Grote behoefte om hart te luchten op de kerstchats van Humanitas

Kerst de gezelligste tijd van het jaar? Niet voor iedereen. Meer dan een miljoen Nederlanders voelen zich behoorlijk eenzaam en in deze periode in het bijzonder. Gevoelens van eenzaamheid en verdriet nemen toe. Tijdens deze dagen chatten er drie keer zoveel mensen dan normaal op de chats van Humanitas. Meer dan dertig vrijwilligers zitten dan klaar om via 'Het Luisterend Oog' en 'Praten over Verlies', in gesprek te gaan met mensen die hun verhaal kwijt willen. Dit gebeurt, anoniem en in een vertrouwelijke online omgeving.

Alles is bespreekbaar
Op 'Het Luisterend Oog' wordt tijdens de kerstdagen veel gechat over eenzaamheid. Vaak gaat het dan ook over verloren contacten en hoe lastig het kan zijn om nieuwe mensen te leren kennen. "Anders dan in een telefoongesprek is er bij een chat meer tijd om na te denken en de gedachten onder woorden te brengen.", aldus projectleider Edwin Herzberg. "Chat lijkt afstandelijk, je ziet en hoort elkaar niet. Juist die anonimiteit maakt het makkelijker om persoonlijke verhalen te delen".

Langere behoefte aan aandacht na verlies
De chat 'Praten over verlies' is een chatservice gericht op mensen die te maken hebben met een verlies. Coördinator Frédérique Groenen: "Voor mensen met een verlieservaring zijn de feestdagen vaak extra beladen. Ze zien er tegen op want ze missen hun dierbare, of kijken terug op een moeilijke periode. Niet altijd is het even gemakkelijk deze gevoelens te delen met de omgeving. Veel van onze vrijwilligers zijn ervaringsdeskundigen. Zij begrijpen dat mensen ook na een langere periode behoefte hebben aan aandacht en een luisterend oor."

9.000 chats per jaar
In 2015 zijn 8.000 online gesprekken gevoerd via het Luisterend Oog en ruim 1.000 via Praten over Verlies. Per dag worden er gemiddeld 22 gesprekken gevoerd die gemiddelde 1,5 uur à 2 uur duren. 85% van de mensen geeft na afloop aan een goed gesprek te hebben gehad en 83% voelt zich daadwerkelijk geholpen.

Bereikbaarheid
Het Luisterend Oog is dagelijks, ook tijdens de kerstdagen, van 10.00 uur tot 24.00 uur bereikbaar via www.hetluisterendoog.nl. Praten over verlies is dagelijks, ook tijdens de kerstdagen, van 16.00 tot 22.00 uur bereikbaar via www.pratenoververlies.nl.

Humanitas
De vereniging Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie. Humanitas heeft meer dan 700 activiteiten, die verdeeld zijn over 6 thema's: Eenzaamheid, Opvoeden, Opgroeien, Detentie, Thuisadministratie en Verlies. Jaarlijks geven 18.000 goed getrainde vrijwilligers zo'n 57.800 mensen het zelfvertrouwen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen.

Meer informatie over de Kerstchats van Humanitas:

Het Luisterend Oog: Edwin Herzberg, e.herzberg@humanitas.nl, tel 06 230 47 411
Facebook https://www.facebook.com/Humanitas.HetLuisterendOo...
Twitter: @luisterendoog

Praten over Verlies: Frédérique Groenen, f.groenen@humanitas.nl tel: 06 351 21 419
Facebook: https://www.facebook.com/pratenoververlies/
Twitter: @pratenoververlies

Humanitas

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.humanitas.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234