Philips en vo-scholen werken samen aan onderwijskwaliteit

Één van vooraanstaande technologische bedrijven in Nederland die hun ervaringen en kennis deelt met scholen is Philips in Eindhoven. Op vrijdag 11 december 2015 gaan schoolleiders uit het voortgezet onderwijs dan ook -mét hun collega's- op bedrijfsbezoek. Bedrijven zijn net als scholen aan de slag zijn met de ontwikkeling naar een lerende organisatie en hebben hierin al belangrijke stappen gezet. De ervaringen uit het bedrijfsleven kunnen als inspiratie dienen voor scholen die ook deze ontwikkeling (willen) doormaken.

Dat Philips zich hard maakt voor goed onderwijs, blijkt wel uit het artikel Olievlekwerking door talent van ScienceGuide. Jos Nelix, manager Philips Benelux, vertelt onder meer dat zij weten hoe lastig het is voor leraren om de link te maken tussen het bedrijfsleven en het keuzeproces (richting en vervolgopleiding) van leerlingen. Daarom werken zij óók samen met Jet-Net (waarin bedrijven en scholen intensief samenwerken om zowel scholieren als leraren alert en enthousiast te krijgen voor technologie en nieuwe kansen, studies en beroepen) en Eerst de Klas (het traineeprogramma voor excellente academici in het bedrijfsleven en het onderwijs).

Serie bedrijfsbezoeken
Het bezoek aan Philips vormt het laatste bedrijfsbezoek in een serie van vijf bezoeken georganiseerd door School aan Zet. Op de vier bedrijfsbezoeken die al hebben plaatsgevonden (aan Tata Steel, Shell, Siemens en ASML) kijken zowel de scholen als de bedrijven met een goed gevoel terug. Op de website van School aan Zet zijn de verslagen hiervan in woord én beeld te vinden.

Lerende organisatie
Tijdens elk bedrijfsbezoek staat er een ontwikkelaspect van de lerende organisatie centraal. Om inzicht te krijgen in de processen van de lerende organisatie is samen met een aantal voorlopende scholen het Ontwikkelmodel Lerende Organisatie ontwikkeld.
Mark de Kievit, adjunct-directeur van de bovenbouw havo/vwo van het Fioretticollege in Lisse vertelt: "Aan de hand van het Ontwikkelmodel Lerende Organisatie hebben we gekeken waar wij als school staan in het model en vervolgens zijn we met zowel School aan Zet als de aanwezige scholen in gesprek gegaan. Ik kan naar aanleiding van deze dag echt zeggen dat ik een herijkt kijkje in onze organisatie heb gekregen."

Tijdens het bedrijfsbezoek aan Philips staat het ontwikkelaspect Goede ontwikkeling centraal. Yvonne van den Berg (Director Social Innovation & Resilience@work, Human Resources Philips Benelux) zal tijdens de presentatie 'Goede ontwikkeling bij Philips' toelichting geven op een nieuw concept ter stimulering van leer- en veerkracht. In de workshopronde gaan de deelnemers in groepen met elkaar in discussie of dit concept ook op scholen zou kunnen werken en maken zij nader kennis met de koerskaart 'Werk & Toekomst'.

Van en met elkaar leren
School aan Zet wil met de bedrijfsbezoeken laten zien dat juist in de onverwachte of minder voor de hand liggende ontmoeting, vaak veel geleerd kan worden. En zodoende scholen aan te moedigen ook buiten de eigen sector te zoeken naar aanpakken voor de dagelijkse schoolpraktijk.

http://www.schoolaanzet.nl/voortgezet-onderwijs/le...

Geplaatst in:

School aan Zet

plaats:
Den Haag

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234