Boek onthult 'verborgen' mannengevoelens

Psycholoog en mediator Bert Ruitenbeek schrijft gebruiksaanwijzing

DEN HAAG - Om aan te tonen dat mannen wel degelijk gevoelens hebben en om vrouwen, partners en anderen te leren hoe daar mee om te gaan heeft relatiepsycholoog en mediator Bert Ruitenbeek (1952) het boek 'Hebben mannen gevoelens?' geschreven. Hiermee vult de auteur een leemte in de Nederlandse literatuur.

Doel van het boek is om inzicht te geven in hoe mannen zich voelen en manieren aan te reiken om die gevoelens bespreekbaar te maken. In relaties, op het werk of waar dan ook. ,,Veel mannen zitten in een ijsblokje. De vraag is: hoe ontdooi je dat?," legt Ruitenbeek uit. ,,Mijn boek is bedoeld voor iedereen die met mannen wil omgaan en daar moeite mee heeft."

In het boek staan onder meer 63 verhalen gebaseerd op interviews met 50 mannen, die allemaal een emotionele ervaring hebben meegemaakt. Echtscheiding, faillissement, het overlijden van een geliefde, bedrog, een straatroof, ontslag, ruzie met hun vader of de dood van hun trouwe hond. Maar ook de geboorte van hun eerste kind of mooie momenten met hun dochter. Dat maakt gevoelens los als boosheid, verdriet, doodsangst, teleurstelling, haat, chagrijn, blijdschap, trots, liefde en intens geluk. ,,Hun verhalen zijn allemaal waargebeurd. Het hele pallet aan mannelijke gevoelens komt voorbij en zo laat het boek goed zien dat mannen een breed spectrum aan emoties hebben," vertelt Ruitenbeek.

Daarnaast vroeg hij de mannen hoe ze met hun gevoelens omgaan, hoe ze die ervaren en hoe ze die bespreekbaar maken. De helft blijkt daar moeite mee te hebben. Dat hoofdstuk is een soort gebruiksaanwijzing van de man geworden. Ruitenbeek: ,,Het is geen moeilijk, psychologisch boek, maar een concreet, toegankelijk doe-boek waar je wat aan hebt. Partners leren hoe het zit met die mannelijke gevoelens. Hoe het komt dat ze ineens snauwen of ontploffen. Dat je geen antwoord krijgt als je erop gaat inbeuken." Ruitenbeek behandelt ook de stereotypen en nuanceert die. Verder legt hij uit hoe mannen qua gevoelens in elkaar zitten.

Sinds de serie boeken rond 'Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus' van John Gray uit de jaren '90 zijn er niet of nauwelijks boeken verschenen die zich specifiek richten op de gevoelens van mannen. Ook in de Nederlandse literatuur krijgen mannelijke emoties niet zoveel aandacht. Of alleen in stereotypen. Daarom vult het boek van Ruitenbeek een vacuüm in het aanbod.

Ruitenbeek geeft vanuit zijn Haagse praktijk Leeuwenhart therapie, mediation en coaching.
Hij is daarnaast medeorganisator van scheidings- en relatiecafés en schreef eerder het boek 'Verlicht je relatie'. Een praktisch boek over relatieonderhoud en relatieproblemen, vol met eenvoudig toepasbare tips en oefeningen. Ook 'Hebben mannen gevoelens?' staat vol tips om de deur naar mannelijke emoties te openen. Voor mannen zelf en voor hun partners. Het boek wordt zondag 13 december officieel gepresenteerd in Den Haag.

Leeuwenhart Adviespraktijk B.V.

plaats:
Den Haag

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234