Een derde van occasions heeft onzuiver verleden

Website Autoverleden.nl ziet aantal gebruikers groeien naar 80.000

Een derde van alle tweedehands auto's die in Nederland rondrijden heeft een onzuiver verleden. Ze hebben zware schade gehad, de kilometerstand is teruggedraaid of ze zijn geïmporteerd uit het buitenland. Dat blijkt uit gegevens van Autoverleden.nl, dat het aantal gebruikers dit jaar opnieuw zag verdubbelen tot 80.000.

Via diverse binnen- en buitenlandse databanken kan de website de hele historie van een auto achterhalen. Via het kenteken van een Nederlandse auto kan onder meer gecheckt worden of hij zware schade heeft gehad, of er met de kilometerstand is geknoeid en hoeveel eigenaren hij heeft gehad. Via het chassisnummer van geïmporteerde auto's uit diverse landen in Europa en de VS kan gecheckt worden of de auto zware schade heeft gehad. ,,Auto's met een onzuiver verleden hebben vaker technische problemen. Onze dienst is bedoeld om mensen te beschermen tegen een miskoop," stelt Ben Veenman van Autoverleden.nl.

Uit de gegevens die de website de afgelopen jaren verzamelde blijkt dat 5,5 procent van de gecontroleerde occasions zware schade heeft gehad. 17,7 procent heeft een onlogische kilometerstand, wat erop duidt dat ermee geknoeid is.
Ook is 15,4 procent van het Nederlandse occasionpark geïmporteerd. In het buitenland hoeven kilometerstanden niet geregistreerd te worden en daarom is bij 50 procent van de geïmporteerde auto's de teller teruggedraaid. In totaal heeft daardoor 30,9 procent van de tweedehands auto's in Nederland een onzuiver verleden.

Dit soort gegevens zijn steeds belangrijker voor kopers en eigenaren. ,,Mensen zijn op zoek naar zekerheid. Een auto kopen is een grote investering, dus dan wil je zeker weten dat je de juiste koopt. Via onze rapporten kunnen mensen zien of ze een goede auto kopen of een kat in de zak," legt Veenman uit.
In het eerste jaar dat de dienst online kwam maakten maandelijks 1500 mensen gebruik van het speurwerk. Inmiddels zijn dat er al 6500 per maand, in totaal bijna 80.000 per jaar. Een teken dat er grote behoefte is aan deze dienst. ,,Een deel van de mensen komt pas bij ons nadat er een technisch probleem is geconstateerd." stelt Veenman. ,,Dan is het eigenlijk al te laat. Wel hoor ik van mensen dat onze rapporten soms in rechtszaken worden gebruikt, ook al is het geen waterdicht juridisch bewijs. Een autoverkoper mag niet zeggen dat een auto geen schade heeft gehad als dat wel zo is. Dat maakt zo'n rapport wel duidelijk."

In de rapporten die mensen opvragen zit een check op schadeverleden en kilometerstand, kan bekeken worden hoeveel eigenaren de auto heeft gehad, of hij APK gekeurd is, als taxi is gebruikt en of er vreemde trends in de historie zitten. Op basis daarvan krijgt de auto een rapportcijfer. 30 Procent van de tweedehands auto's scoort daarbij een onvoldoende.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ben Veenman van Autoverleden.nl, Mob: 06-30882811, e-mail: info@autoverleden.nl. Zie ook: www.autoverleden.nl.

Veenman Business Group

plaats:
Soesterberg

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234