Geleidehond in spotlight tijdens Amsterdam Light Festival

Vriendschap met hond inspiratiebron voor lichtkunstwerk KNGF Geleidehonden
Geleidehond in spotlight tijdens Amsterdam Light Festival

Amstelveen, 7 december 2015 - Aanstaande donderdag onthult KNGF Geleidehonden het lichtkunstwerk 'Filos' tijdens de opening van de wandelroute van het Amsterdam Light Festival. Het kunstwerk zet de geleidehond centraal, die zijn blinde baas verlichting biedt in het dagelijks leven. Filos is vooral een bijzonder kunstwerk, omdat het wordt opgebouwd uit honderden inzendingen van Nederlandse hondenvrienden. Donateurs van KNGF Geleidehonden dragen bij aan het kunstwerk door een persoonlijke foto in te sturen, die voor hen de warme band tussen mens en hond symboliseert. Donderdagavond 10 december wordt het lichtkunstwerk onthuld. De ingezonden foto's komen dan als puzzelstukjes samen in de verlichte hondensnuit van Filos.

Pers is van harte welkom om de plenaire bijeenkomst vooraf en de onthulling van het kunstwerk bij te wonen op:

Datum: 10 december 2015
Locatie:
Plenaire bijeenkomst: Henri Polaklaan 9 - Amsterdam (De Burcht)
Onthulling lichtkunstwerk: hoek Plantage Muidergracht / Plantage Parklaan (achter De Hortus)

Schijnwerpers op de geleidehond
'Onze honden bieden dagelijks verlichting aan hun gehandicapte bazen, door ze meer vrijheid, zelfstandigheid en vriendschap te bieden', vertelt Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden. Met het lichtkunstwerk Filos, de Griekse benaming voor vriend, zet KNGF Geleidehonden letterlijk de schijnwerpers op de geleidehond en vraagt zo aandacht voor zijn onvervangbare hulp. 'Het is indrukwekkend om te zien hoeveel mensen de geleidehond een warm hart toedragen en meehelpen het kunstwerk en daarmee het leven van mensen met een beperking te verlichten', aldus Greve. 'Ook na de onthulling is het nog steeds mogelijk om mee te doen. We roepen mensen op mee te blijven bouwen en de opleiding van de geleidehond te steunen.'
Vorige week zaterdag opende het Amsterdam Light Festival al de vaarroute, die de bezoeker langs tientallen lichtkunstwerken leidt. Op 10 december wordt ook de wandelroute geopend, waar KNGF Geleidehonden met het lichtkunstwerk deel van uitmaakt. Filos is tot en met 3 januari 2016 te bewonderen.

Meedoen
Particulieren en bedrijven kunnen blijven meebouwen aan het kunstwerk. De kunstenaars zullen de projectie gedurende het festival vernieuwen met andere foto's, zodat Nederland tot de sluiting van de wandelroute kan blijven bijdragen aan het kunstwerk én de opleiding van de geleidehond. Meer informatie is te vinden op lightnight.nl.

Programma
19:15 - 19:30 uur - Ontvangst
19:30 - 20:05 uur - Welkomstwoord door Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden
Geleidehondenbazen aan het woord
Voordracht 'Vriendschap' door journalist en schrijfster Roos Schlikker
De kunstenaars aan het woord; Jasper Steenkamp en Rik Dijkhoff van Univate, ontwikkelaars van innovatieve lichtconcepten
20:05 uur - Einde programma in De Burcht
20:10 uur - Gezamenlijk richting het lichtkunstwerk
20:15 uur - De onthulling van het lichtkunstwerk*
20:15 - 20:45 uur - Gelegenheid voor persfoto's en interviews
20:45 - Einde programma

* De onthulling is voor iedereen toegankelijk, het plenaire gedeelte in De Burcht is uitsluitend voor genodigden, dit zijn voornamelijk belangrijke relaties, geleidehondenbazen, donateurs en pers.

Over KNGF Geleidehonden (Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds):
KNGF Geleidehonden wil zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven geven met een speciaal opgeleide hond. Een (geleide)hond vergroot hun bewegingsvrijheid en zelfstandigheid. KNGF Geleidehonden is van geboorte tot pensioen betrokken bij haar honden. Sinds de oprichting in 1935 zijn duizenden honden geschoold voor blinde en zeer slechtziende mensen. Daardoor bezit de organisatie een schat aan kennis en ervaring op het gebied van hond en handicap. Deze vakkennis zet de Nationale Zorghonden Autoriteit tegenwoordig ook in voor mensen met andere handicaps: bijvoorbeeld mensen met een motorische beperking, (oud-)geüniformeerden met PTSS of kinderen met autisme. Voor het opleiden van deze honden is de stichting grotendeels afhankelijk van giften en nalatenschappen.

http://www.geleidehond.nl/
https://www.amsterdamlightfestival.com/

Geplaatst in:

Noot voor de redactie: Wilt u meer informatie of een interview tijdens de onthulling of in de periode daarna? Neem dan contact op met KNGF Geleidehonden, afdeling Communicatie, tel.: 020-4969333 / 06-53711431 (Charlot Lammers) / 06-11300200 (Monique Velten), e-mail: communicatie@geleidehond.nl, website: www.geleidehond.nl

KNGF Geleidehonden

plaats:
Amstelveen
website:
http://www.geleidehond.nl/kngf.asp

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234