Reddingsoperatie Egeïsche Zee AzG en Greenpeace

Amsterdam, 3 december 2015 - Artsen zonder Grenzen en Greenpeace werken sinds 28 november samen om vluchtelingen te redden die hun leven riskeren bij de oversteek van de Egeïsche zee tussen Turkije en Griekenland. Door het verslechterende weer wordt die tocht steeds gevaarlijker, maar toch daalt het aantal vluchtelingen niet. De Griekse kustwacht coördineert de hulpacties.

Teams van Artsen zonder Grenzen en Greenpeace varen uit vanaf de noordkust van het eiland Lesbos, met drie rubberen speedboten. Aan land staan medische teams van Artsen zonder Grenzen paraat om verdere spoedeisende medische zorg te bieden aan opvarenden die in kritieke toestand verkeren. Drie ambulances brengen patiënten die zorg in een ziekenhuis moeten hebben.

Teams van Artsen zonder Grenzen en Greenpeace hebben inmiddels al honderden mensen geholpen. Tientallen zijn gered van bootjes die in ernstige moeilijkheden verkeerden. Aan land hadden twintig mensen onmiddellijk medisch zorg nodig. Negen werden naar het ziekenhuis gebracht voor specialistische zorg. De komende dagen zal Artsen zonder Grenzen nog drie extra speedboten inzetten om meer reddingen te kunnen doen op andere eilanden.

'We zijn geschokt door de vluchtelingencrisis op de Middellandse Zee. We voelden ons verplicht te helpen, op welke manier dan ook,' zegt Alexandra, programmadirecteur van Greenpeace in Griekenland. 'Vluchten uit je thuisland voor geweld, armoede, en mensenrechtenschendingen, in de hoop op een beter leven, is geen misdaad. Wij hopen dat onze maritieme ervaring in deze samenwerking met Artsen zonder Grenzen levens kan helpen redden.'

Nu de winter steeds dichterbij komt, wordt het weer slechter en de zee steeds gevaarlijker. Toch hebben in november naar schatting 140.000 mensen de oversteek van Turkije naar de Griekse eilanden gewaagd. Nieuwe tragedies zullen zich gaan afspelen als er geen veilige opties komen voor mensen die naar Europa willen komen.

'Europa moet eindelijk zijn verantwoordelijkheid nemen en veilige en legale manieren creëren voor vluchtelingen,' stelt Stefano Argenziano, noodhulpcoördinator bij Artsen zonder Grenzen. 'Het is onaanvaardbaar dat de voornaamste route naar internationale bescherming in Europa inhoudt dat mensen hun leven moeten riskeren op zee - zeker wanneer je bedenkt de toegang tot Europa via de landgrens met Turkije mensenlevens zou redden.'

Rechtenvrije foto's bij verslaggeving over dit onderwerp zijn beschikbaar. Voor interviewaanvragen en meer informatie: afdeling persvoorlichting Artsen zonder Grenzen, Rolinda Montsma: telefoon 020 520 8958 of 06 5050 5305, buiten kantooruren: 06 543 94 727, rolinda.montsma@amsterdam.msf.org. www.artsenzondergrenzen.nl

Artsen zonder Grenzen

plaats:
Amsterdam

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234