Online kaart toont real-time voorraad OV-fietsen op elk station

eodienst universiteit Groningen gebruikt open data en Esri-technologie voor innovatieve toepassing

Groningen/Rotterdam, 3 december 2015 - Studenten en medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben een digitale kaart ontwikkeld waarop reizigers op elk moment op elk station in Nederland kunnen zien hoeveel OV-fietsen de NS beschikbaar heeft. Met deze real-time OV Fietskaart tonen ze aan hoe open data met behulp van nieuwe kaarttechnologieën van Esri op een innovatieve manier gebruikt kunnen worden.

De NS biedt op ongeveer 250 plaatsen in Nederland - voornamelijk stations en overstapplaatsen - huurfietsen aan waarmee reizigers in het openbaar vervoer hun reis kunnen voortzetten. Via een app geeft de NS elke vijf minuten aan hoeveel fietsen er op een station voorradig zijn. Een tweet daarover bracht studenten en medewerkers van de Geodienst van de universiteit op het idee om die data te analyseren en te visualiseren op een real-time online kaart. Die is te raadplegen via smartphone, tablet, laptop of computer.

De benodigde openbare data wordt via software van OpenOV aangeleverd. Voor het maken van de kaart heeft de Geodienst gebruik gemaakt van een Geografisch Informatie Systeem (GIS) van Esri, wereldmarktleider op dit gebied. Zo'n GIS maakt het mogelijk data in te voeren en geografische relaties en analyses zichtbaar te maken op digitale kaarten. De ArcGIS software van Esri haalt elke 5 minuten het aantal fietsen op, verrijkt deze data met het moment van ophalen en registreert deze data.
,,De real-time OV Fietskaart is een prachtig voorbeeld van hoe je onze nieuwe technologie kunt gebruiken," stelt Harmen van Doorn van Esri Nederland. ,,Het is maatschappelijk relevant om te kunnen zien waar op de stations nog OV-fietsen te huur zijn. Bovendien kun je ook zien waar de meeste fietsen verhuurd worden en wanneer er pieken en dalen zijn. Daar kun je je keuze op baseren."

Binnen de RUG worden Geografisch Informatie Systemen steeds vaker ingezet bij onderzoek en onderwijs. De speciale Geodienst is sinds 2014 actief aan het werk om het gebruik van geografische informatie en kaarten te stimuleren. ,,De OV-fietskaart is voor onderzoek ontzettend interessant en voor studenten een mooie kans om te leren werken met data die een tijdsdimensie bevat," zegt student-assistent Leon van der Meulen. ,,Daarnaast maken we met onze kaart de verhuur van OV Fietsen beter zichtbaar en makkelijker voor de reiziger."

Met een knipoog naar sciencefiction-serie Star Trek luidt het motto van de Geodienst: 'To boldly geo where no man has gone before'. De dienst bestaat voor de helft uit ervaren GIS-specialisten en voor de andere helft uit betrokken studenten en biedt actief onderzoekondersteuning aan onderzoekers en studenten. Door de aanwezige expertise kan die ondersteuning vaak snel en efficiënt gegeven worden. De Geodienst maakt daarbij gebruik van meer dan 25.000 geodatasets. Doordat de Geodienst, samen met 3D visualisatie en High Performance Computing, onderdeel is van Research and Innovation Support bij het Centrum voor Informatietechnologie, de IT-dienst van de Rijksuniversiteit Groningen, kan hij nauw samenwerken met andere IT-diensten.


Fotograaf: Tom Nauta


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Leon van der Meulen van de Geodienst, Mob: 06-25461366, e-mail: leon.van.der.meulen@rug.nl of Harmen van Doorn van Esri Nederland, Tel: 010-2170700, e-mail: avandoorn@esri.nl.
Zie ook de OV Fietskaart op http://www.geodienst.xyz/ovfiets/
Op zijn blogpagina http://www.rug.nl/society-business/centre-for-info... beschrijft de Geodienst hoe de OV Fietskaart is gemaakt.

Esri Nederland

plaats:
Groningen/Rotterdam
website:
http://www.geodienst.xyz/ovfiets

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234