Meeluisteroperatie toont effect CliniClowns

Radiodocumentairereeks brengt effect van aandacht en verbeeldingskracht dichtbij

Amersfoort, 3 december 2015 - Vanaf vandaag zijn in heel Nederland zes radiodocumentaires te horen over het effect van het werk van CliniClowns. Onderzoek wijst uit dat de oprechte aandacht, samen met de verbeeldingskracht van CliniClowns, de behandeling van een ziek kind ten goede komt. In de bijzondere 'Meeluisteroperatie' kunnen luisteraars dit voor het eerst, van heel dichtbij, horen. Radio-documentairemaakster Stef Visjager - o.a. bekend van de 1Minuutjes voor Zapp - maakte de reeks in samenwerking met CliniClowns. Alle mini docu's zijn te horen op cliniclowns.nl/meeluisteroperatie.

Rode neus wordt microfoon

In de radiodocumentaires staan de verhalen van zes kinderen in het ziekenhuis centraal. Zo luisteren we mee met Reyan die superkrachten krijgt om een zware operatie in te gaan. Of met Sara, van wie het zelfvertrouwen met danspassen vooruit gaat. En horen we hoe Bram de steun krijgt om weer een dag door te vechten.

Stef Visjager, radio-documentairemaakster: "Het bijzondere aan deze documentaire is de manier waarop we de verhalen hebben opgenomen. We hebben - eenmalig - van de rode neus van de clowns een microfoon gemaakt. Op die manier hebben we het oprechte contact, de verbeeldingskracht van de clowns én het effect nog realistischer kunnen vangen."

Minder angst en stress

Er wordt vaak gedacht dat de inzet van CliniClowns is bedoeld voor afleiding en plezier alleen. Hoewel beide erg belangrijk zijn, reikt de toegevoegde waarde van CliniClowns verder. De verbeeldingskracht van de clowns en de oprechte aandacht voor het kind komt ook de behandeling ten goede. Een pijnlijke behandeling wordt draaglijker én kinderen ervaren minder angst en stress. Een patiëntje voelt zich letterlijk gesterkt en krijgt door het spel met de clown weer controle over de situatie. Ook voor ouders heeft dit een positief effect. Dit effect wordt onderbouwd vanuit verschillende internationale onderzoeken waaronder Vagnoli (2005), Bertini (2011) en Linge (2012).

Ines von Rosenstiel, kinderarts in het Slotervaartziekenhuis en medeoprichter van het Nationaal Informatie en Kenniscentrum Integrative Medicine: "CliniClowns zijn in staat om speelruimte te creëren, ruimte om letterlijk weer even kind te zijn. Door het rollenspel met de clowns krijgt het kind meer controle over zijn situatie, wordt letterlijk empowered. CliniClowns zorgen naast ontspanning, een lach en optimisme dan ook voor vermindering van angst-, pijn- en stressgevoelens. We zien daardoor dat kinderen zich weer kunnen uiten in emoties en stressvolle gebeurtenissen kunnen verwerken. En het geeft kracht om weer op jezelf te vertrouwen, controle te hebben. In mijn werk als kinderarts heb ik meerdere malen gedacht: ik zou willen dat ik nu een CliniClown kon voorschrijven."

Toenemende aandacht voor het kind achter de patiënt

Stichting CliniClowns is onderdeel van een bredere ontwikkeling binnen de gezondheidszorg, waar in toenemende mate aandacht is voor de mens achter de patiënt. Zo wordt steeds meer aandacht besteed aan de inrichting van de medische omgeving en aan gelijkwaardige communicatie tussen ziekenhuis en patiënt. CliniClowns voegt daar oprechte aandacht en verbeeldingskracht aan toe, om kinderen zich vooral weer beter laten vóelen. Want aandacht voor zowel geestelijk welzijn als lichamelijke gezondheid is van belang bij herstel.

Voor meer informatie, beeldmateriaal en interviewaanvragen kunt u contact opnemen met Miranda Kraaijenhagen, Manager communicatie van CliniClowns via 06-10646148 of 033-4699040, of via pers@cliniclowns.nl.

Over CliniClowns

CliniClowns komen sinds 1992 in contact met zieke en gehandicapte kinderen. Door écht contact te maken en hun verbeeldingskracht in te zetten zorgen de CliniClowns ervoor dat deze kinderen weer even kind kunnen zijn. En dat komt de behandeling ten goede. Want samen spelen, weer even kind zijn, kan angst verminderen, pijn verlichten en het geeft emoties de ruimte. Ruimte om te kunnen lachen, te ontspannen, om weer op jezelf te kunnen vertrouwen. Kortom: beter voelen helpt om beter te worden. CliniClowns. Geen kinderachtig effect.

Inmiddels bezoeken zo'n 70 clowns ruim 100 ziekenhuizen en andere instellingen door heel Nederland. En ontmoeten de clowns kinderen thuis, op school, tijdens evenementen en online. Zo spelen de CliniClowns jaarlijks met zo'n 90.000 zieke en gehandicapte kinderen.

CliniClowns Nederland is aangesloten bij The European Federation of Hospital Clown Organizations. Zij heeft het EFHCO kwaliteitslabel ontvangen voor clownsorganisaties wereldwijd die voldoen aan strikte artistieke, financiële en organisatorische eisen.

Over Stef Visjager

Stef Visjager (1968) maakt radio sinds haar veertiende. Eerst voor de lokale radio, toen bij Veronica radio en televisie, vervolgens bij de VPRO. Sinds 2003 werkt Stef in het collectief Radiomakers Desmet.

De laatste jaren maakt Stef naast radio documentaires veel radiodrama: Het hoorspel Bommel, Radiomusical Heerlijk duurt het langst en in 2013 de serie Ramses de Radioverhalen. Momenteel werkt ze als eindredacteur aan de serie 1Minuutje, mini -documentaires voor kinderen. Stef was initiator van dit project dat in 2009 op Cinekid begon. In oktober 2012 wonnen de 1Minuutjes de Prix Europa in Berlijn.

CliniClowns Nederland

plaats:
Amersfoort
website:
http://www.cliniclowns.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234