Lancering van innovatief klimaatfonds Climate Investor One

Vandaag is op de COP21 in Parijs, de Climate Investor One faciliteit officieel gelanceerd door Hare Excellentie Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van het departement Energie en Klimaatverandering van het Verenigd Koninkrijk (DECC) en het Export Krediet Agentschap van Denemarken (EKF).

Climate Investor One is een nieuwe faciliteit, opgericht door de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V. ("FMO") in samenwerking met Phoenix InfraWorks, om private sector investeringen in duurzame energie projecten in ontwikkelingslanden te stimuleren. De faciliteit zal worden beheerd door Climate Fund Managers UA, een samenwerking tussen FMO en Phoenix InfraWorks.

Climate Investor One is een nieuwe benadering voor de financiering van infrastructuur, waarbij milieu effecten, economisch rendement en operationele infrastructuur sneller en eenvoudiger kan worden gerealiseerd. De faciliteit combineert op een unieke wijze drie investeringsfondsen in een faciliteit, met als doel om hernieuwbare energie projecten te financieren op verschillende momenten van de projectcyclus: de ontwikkelingsfase, de constructiefase en de operationele fase. Climate Investor One zal een significante positieve sociale impact hebben aangezien de meerderheid van de investeringen plaats vindt in de armste landen, 6 miljoen achtergestelde mensen zullen naar verwachting worden bereikt en 23.000 directe en 300.000 indirecte banen zullen worden ondersteund. Bovendien streeft het fonds naar een geschatte jaarlijkse voorkoming van 1.5 miljoen ton in CO2 emissies, het equivalent van de jaarlijkse uitstoot van 500,000 auto's.

Climate Investor One werd geselecteerd als een van de vier winnende proef initiatieven door The Global Innovation Lab for Climate Finance ("het Lab") in april 2015. Het Lab is een wereldwijd initiatief voor identificatie en testfase van innovatieve klimaatfinancieringsinstrumenten en streeft naar het leiden van miljarden euro's vanuit de private sector naar mitigatie en aanpassing van klimaatverandering in ontwikkelende landen.

Minister Ploumen kondigde aan dat de Nederlandse overheid een bijdrage van Euro50 miljoen in het fonds stopt ter aanvulling van een aangekondigde investering van £50 miljoen door de regering van het Verenigd Koninkrijk en $75 miljoen door FMO. Dit maakt de volgende fase van het Climate Investor One fonds mogelijk om participatie van private investeerders in duurzame energie projecten in ontwikkelingslanden aan te trekken.


EINDE PERSBERICHT

CITATEN met betrekking tot Climate Investor One

David Cameron, Prime Minister of the UK, recently announced that: "This is a vital year to secure an ambitious deal that can combat climate change. The UK is already playing its part, but we need to do more to get the private sector involved, fostering research and innovation into new clean energies, and supporting growth and jobs. That's why we'll put £50 million of our existing climate funding towards a new international initiative that will back new technologies for a clean energy economy. Quite simply, it's time the market got to work on climate change."

Lilianne Ploumen, Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking:
"De Nederlandse regering heeft tot doel om vijftig miljoen mensen in arme landen in 2030 toegang te geven tot duurzame energie. Dit zal niet alleen een positief effect hebben op hun welzijn en gezondheid, maar ook op het klimaat. Bedrijven kunnen terughoudend zijn in het investeren in duurzame energie projecten in ontwikkelingslanden door het veronderstelde hoge risico. Daarom wil de Nederlandse overheid mede investeren en deels garant staan voor dit soort broodnodige investeringen."

Nanno Kleiterp, Bestuursvoorzitter van FMO: "Nederland is zeer betrokken om klimaatverandering aan te pakken en FMO heeft onze rol in het Lab hierin zeer gewaardeerd. We zijn in staat gesteld om het Climate Investor One fonds te kunnen ontwikkelen in samenwerking met toonaangevende experts en partijen zodat het nu een concrete oplossing vormt voor het versnellen van duurzame energie projecten. Met dit succes in het achterhoofd verheugen we ons op de nieuwste generatie van innovatieve oplossingen die worden ontwikkeld."

Andrew Johnstone, Chief Executive Officer of Phoenix InfraWorks and Climate Fund Managers:
"Basic infrastructure is a necessary foundation stone of any healthy, vibrant society, and climate change is an unavoidable truth. Climate Investor One brings together the need to address climate change on a global basis with the provision of power in geographies where development is most needed. With the collaboration of Governments and the private sector Climate Investor One points the way to mobilising sustainable capital in a manner which affects people lives positively.

Over FMO
FMO (de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden) is de Nederlandse ontwikkelingsbank. FMO heeft meer dan 45 jaar ervaring in het investeren in de private sector in ontwikkelingslanden en opkomende markten. Onze missie is om ondernemers te ondersteunen een betere wereld te bouwen. We investeren in sectoren met een hoge lange termijn impact: financiële instellingen, energie en landbouw. Samen met onze partners investeren we in infrastructuur, productie en dienstverlening. Met een investeringsportefeuille van 8 miljard euro verspreid over meer dan 85 landen, is FMO wereldwijd een van de grotere bilaterale ontwikkelingsbanken voor de private sector. www.fmo.nl
About Phoenix InfraWorks
Phoenix InfraWorks is a specialist infrastructure business focused on delivering new infrastructure though the use of innovative structures and sources of capital. Phoenix InfraWorks identifies and incubates infrastructure platforms and, by linking together experience, expertise and high quality partners, aims to deliver infrastructure solutions in emerging markets in efficient ways. The DNA of Phoenix reflects extensive experience in developing, financing and managing infrastructure projects and mobilising the capital to make it happen.

Perscontact:
Paul Hartogsveld
p.hartogsveld@fmo.nl
+31 6 11 58 91 27

FMO

plaats:
Den Haag
website:
http://www.fmo.nl/

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234