Geweld in Jemen eist hoge tol: 3 kinderen per dag gedood door explosie

In Jemen sterven elke dag zeker drie kinderen door het gebruik van bommen, granaten, raketten, mortieren en zelfgefabriceerde explosieven. Daarmee is Jemen na Syrië het land met de meeste doden en gewonden als gevolg van explosieven. Dat blijkt uit het Save the Children rapport 'Nowhere safe for Yemen's children: The deadly impact of explosive weapons in Yemen' dat vandaag verschijnt.

Sinds de escalatie van het conflict afgelopen maart zijn al zeker 1500 kinderen gewond geraakt en om het leven gekomen door directe aanvallen en door het spelen met onontplofte explosieven. De 15-jarige Zaid verloor zijn broer bij een luchtaanval. "Ik hoorde de inslag en rende naar buiten. Daar zag ik mijn broer liggen. Hij miste een arm en zijn lichaam was verbrand. Sindsdien durf ik niet meer naar buiten."

Edward Santiago, directeur van Save the Children in Jemen, noemt het extra bitter dat ook ziekenhuizen en medische posten getroffen worden door de aanslagen. "Dit zouden juist veilige plekken moeten zijn, waar slachtoffers terechtkunnen voor behandeling. Het tegendeel is waar: 600 ziekenhuizen zijn vernield of hebben hun deuren moeten sluiten door gebrek aan personeel en medicijnen."

"De internationale gemeenschap wekt de indruk dat diplomatieke betrekkingen en de handel in wapens zwaarder wegen dan de levens van Jemenitische kinderen", aldus Santiago. "De wereld mag niet langer werkeloos toekijken. Burgers en publieke voorzieningen zoals ziekenhuizen moeten beschermd worden."

Save the Children is al vanaf 1963 actief in Jemen. In de afgelopen 9 maanden hebben we meer dan 400.000 mensen, onder wie 227.000 kinderen, voorzien van o.a. medische zorg, voedsel, water, hygiëneartikelen en psychologische hulp. Deze hulp is mede tot stand gekomen dankzij een financiële bijdrage van de Nederlandse overheid. Ook is onze lokale partnerorganisatie YEMAC begonnen met mijnen ruimen en het voorlichten van kinderen over de gevaren van nog niet ontplofte explosieven.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichter Sabine Copinga van Save the Children, telefoonnummer 06-23228559 of sabine.copinga@savethechildren.nl

Save The Children Nederland

plaats:
Den Haag
website:
http://www.savethechildren.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234