Persoonscertificaat VvE-beheerder moet fraude en fouten tegengaan

Eindelijk erkenning voor professionele VvE-beheerder dankzij persoonscertificaat

Een nieuw persoonscertificaat voor beheerders van VvE's moet VvE beheerders verder professionaliseren en oplichters buiten de deur houden. Vandaag worden op het jaarcongres van VvE Belang in Zeist de eerste 3 certificaten uitgereikt door Roel Mertens, hoogleraar Zakelijk recht aan de Open Universiteit en lid van de Raad van Advies van de stichting die de certificaten verstrekt. Kees Oomen, directeur VvE Belang: "We zijn hier enorm blij mee. De VvE kan nu kiezen voor een goed opgeleide beheerder en daarmee komt de lat voor iedereen hoger te liggen."

Tussen de 35 en 45 procent van de VvE's in Nederland heeft een beheerder in de arm genomen. Deze beheerder, waarvan er zo'n 5000 in Nederland actief zijn, voert vaak de administratie, besteedt het onderhoud aan en bereidt de vergaderingen van bewoners voor. Vaak zorgt deze beheerder ervoor dat het onderhoud binnen een appartementencomplex soepel verloopt. Het kan echter ook verschrikkelijk fout gaan. Oomen: "Het is verbazingwekkend dat in een branche waarin miljarden van particulieren omgaan geen enkel diploma of enige waarborg binnen de branche bestaat, zoals die er wel zijn binnen de advocatuur of de accountancy. Daar komt nu gelukkig een einde aan."

Gezamenlijk bezitten VvE's in Nederland een goedgevulde spaarrekening met ruim 2,5 miljard euro voor onderhoud aan bijvoorbeeld het dak of een liftinstallatie. Er zijn helaas te veel gevallen bekend waarin beheerders geen weerstand kunnen bieden tegen de aantrekkingskracht van zo'n som geld. Komende maandag doet de rechter uitspraak in de zaak van een 60-jarige Tilburger die zo'n 170 duizend euro verduisterde van een aantal VvE's waarvoor hij als beheerder optrad. Vorig jaar werd een andere beheerder veroordeeld die het nog bonter had gemaakt. Deze man had maar liefst 420 duizend euro gestolen.

Om in aanmerking te komen voor het nieuwe certificaat moet de VvE beheerder beschikken over een verklaring omtrent gedrag (VOG) en moet de beheerder zowel een theorie- als praktijkexamen afleggen. Jaarlijks is de beheerder ook nog eens verplicht om zich bij te scholen. Hiermee moet het inschakelen van een beheerder niet alleen veiliger worden, maar is de beheerder ook altijd op de hoogte van de laatste regelgeving, technische ontwikkelingen, subsidies en bijvoorbeeld mogelijkheden om appartementen te verduurzamen.

Het persoonscertificaat is een initiatief van de stichting PCVB (Persoonscertificaat VvE Beheer). In deze stichting zijn VvE Belang, VGM NL en Rijssenbeek Advocaten vertegenwoordigd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kees Oomen, directeur van VvE Belang. Mobiel: 06 - 5383 6307 of per e-mail: oomen@vvebelang.nl.

VvE Belang

plaats:
Oosterhout
website:
http://www.vvebelang.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234