Landelijke Bewonersdag 2015: Wij hacken de agenda!

Zo'n 600 actieve bewoners waren vandaag in het Topsportcentrum in Almere voor de Landelijke Bewonersdag. De titel was 'Onze toekomst, Onze agenda' en op de dag werd de BewonersAgenda gemaakt; een oproep aan de samenleving om de doe-democratie te laten werken. Het is een reactie op de Agenda Stad van de overheid. Minister Plasterk was op de grote bewonersbijeenkomst en zegde toe samen met het LSA de Right to challenge beter uit te werken.

Joke Bakker, voorzitter van de vereniging van actieve bewoners LSA riep tijdens de dag op om in actie te komen tegen de eeuwige plannenmakers, de hokjesdenkers, de bureaucratie en de doemdenkers. "Laat vandaag van je horen en vertel hoe de samenwerking wel tot stand kan komen!"

Regels aanpassen
Na haar woorden werd de aanwezige redactie overspoeld met kaartjes, tweets, mails en telefoontjes. Het is deze actieve bewoners duidelijk, de doe-democratie heeft andere regels nodig om te werken. "Je kunt niet verwachten dat de doe-democratie gaat bloeien als je de regels niet aanpast. We willen best meer doen, maar dan moet er een andere manier van samenwerken komen met zowel overheden als met organisaties en instituties," zo verwoordt een van de deelnemers het.

Right to challenge
Op basis van de agendapunten werden BewonersDeals gesloten. Bewonersgroepen, gemeenten en bedrijfsleven sloegen de handen ineen en sloten deals. Ook minister Ronald Plasterk sloot een deal en wel met het LSA. In het voorjaar van 2016 gaan ze samen nadenken over goede en passende vorm voor Right to challenge.
Aan het eind van de dag werd de BewonersAgenda aangeboden aan Tjeerd Herrema (wethouder Almere), Han Jetten (de Schoor en de MOgroep), Grace Tanamal (Kamerlid PvdA), Ronald Paping (Nederlandse Woonbond), Henk Smeeman (KNHM Flevoland), Rismé Oblijn (bewoner Almere) en Joke Bakker (LSA).

De Landelijke Bewonersdag 2015 werd georganiseerd door het LSA in samenwerking met het ministerie van BZK, de Nederlandse Woonbond, KNHM, gemeente Almere en de Schoor.

Voor meer informatie, perstoegang, interviewverzoeken en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Pleuni Koopman, communicatie LSA: 030-2317511, 06-18680715, pleuni@lsabewoners.nl

Informatie over de BewonersAgenda vindt u op: www.lsabewoners.nl/bewonersagenda-stad/
en
www.bewonersagenda.nl

Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners

plaats:
Almere
website:
http://www.lsabewoners.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234