Grootste meteorietenveiling ooit

Niet eerder zoveel meteorieten tegelijk onder de hamer

Komende zondag eindigt bij online veilinghuis Catawiki een unieke veiling met maar liefst 90 zeldzame meteorieten. Het is de grootste meteorietenveiling die ooit in Europa is gehouden. Tijdens de veiling komen onder andere ijzermeteorieten, steenmeteorieten en een aantal meteorieten van het type chondriet onder de hamer. Vier van de vijf ooit in Nederland gevonden meteorieten waren van dit type. Topstuk van de veiling is echter een maanmeteoriet die in 2012 werd gevonden in de Sahara. Maanmeteorieten zijn extreem zeldzaam. Deze maansteen is waarschijnlijk op aarde geland nadat deze is losgeslagen van de maan na een meteorietinslag. Per gram behoort maansteen tot één van de duurste substanties op aarde. De verwachting is dat het kleine stukje maanmeteoriet van 26 gram ongeveer 10.000 euro gaat opbrengen

Zeldzaam
Veilingmeester Wim van Stormbroek van Catawiki geeft aan dat zo'n grote meteorietenveiling bijzonder is. ''Meteorieten zijn erg zeldzaam en het is dan ook voor het eerst dat er zoveel meteorieten bij elkaar zijn gebracht in één veiling. Bijna alle meteorieten die de aarde bereiken verbranden geheel door de wrijving in de dampkring. Er zijn daarom maar weinig meteorieten die op aarde vallen. Wereldwijd zijn er in de loop der eeuwen slechts 20.000 exemplaren wetenschappelijk gedocumenteerd''.

Topstukken
Naast de maanmeteoriet zijn er nog een aantal topstukken in de veiling. Zo verwacht de veilingmeester veel belangstelling voor een ijzermeteoriet van maar liefst 18 kilo. Deze meteoriet werd gevonden in Argentinië en uit berekeningen blijkt dat de meteoriet meer dan 4.000 jaar geleden op aarde insloeg. De verwachting is dat deze meteoriet ongeveer 3.500 euro zal opbrengen. Daarnaast is er inmiddels ook al veel belangstelling voor een prachtige pallasiet meteoriet. Deze meteoriet heeft heldere olijfkleurige kristallen en is een kunstobject op zich. Op deze meteoriet is inmiddels al 2.400 euro geboden. Volgens veilinghuis Catawiki is er belangstelling vanuit de hele wereld voor de veiling.

De veiling is inmiddels begonnen en loopt af op zondagavond 29 november. De veiling is te bekijken via: www.catawiki.nl/meteorieten

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Mark Borgman
tel: +31 (0)6-55847934

Over Catawiki
Catawiki is het snelst groeiende online veilinghuis van Europa. Het bedrijf werd in 2008 opgericht door René Schoenmakers (CEO) en Marco Jansen (CTO) als een community voor verzamelaars en is inmiddels uitgegroeid tot dé plek voor het kopen en verkopen van bijzondere objecten. Sinds 2011 organiseert Catawiki wekelijkse veilingen in meer dan 60 verschillende veilingcategorieën zoals oldtimers, kunst en horloges. Gespecialiseerde veilingmeesters begeleiden de veilingen, waardoor deze garant staan voor een hoogwaardig en gevarieerd aanbod. Het speciale betalingssysteem van Catawiki zorgt voor een veilige en makkelijke manier van betalen.

http://www.catawiki.nl

Catawiki.nl

plaats:
Assen
website:
http://www.catawiki.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234