Uniformen van Poolse generaals voor het eerst samen in tentoonstelling

Ze vochten met de geallieerden voor onze vrijheid maar werden zelf niet bevrijd. In de nieuwe tentoonstelling van 20 november 2015 t/m 31 mei 2016 in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek 'De Polen. Bevrijders in Ballingschap', wordt ingegaan op de geschiedenis van Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Poolse geschiedenis vormt een van de meest aangrijpende en tegelijkertijd minst belichte verhalen uit de bevrijdingsperiode.

In deze nieuwe tentoonstelling zijn voor het eerst de uniformen van de Poolse generaals Maczek en Sosabowski in Nederland samen in één tentoonstelling te bewonderen. Deze unieke presentatie wordt mogelijk gemaakt door bruiklenen van het Generaal Maczek Museum te Breda en het Poolse Leger Museum (Muzeum Wojska Polskiego ) te Warschau.

Geheel in overeenstemming met de Poolse wapenspreuk 'Voor uw en onze vrijheid' hebben deze beide generaals zich ingezet voor de bevrijding van Europa en Polen. Generaal Maczek gaf vorm aan het Poolse leger in ballingschap en nam als commandant van de 1e Poolse Pantserdivisie deel aan de slag om Normandië en de bevrijding van delen van Zuid- en Noord-Nederland, waaronder Breda. Generaal Sosabowski leverde met zijn 1e Onafhankelijke Poolse Parachutisten Brigade een waardevolle bijdrage aan Operatie Market Garden. Hun verhaal is zowel boeiend als tragisch. Na de oorlog moesten ze lijdzaam toezien hoe hun land door de Sovjet Unie bezet werd terwijl zij zelf in ballingschap in Groot-Brittannië verschillende nietszeggende baantjes moesten vervullen om in hun onderhoud te voorzien: een soldatenpensioen kregen ze niet. Later pas volgde eerherstel voor beide mannen.

In 'De Polen. Bevrijders in Ballingschap' worden de verhalen van generaal Maczek en Sosabowski verteld, samen met de bredere geschiedenis van de Poolse soldaten in ballingschap en van het land Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast de twee uniformen zijn ook andere unieke stukken te zien zoals een Enigma-machine, een motor van de 1e Poolse Pantserdivisie, een zeldzaam bord met onderhoudsinstructies voor mobiele gaswagens en unieke filmbeelden van Wojtek, de beer die het Poolse leger inging.

Geplaatst in:

Voor informatie over deze tentoonstelling gelieve contact op te nemen met Wiel Lenders, directeur 024-3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

plaats:
Groesbeek
website:
http://www.bevrijdingsmuseum.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234