Duurste Nederlandstalige stripboek onder de hamer

Album onderdeel veiling van één van de grootste privé stripcollecties

Op dit moment wordt bij online veilinghuis Catawiki het duurste Nederlandstalige stripboek ooit geveild: 'De vrolijke avonturen van DorisDobbel'. Het album dat werd geschreven en getekend door de Belg Marc Sleen verscheen in 1952 in een oplage van vermoedelijk slechts 100 exemplaren. Het stripboek is nooit te koop geweest en was alleen te winnen als prijs bij een tijdschrift. Voor zover bekend zijn er nog maar 8 exemplaren van dit stripboek overgebleven, waarvan het album dat nu wordt geveild als enige nog steeds in bijna nieuwstaat verkeerd. De verwachting is dat het stripboek tussen de 14.000 en 19.000 euro zal opbrengen. Saillant detail is dat dit stripboek in 2010 voor slechts 1 euro werd gekocht in een kringloopwinkel.

Het stripboek is onderdeel van grote veiling met bijzondere en zeldzame stripboeken van één van de grootste privé stripcollecties van de Benelux. Andere topstukken van de veiling zijn bijvoorbeeld prachtige eerste drukken van het allereerste jeugdalbum van Robbedoes (verwacht 3.000 euro), Suske en Wiske 'De sprietatoom' (verwacht 1.500 euro) en Lucky Luke 'Avonturen in het westen' (verwacht 1.000 euro). De verzameling is zo groot dat de veiling vier afloopavonden kent, 27, 28 29 en 30 november.

Ontdekking
Veilingmeester Rik Lok, stripexpert bij Catawiki, geeft aan dat het om een bijzonder stripalbum gaat. ''De 92-jarige Marc Sleen is vooral bekend vanwege zijn serie Nero, die hij van 1951 tot 2002 tekende. Maar ook zijn serie Doris Dobbel was in de jaren 50 en 60 razend populair. De strip verscheen tussen 1950 en 1967 in het blad 'De Middenstand'. Alle verhalen draaiden rond Doris Dobbel, een dikke, sigaren rokende slager, die op allerlei manieren een welgestelde middenstander probeert te worden. Het album is zo kostbaar omdat het zo extreem zeldzaam is. Het stripboek werd overigens pas in 2010 'ontdekt' in een kringloopwinkel en later dat jaar meteen via Catawiki verkocht voor 12.000 euro aan een Nederlandse verzamelaar. Daarmee was het meteen het duurste Nederlandstalige stripboek ooit''. Nu 5 jaar laat de verzamelaar dit album en de rest van zijn verzameling veilen.

Stripboeken als investering
Veilingmeester Lok verwacht veel belangstelling voor de veiling. ''De laatste jaren schieten de prijzen van bijzondere en zeldzame stripboeken omhoog. Die trend zagen we al veel langer in Amerika waar eerste drukken van bijvoorbeeld Superman inmiddels vele miljoenen waard zijn, maar dat zien we nu ook langzaam terug in Europa''. Lok geeft aan dat er naast verzamelaars ook steeds meer investeerders meebieden op stripboeken. Die hopen dat de prijzen van stripboeken nog verder zullen stijgen waardoor ze winst kunnen maken op hun investering. Vaak zien we ook dat na het overlijden van tekenaars dat de prijzen van oude strips en originele tekeningen pas echt stijgen''. Inmiddels wordt er al druk op het stripboek meegeboden door zowel Nederlandse als Vlaamse bieders. Het huidige bod staat op 12.000 euro.

Stripboek bekijken
Speciaal voor de veiling zal het 'Doris Dobbel' album komende zondag worden tentoongesteld tijdens de Gentse stripbeurs. Eén van de veilingmeesters van Catawiki zal daarbij aanwezig zijn om uitleg te geven. Het is een unieke kans dit stripboek te bewonderen voordat het wordt geveild.

De stripveiling loopt af op 27, 28, 29 en 30 november. De veiling van het Doris Dobbel stripboek is op 30 november en is te bekijken via www.catawiki.nl/dorisdobbel

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Mark Borgman
tel: +31 (0)6-55847934

Over Catawiki
Catawiki is het snelst groeiende online veilinghuis van Europa. Het bedrijf werd in 2008 opgericht door René Schoenmakers (CEO) en Marco Jansen (CTO) als een community voor verzamelaars en is inmiddels uitgegroeid tot dé plek voor het kopen en verkopen van bijzondere objecten. Sinds 2011 organiseert Catawiki wekelijkse veilingen in meer dan 60 verschillende veilingcategorieën zoals oldtimers, kunst en horloges. Gespecialiseerde veilingmeesters begeleiden de veilingen, waardoor deze garant staan voor een hoogwaardig en gevarieerd aanbod. Het speciale betalingssysteem van Catawiki zorgt voor een veilige en makkelijke manier van betalen.

http://www.catawiki.nl

Catawiki.nl

plaats:
Assen
website:
http://www.catawiki.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234