Hertog Jan speelt in op bierrijpingstrend en lanceert ageing bier

Arcen, 19 november 2015 - Na de hoptrend is een nieuwe biertrend vanuit de Verenigde Staten overgewaaid. Het agen oftewel rijpen van bier op vaten. Hertog Jan zag deze ontwikkeling al jaren geleden aankomen en lanceert nu het gelimiteerd verkrijgbare bier HJA15/2, waarvan maar 1 ketel is gebrouwen en dat inmiddels ruim een jaar heeft gerijpt. HJA15/2 is het tweede bier binnen de drie eenmalig gebrouwen bieren in de Hertog Jan Ongekend reeks.

Aankomende zaterdag 21 november worden duizenden bierliefhebbers op de brouwerij verwacht om een fles van dit gelimiteerde bier te bemachtigen.

Het rijpen van bier op whisky, port en andere houten vaten is een expertise apart. Steeds meer brouwers beginnen eraan en denken hun doel bereikt te hebben door hun bier naar een vat over te hevelen en te laten rijpen. Het rijpingsproces moet echter nauwgezet worden gevolgd en de rijpingscondities zoals temperatuur, licht en vochtigheid maar ook de duur van het rijpingsproces zijn heel belangrijk voor het eindresultaat, weten brouwers van Hertog Jan in Arcen. Hiervoor hebben zij de expertise van de echte experts van Goose Island benut, die hier al tientallen jaren mee bezig zijn.

Een jaar rijpen
Johan Kranen, Brouwer Hertog Jan: "We hebben slechts één ketel gebrouwen en omdat het binnen de gelimiteerde, bijzondere Hertog Jan Ongekend bierenreeks op de markt komt wil je er qua smaak echt iets van jezelf inleggen. nog eens extra in excelleren. Gezien de lange rijping op de lagertank kan het bier ook niet zomaar opnieuw worden gebrouwen. Het is dus heel spannend en een proces dat nauwlettend in de gaten moet worden gehouden. Ieder bier ligt gemiddeld enkele weken op de lagertank, maar nooit een jaar. Ik ben erg tevreden en trots op het eindresultaat dat zich kenmerkt in een subtiele, fluweelzachte smaak. Over de rest van de smaak laat ik niets los. We willen dat de bierliefhebber dit eerst zelf ontdekt."

Openstelling brouwerij voor aankoop HJA15/2 op 21 november 2015
Op het eerste bier in de Hertog Jan Ongekend reeks, HJA15/1, ontstond een ware run. Het bier dat werd gebrouwen door bierbrouwer Roland was de eerste weken bijna nergens meer verkrijgbaar. Veel liefhebbers lukte het niet om het bier te bemachtigen. Daarom opent de Hertog Jan Brouwerij in Arcen op zaterdag 21 november a.s. van 11.00 tot 16.00 uur de deuren om de bierliefhebber de gelegenheid te geven het tweede bier in de reeks te kopen en tegelijkertijd de brouwerij te bezoeken, kennis te maken met de brouwer en meer te weten te komen over het agen van bier. De brouwerij verwacht duizenden bierliefhebbers die het tweede bier in de Ongekend reeks komen aankopen.

Hertog Jan Ongekend
De brouwers hebben een bier gebrouwen met de focus op smaak, huidige trends, kennis en expertise. Ze hebben hun eigen emotie in het bier gelegd. De brouwer is als een kok en experimenteert in de ketel van Hertog Jan om tot een mooi nieuwe bier te komen. Het levert een ongekende reeks bieren op die eenmalig in beperkte oplage, namelijk slechts één ketel, is gebrouwen. Iedere brouwer geeft zijn eigen invulling. De reeks bestaat uit 3 bieren waarbij nu het tweede bier met type aanduiding HJA15/2 is gebrouwen door Johan.

Stenen kruik
Het bier zit in een stenen kruik die speciaal ontwikkeld is voor Hertog Jan. Van tevoren weet je niet wat voor bier er in de kruik zit, aan de buitenkant is er niets zichtbaar dat dat duidelijk maakt. Op de kruik staat zelfs alleen een neutrale type-aanduiding, de HJA15/2. Het is de bedoeling dat je pas nadat je het geproefd (en de smaak ervaren) hebt de bijbehorende notitie van de brouwer opent en leest. Daar staat in wat voor bier het is, de smaak van het bier, de gebruikte ingrediënten en waarom het bijzonder is. De brouwer wil dat de bierliefhebber bier gaat proeven zoals het bedoeld is, zonder direct te worden afgeleid door een naam of een label. De brouwers hebben zich bij het brouwen van het bier laten inspireren door de smaak. Dit is wat zij willen overbrengen op de consument, neem de tijd, proef bier en geniet.

Hertog Jan Ongekend zal op zeer beperkte schaal verkocht worden.
Vanaf 21 november is het bier enkel verkrijgbaar in Arcen, daarna vanaf 28 november bij Mitra en Jan Linders, Daar blijft het bij voor de retail. Tot slot is de reeks ook verkrijgbaar bij diverse Hertog Jan Vriendenkring cafés en enkele op bier georiënteerde zaken. De verkoopadviesprijs in de retail is Euro14,99 voor de kruik bier, inclusief glas en voorzien van een luxe kartonnen verpakking. Op het neklabel is altijd te zien op welke dag het bier gebrouwen en afgevuld is.

Geplaatst in:

Vrijdag 20 november 2015 van 11.00-13.00 uur vindt een besloten persbijeenkomst plaats waarvoor u van harte bent uitgenodigd in de Hertog Jan Brouwerij in Arcen. Hier krijgt u de gelegenheid om kennis te maken met de meesterbrouwer en brouwers van Hertog Jan, de brouwerij en het agen van bier.
Meer informatie over Hertog Jan Ongekend kan verkregen worden via Kim Vogten, Corporate Affairs Manager AB InBev, via kim.vogten@ab-inbev.com of via Paul Rijks, Hertog Jan Brouwerij +31(0)653840535.

AB InBev - Hertog Jan

plaats:
Arcen

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234