Diversiteit: 'Je brein wil niet discrimineren, maar doet het wel'

Diversiteit doe-het-zelf boek 'Succes in Veelvoud' voor managers met mindbugs

HILVERSUM, 20151117 -- Vandaag verschijnt het nieuwste boek van Esther Mollema: Succes in Veelvoud. Diversiteit. Sterke teams. Iedereen wil het, lukken wil het nog niet altijd. Esther Mollema laat zien waar de verborgen valkuilen zijn, en vooral hoe het wél succesvol kan. Succes in Veelvoud is de springplank naar meer diversiteit en echt betere bedrijfsresultaten.

Het tweede boek van Esther Mollema is gebaseerd op internationaal wetenschappelijk onderzoek, een test onder ruim vijfduizend Nederlandse managers en op meer dan tien jaar ervaring bij de vele profit en non-profit organisaties waarmee Esther heeft gewerkt.

"Zij vroegen mij mee te denken over diversiteitsuitdagingen als leeftijd, cultuurverschillen en persoonlijkheid. Iedere opdracht en samenwerking bracht me weer meer inzicht en ervaring. Het viel me op dat de kennis over diversiteit binnen organisaties steeds maar bij een heel klein clubje mensen zat, en dat juist dit moest veranderen. Een deel van de oplossing ligt in het begrijpen van hoe je brein andere mensen labelt en beoordeelt. Niet omdat je brein wil discrimineren, maar omdat je brein wel moet labelen en generaliseren om de miljoenen beslissingen per dag überhaupt te kunnen maken. Ik noem dat mindbugs."

In haar boek beschrijft Esther enkele veelvoorkomende mindbugs, zoals:

-Mannen zijn betere leiders
-Iemand die niet perfect Nederlands spreekt kan nooit echt expert zijn op een onderwerp
-Vrouwen die kinderen hebben, zijn niet meer zo ambitieus
-Mensen met een typisch niet-westerse naam zijn niet hoog opgeleid
-Vrouwen met hoofddoeken stellen zich traditioneler op en zijn dus minder geschikt als leiders
-Medewerkers ouder dan 55 jaar zijn uitgeblust, inflexibel en willen eigenlijk niet meer

"Dit boek heb ik voor managers geschreven die gewoon zelf aan de slag willen en concrete handvatten kunnen gebruiken om nu meters op het gebied van diversiteit te gaan maken. Ik wil ze helpen echt de beste mensen in hun teams te kiezen en ze een werkwijze laten zien om samen met hun medewerkers op een High Performance Organization (HPO) manier te gaan werken en te presteren. En als je nu denkt: 'Alles goed en wel, maar we gaan toch nog steeds wel de beste kiezen?' Dan raad ik je zeker aan dit boek te lezen. Want de beste kiezen is precies wat ik wil, maar dan ook écht de beste."

Enkele onderzoeksresultaten uit het boek

-De operationele winst stijgt met 3,5 procent bij iedere 10 procent meer vrouwen in de hoogste bestuurslaag tot aan een gelijke verdeling man/vrouw (McKinsey, UK)
-Volgens internationaal onderzoek hebben landen als Rusland, Letland en Indonesië respectievelijk 43, 41 en 41 procent vrouwen in hogere managementfuncties. Nederland bungelt bijna helemaal onder aan de wereldranglijst met minder dan 10 procent.
-Onderzoek van McKinsey onder 1421 managers laat zien dat vrouwen ambitieuzer zijn dan mannen. 83 procent van de vrouwen wil graag doorgroeien naar een volgend niveau in hun loopbaan tegen 74 procent van de mannen.
-94,6 procent van de 5163 managers geven in een onderzoek van Direction aan dat dat ze mannen en vrouwen als leiders even competent vinden.
-Van alle 5163 managers (2780 vrouwelijke managers en 2383 mannen) heeft ruim 83 procent een onbewuste neiging te kiezen voor een man als leider. Slechts 17 procent heeft een onbewuste neiging te kiezen voor een vrouw als leider.

Succes in Veelvoud is vanaf vandaag exclusief te bestellen bij Managementboek: https://www.managementboek.nl/boek/9789082429909/succes-in-veelvoud-esther-mollema

Over Esther Mollema:
Esther Mollema is sinds eind 1999 oprichter en directeur van Direction, een trainings- en ontwikkelingsbureau voor programma's op het gebied van leiderschap en diversiteit. Een rode draad in haar werk is het koppelen van het wetenschappelijk onderzoek naar de praktische toepasbaarheid voor organisaties. Met die reden investeerde Esther met haar bedrijf in het onderzoek van André de Waal naar de succesfactoren van High Performance Organisaties. In 2007 werd daaruit het High Performance Organisatie (HPO) Center opgericht en is Esther partner. In deze functie begeleidt en adviseert zij organisaties met hun HPO verandertrajecten in binnen -en buitenland.

Sinds 2012 is Esther Mollema vanuit Direction gestart als de Nederlandse partner van het internationale initiatief Professional Boards Forum die vrouwen begeleidt naar raden van commissarissen.

Haar gedrevenheid voor meer diversiteit en betere organisaties heeft haar in Nederland definitief op de kaart gezet. Ze geeft al jaren veel bezochte en hoog gewaardeerde trainingen, lezingen en Masterclasses die door het publiek ervaren worden als bevlogen, vol humor en met een uitdagende energie zijn.

Esther Mollema is opgenomen op de Kleurrijke100 lijst (2013 en The Next Women 100, een lijst van de top 100 vrouwelijke ondernemers van Nederland (2014). Esther Mollema studeerde aan Nyenrode (BBA) en Thunderbird (MBA) in Phoenix, Arizona en volgde een executive education op Harvard. Tussen 1987 en 1999 werkte Esther Mollema als directeur van verschillende trainingsbedrijven in Nederland, Japan, Duitsland en de Verenigde Staten.

In 2009 verscheen haar boek '50% meer talent: zo scoor je met vrouwen'.

Dit is wat leiders over Succes in Veelvoud zeggen:
'Innoveren en diversiteit gaan hand in hand. Een gezonde organisatie wil beide. Dit boek helpt iedere manager op weg. Praktisch, to-the-point en met lef geschreven boek. Expert Esther Mollema raakt de kern.' Bert van der Els, CEO/voorzitter Raad van Bestuur Heijmans N.V.

'Een overtuigend verhaal waar geen leider - man of vrouw - omheen kan. En dan met z'n allen aan de slag, want Nederland loopt al veel te lang achter op dit vlak. Esther Mollema vat briljant samen hoe onze eigen mindbugs deze verandering structureel blijven tegenhouden en met welke praktische handvaten we wél kunnen komen tot een veel sterker inclusief leiderschap.' Sonya Richardson, President Professional Women's Network (PWN) Global

'Esther Mollema maakt het onbespreekbare bespreekbaar rondom diversiteit en high performance bij Schiphol Group. Dit boek is leuk, luchtig, je hoort Esther het je (op haar "eigenwijze" manier) bijna vertellen en zet managers aan tot acties om hun teams echt beter te maken, op een hoger niveau te brengen'. Jos Nijhuis, President en CEO Schiphol Group

'Met haar no-nonsense mentaliteit, diepgaande kennis over diversiteit in relatie tot high performance organizations laat Esther zowel mannen als vrouwen de kracht van diversiteit zien én voelen. Esther ráákt je, of dat nu 1-op-1, in een groep of met een boek is. Ik ben telkens weer onder de indruk van haar impact.' Nicolette Loonen, voorzitter WIFS Women in Financial Services

Over Direction
Direction (opgericht in 1999) is een trainings- en adviesbureau rond diversiteit, (vrouwelijk)leiderschap, besluitvorming, politiek handelen, teamontwikkeling en coaching. Rondom het thema diversiteit, gender awareness, mindbugs en diversiteit verzorgt Direction sinds 2006 lezingen, workshops en trainingen voor organisaties als ING, Philips, St Jansdal Ziekenhuis, ASR, VU, EY, Schiphol, Heijmans, Universiteit Twente, Nederlandse Gasunie, UWV, UMC Utrecht en Royal HaskoningDHV.


Contact
Direction Europe BV
Marco Schreurs (partner)
Havenstraat 29
1211 KG Hilversum
Telefoon: 035 - 603 79 79
Internet: www.leiderschapontwikkelen.nl

Direction Europe BV

plaats:
HILVERSUM
website:
www.femaleleadership.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234