NLR eerste erkende vliegopleiding voor drones (RPAS)

Met ingang van 10 november 2015 beschikt het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum-NLR over de eerste erkende vliegopleiding in Nederland voor beroepsmatig vliegen met op afstand bestuurde luchtvaartuigen. Deze Remotely Piloted Aircraft Systems (RPAS) worden vaak ook aangeduid als drones. Het succesvol afronden van een erkende RPAS vliegopleiding is nodig om het noodzakelijke brevet, het RPA-L, aan te kunnen vragen.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft het NLR als eerste organisatie in Nederland erkend als vliegopleiding voor RPAS vliegers. Het NLR is hiermee erkend voor:
- theorie opleiding voor RPAS vlieger (voor alle klassen).
- de praktijkvliegopleiding voor de klassen:
o (H) helikopters en MultiRotorSystemen met een gewicht van 0-25 kg.
o (A) vliegtuigen met een gewicht van 0-25 kg.

De theorietraining bestaat uit een cursus van 3 dagen (inclusief examen) en wordt gegeven bij het NLR in Amsterdam. Nadat deze succesvol is afgerond, kan de cursist starten met een praktijktraining. De praktijktraining wordt gegeven op het Nederlands RPAS Test Centrum op de NLR-locatie in Flevoland. Hierin worden cursisten opgeleid om de drone in lastige situaties, met oog voor de omgeving, goed en gecontroleerd te kunnen besturen.

Meer informatie over het uitvoeren van de theorietraining kan worden gevonden op http://www.nlr.nl/NL/capabilities-ii/beroepsmatig-vliegen-met-een-drone/theorietraining-rpas-vlieger/index.php. Informatie over de praktijktrainingen kan worden gevonden op http://www.nlr.nl/NL/capabilities-ii/beroepsmatig-vliegen-met-een-drone/praktijktraining-rpas-vlieger/index.html

Er worden in Nederland ook hoge technische eisen gesteld aan een RPAS die beroepsmatig wordt ingezet. Dit vraagt om een uitgebreide technische beoordeling door een erkende keuringsinstantie. Op 1 september 2015 heeft ILT het NLR al erkend als keuringsinstantie voor RPAS.

Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum-NLR is een toonaangevend, mondiaal opererend onderzoekscentrum voor de lucht- en ruimtevaart. Met zijn multidisciplinaire expertise en ongeëvenaarde onderzoeksfaciliteiten, levert het NLR al sinds zijn oprichting in 1919 innovatieve, integrale oplossingen voor complexe uitdagingen in de lucht en ruimtevaartsector. Het NLR werkt zowel voor overheid als industrie in binnen- en buitenland. (http://www.nlr.nl/NL/wie-we-zijn/index.html

Nadere informatie:
Frank Vos
Frank.Vos@nlr.nl;088-5113113

Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR)

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.nlr.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234