Kinderen met en zonder handicap Samen naar School in Uithuizen

13 november feestelijke opening door Daan en Kamerlid Otwin van Dijk

Naar schatting 13.000 kinderen met een handicap gaan nooit naar school, ook niet naar het speciaal onderwijs. Sommigen van hen zitten de hele dag thuis. Anderen gaan naar een dagbestedingscentrum. In het Groningse Uithuizen doet Alies Kap dat anders. Binnen de basisschool Koning Willem-Alexander is zij, met hulp van NSGK, een speciale klas gestart voor haar dochter Laura en andere kinderen met een meervoudige beperking.

De klas van Stichting Gewoon Bijzonder wordt nu feestelijk geopend door Daan Haaksma (broer van Laura) en PvdA Tweede Kamerlid Otwin van Dijk. Van Dijk, woordvoerder langdurige zorg en welzijn: "Ik geloof heel erg in een inclusieve samenleving. Een samenleving waarin we met elkaar optrekken. Mensen met en mensen zonder een beperking. Dat begint al bij kinderen en dus op school. Je leert zo op jonge leeftijd dat iedereen een beetje anders en toch gewoon is. Dat is ook de reden waarom ik graag deze gewoonbijzondere klas wil openen."

Gewoon Bijzonder is de zesde NSGK Samen naar School klas die dit jaar van start is gegaan. In een Samen naar School klas krijgen kinderen met een handicap onderwijs en zorg op maat in hun eigen klas, en doen dingen samen met niet-gehandicapte leeftijdgenootjes. In het kader van haar 65-jarig jubileum, wil de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind twintig van deze klassen helpen oprichten, verspreid over heel Nederland.

"Mensen denken vaak: kinderen met een handicap kúnnen toch helemaal niet naar een gewone school?" zegt Jan Franssen, adjunct-directeur van NSGK. "Want mensen zien vaak als eerste wat iemand met een handicap níet kan. Pas als je elkaar beter leert kennen, zie je dat hij ook allerlei dingen wél kan. Je kunt kinderen honderd keer vertellen dat het leuk is om met elkaar te spelen. Maar om het te geloven, moeten ze het toch gewoon doen."

Tijdens de opening verzorgt fysiotherapeut Masoud Salavati, gespecialiseerd in kinderen met een meervoudige beperking, een minisymposium voor alle genodigden. Tijdens deze sessie kun je ervaren hoe het is als je zintuigen niet naar behoren functioneren.

Programma 13 november:

Wilgenhof 36, Uithuizen
13:00 uur Feestelijke opening door Otwin van Dijk en Daan Haaksma.
14:00-15:00 Hoe is het om met een beperking te leven? Minisymposium door kinderfysiotherapeut Masoud Salavati

Stichting Gewoon Bijzonder en NSGK nodigen u van harte uit bij de opening aanwezig te zijn. Wij stellen het op prijs als u van tevoren laat weten of u aanwezig zult zijn. Voor informatie of beeld-materiaal, kunt u contact opnemen met Alies Kap (06.20344691, stgewoonbijzonder@gmail.com) of Bonnie Noorman (06.55134332, bnoorman@nsgk.nl).

Achtergrond: Wat is Samen naar School?
Samen naar School biedt een stimulerende leeromgeving voor kinderen met (ernstig) meervoudige beperkingen. Uitgangspunt is dat ieder kind kan leren. In een Samen naar School klas gaan kinderen met een meervoudige beperking naar een reguliere school. Zij hebben een eigen aangepast klaslokaal. Zoveel mogelijk sluiten de kinderen aan bij de school; ze nemen deel aan activiteiten in en met de klas die bij hun leeftijd past. Zo leren kinderen met en zonder handicap elkaar kennen en begrijpen. Dat is goed voor de ontwikkeling van alle betrokken kinderen.

NSGK voor het gehandicapte kind

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.nsgk.nl/

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234