Nationaal Monument MH17 Schiphol-Vijfhuizen

Zaterdag 7 november j.l. kwamen nabestaanden van de MH17 vliegramp bijeen om een keuze te maken voor een locatie van een herdenkingsmonument. Een van de locaties is het herdenkingsbos in Park Vijfhuizen bij Schiphol. Dit Nationaal Monument MH17 Schiphol-Vijfhuizen is een initiatief van het Nationaal Bossenfonds. In de vorm van een herdenkingslint planten nabestaanden 298 bomen. Deze vormen samen het groene monument met centraal een plek waar herdenkingsbijeenkomsten kunnen worden gehouden en waar een nog te bepalen monument kan worden geplaatst.

Er is voor deze plek gekozen vanwege de nabijheid van Schiphol, waar de slachtoffers van de vliegramp gezamenlijk vandaan vertrokken en velen afscheid hebben genomen van hun dierbaren. Deze locatie is ook goed bereikbaar voor nabestaanden van de buitenlandse slachtoffers. Binnen een kwartier kan men, ook bij een overstap, bij het herdenkingsbos zijn.

Gekozen is voor de vorm van een groen lint, als verwijzing naar het herdenkingslint dat na de ramp een veelvuldig gebruikt symbool werd. De initiatiefnemers zien in dit groene lint een vorm waarin de herinnering aan de slachtoffers blijft doorgroeien en een positieve bijdrage gaat leveren aan de samenleving. Omdat ieder slachtoffer een eigen boom krijgt, is het mogelijk persoonlijk te herdenken, terwijl alle bomen samen het monument vormen.

Het gebied is goed toegankelijk, ook voor mensen die slecht ter been zijn. Een goede bereikbaarheid is gegarandeerd door de ligging nabij de A5, ruime parkeervoorzieningen en een goede openbaar vervoer verbinding met de Zuidtangent, de snelle busverbinding tussen Schiphol en station Haarlem.

Het Bosmonument is een initiatief van het Nationaal Bossenfonds. Deze Stichting is opgericht door Staatsbosbeheer, Stichting Nationale Boomfeestdag en Trees for All om nieuw bos in Nederland mogelijk te maken. De aanleiding van het initiatief was het verongelukken van een van de meest trouwe relaties van Trees for All, die op vakantie in Maleisië het project wilde bezoeken waar zijn bedrijf al meer dan 10 jaar de bosaanplant steunde. Het initiatief om bomen voor hem en zijn vrouw en twee dochters te planten in het project Maleisië kreeg vrijwel direct een vervolg in het idee om voor alle 298 slachtoffers een boom in Nederland te planten. Dankzij de samenwerking met Recreatie Spaarnwoude en in overleg met gemeente Haarlemmermeer en provincie Noord-Holland kan Park Vijfhuizen worden voorgesteld voor dit monument.

Meer informatie:
www.treesformh17.org
info@nationaalbossenfonds.nl
026 8450894

Trees for All

plaats:
Schiphol - Vijfhuizen
website:
www.treesforall.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234