Beursgong voor oude aandelenveiling

Onder andere 225 jaar oude handgeschreven obligatie geveild

Bij online veilinghuis Catawiki komt deze week een bijzondere verzameling van meer dan 100 oude en zeldzame aandelen en waardepapieren onder de hamer. Eén van de topstukken van de veiling is een zeldzame handgeschreven obligatie uit 1790. Volgens veilingmeester Eric Toonen van Catawiki gaat het om een uniek stuk. ''De obligatie is inmiddels 225 jaar oud, maar ziet er nog goed uit en is prima te lezen. Dat is vrij zeldzaam voor zulke oude documenten. Daarnaast gaat het om een obligatie van 2.500 gulden, dat was in de 18e eeuw een klein fortuin''. Tegelijk met de start van de oude Aandelen & Waardepapieren veiling, mocht een delegatie van het online veilinghuis vanmorgen de Amsterdamse beursgong luiden. Catawiki kreeg de eer om vandaag de handel te openen vanwege het winnen van de Deloitte Technology Fast50, als het snelst groeiende technologie bedrijf van Nederland.

Verzamelaars
Mede door gebrek aan kluisruimte werden fysieke waardepapieren vanaf 1970 door banken overgezet naar girale waardepapieren. Aan klanten werd toen gevraagd of ze afstand wilden doen van de waardeloze papieren in de kluizen van de banken en meteen daarna werden grote partijen waardeloze waardepapieren door de banken vernietigd. Veilingmeester Toonen geeft aan dat er tegenwoordig veel verzamelaars zijn van de oude aandelen en waardepapieren. ''Oude aandelen worden niet meer bijgedrukt en worden daarom steeds zeldzamer. Juist omdat de waardepapieren iets vertellen over de geschiedenis van een land zijn er internationaal veel verzamelaars actief''.

Topstukken
Naast de 225 jaar oude obligatie zijn er in de veiling nog een aantal topstukken te vinden. Een opvallend aandeel in de veiling komt uit Amerika. Geïnteresseerden kunnen namelijk ook meebieden op een oud aandeel van Playboy Enterprises uit 1982. Het is voor verzamelaars van oude aandelen een gewild object vanwege de beeltenis van 'Miss February 1971', die op het aandeel is gedrukt. Maar ook verwacht de veilingmeester een mooie opbrengst voor een aandeel van het communistische dagblad 'De Waarheid' uit 1946. Het Nederlandse dagblad verscheen in 1945 in een oplage van bijna 350.000 exemplaren, maar stopte definitief in 1988. Volgens de veilingmeester zijn dergelijke aandelen verbonden aan de geschiedenis van Nederland.

De oude aandelen en waardepapierenveiling start vandaag om 12.00 uur en eindigt volgende week vrijdag 13 november.

De veiling is te bekijken via www.catawiki.nl/aandelen

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Mark Borgman
tel: +31 (0)6-55847934

Over Catawiki
Catawiki is het snelst groeiende online veilinghuis van Europa. Het bedrijf werd in 2008 opgericht door René Schoenmakers (CEO) en Marco Jansen (CTO) als een community voor verzamelaars en is inmiddels uitgegroeid tot dé plek voor het kopen en verkopen van bijzondere objecten. Sinds 2011 organiseert Catawiki wekelijkse veilingen in meer dan 60 verschillende veilingcategorieën zoals oldtimers, kunst en horloges. Gespecialiseerde veilingmeesters begeleiden de veilingen, waardoor deze garant staan voor een hoogwaardig en gevarieerd aanbod. Het speciale betalingssysteem van Catawiki zorgt voor een veilige en makkelijke manier van betalen.

http://www.catawiki.nl

Catawiki.nl

plaats:
Assen
website:
http://www.catawiki.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234