Ernstige schendingen godsdienstvrijheid in Rusland

Emmen, 5 november 2015 - Ondanks de uitspraak van 26 juni 2014 van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens ten gunste van Jehovah's Getuigen in Rusland om zonder onwettige inmenging van de Russische overheid hun godsdienst te mogen belijden, blijven Jehovah's Getuigen in Rusland ernstige schendingen van hun godsdienstvrijheid ondervinden. Momenteel worden Jehovah's Getuigen in Taganrog (Rusland) strafrechtelijk vervolgd voor het organiseren en bijwonen van religieuze bijeenkomsten en voor het delen van hun geloofsovertuiging met anderen - activiteiten waar zij wereldwijd bekend om staan (bron - www.jw.org).

Deze maand wordt een uitspraak van de rechtbank van Taganrog verwacht in een herzieningszaak tegen 16 Jehovah's Getuigen. Deze zaak wordt herzien op last van een hogere rechter in Rostov omdat, naar het oordeel van deze rechter, bij een eerdere uitspraak buitensporig milde gevangenisstraffen waren opgelegd. De openbare aanklager in de herzieningszaak eist tegen 4 aangeklaagden een gevangenisstraf van 6 jaar. Tegen 15 aangeklaagden worden hoge geldboetes van in totaal RUB 1.070.000 (ruim EUR 15.000) geëist. Alle aangeklaagden worden beschuldigd van extremistische activiteiten, alleen maar omdat zij religieuze bijeenkomsten hebben georganiseerd en bijgewoond nadat autoriteiten hun plaatselijke rechtspersoon hadden ontbonden.

De strafzaak tegen Jehovah's Getuigen in Taganrog is onderdeel van een zich uitbreidend patroon van systematische religieuze onderdrukking in Rusland. Rechtbanken hebben opdracht gegeven tot confiscatie van vergaderplaatsen van Jehovah's Getuigen in Taganrog, Samara en Abinsk, alsmede de liquidatie van hun rechtspersonen. Andere, soortgelijke zaken zijn in behandeling. Douaneautoriteiten hebben de invoer van religieuze publicaties van Jehovah's Getuigen - inclusief bijbels - verhinderd. Rusland is het enige land ter wereld dat de officiële website van Jehovah's Getuigen, www.jw.org, heeft verboden.

Geplaatst in:

Hoofdkantoor van Jehovah’s getuigen in Nederland

plaats:
Emmen
website:
http://www.jw.org

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234