Koning Willem-Alexander opent eerste geleidehondenbeleving ter wereld

Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander opende vandaag de eerste geleidehondenbeleving ter wereld bij KNGF Geleidehonden. Het jubilerende geleidehondenfonds bestaat dit jaar 80 jaar en ontving de Koning met een erehaag van geleidehonden, strak in het gelid. Vervolgens betrad de Koning als eerste de geleidehondenbeleving die op levensechte wijze laat ervaren hoe het is om met een geleidehond door hartje Amsterdam te lopen. Daarmee geeft de simulator inzicht in de dagelijkse uitdagingen van blinden en in de grote toegevoegde waarde van de blindengeleidehond.

Levensecht
Door het gebruik van virtual reality wordt de bijzondere samenwerking tussen de geleidehond en diens baas levensecht ervaren. De bezoeker beleeft verschillende confronterende situaties die waarheidsgetrouw weergeven hoe het is om als blinde door hartje Amsterdam te lopen met een geleidehond. De beleving is een veelzijdig concept, waar internationaal ook met grote interesse naar gekeken wordt. Naast een unieke ervaring voor zienden heeft het de potentie om ook uitgewerkt te worden tot innovatieve trainingsmethode voor visueel gehandicapten die een geleidehond willen.

Bewustzijn en begrip
De beleving biedt vooral inzage in hetgeen de geleidehond voor zijn baas doet. Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden, licht toe: "Het beoogt het begrip te vergroten van niet kunnen zien in een wereld die volledig is ingericht op ziende mensen. Men kan hier zelf ervaren hoe moeilijk het is om als blinde alledaagse situaties in het huidige straatbeeld te doorstaan." De beleving dient daarom ook als effectief lobbymiddel voor de belangen van geleidehondenbazen in de samenleving en zal na de opening worden opengesteld voor een breed publiek.
"De Koning leek onder de indruk van de ervaring om als blinde in een van de drukste straten van Nederland de meerwaarde van een geleidehond te ondervinden", aldus Ellen Greve.

Ontmoeting mens en hond
In de aansluitende tentoonstelling liet Koning Willem-Alexander zich voorlichten over het verleden, het heden en de toekomst van de geleidehond in Nederland. Vervolgens bracht de Koning een bezoek aan de honden in opleiding in de kennels van KNGF Geleidehonden. De Koning, zelf eigenaar van twee zwarte labradors, liet zich onder meer enthousiast begroeten door geleidehond in opleiding Balai. Tot slot sprak de Koning met een aantal betrokkenen die voor de organisatie van groot belang zijn, zoals vrijwilligers, geleidehondenbazen, samenwerkingspartners en medewerkers. Koning Willem-Alexander liet zich uitgebreid informeren over de trainingsmethoden van de diverse honden. Daarnaast kreeg hij uitleg over de vooruitstrevende innovaties die bij het kenniscentrum KNGF Campus zijn ondergebracht, zoals het opleiden van medische detectiehonden, die worden getraind om in een vroeg stadium darmkanker op te sporen.

KNGF Geleidehonden (Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds)
KNGF Geleidehonden wil zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven geven met een speciaal opgeleide hond. Een (geleide)hond vergroot hun bewegingsvrijheid en zelfstandigheid. KNGF Geleidehonden is van geboorte tot pensioen betrokken bij haar honden. Sinds de oprichting in 1935 zijn duizenden honden geschoold voor blinde en zeer slechtziende mensen. Daardoor bezit de organisatie een schat aan kennis en ervaring op het gebied van hond en handicap. Deze vakkennis zet de Nationale Zorghonden Autoriteit tegenwoordig ook in voor mensen met andere handicaps: bijvoorbeeld mensen met een motorische beperking, (oud-)geüniformeerden met PTSS of kinderen met autisme. Voor het opleiden van deze honden is de stichting grotendeels afhankelijk van giften en nalatenschappen.

Noot voor de redactie: wilt u meer informatie, aanvullend beeldmateriaal of een interview?
Neem dan contact op met KNGF Geleidehonden, afdeling Communicatie, tel.: 020-4969333 /
tel.06-11300200 (Monique Velten) / tel. 06-53711431 (Charlot Lammers) / tel. 06-50281855 (Joyce Cupido)
e-mail: communicatie@geleidehond.nl, website: www.geleidehond.nl

KNGF Geleidehonden

plaats:
Amstelveen
website:
http://www.geleidehond.nl/kngf.asp

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234