Eerste editie InScience filmfestival van start

Scriptschrijver Tim Talbott aanwezig bij première Hollywood-film The Stanford Prison Experiment als publieksopener van het festival.

Vanavond start de eerste editie van InScience - Dutch International Science Film Festival. Om 20:15u wordt het festival geopend met de Nederlandse première van The Stanford Prison Experiment. The Stanford Prison Experiment is een intense verfilming van het controversiële experiment dat professor Philip Zimbardo in 1972 met zijn studenten uitvoerde. Scriptschrijver Tim Talbott, die de Waldo Salt Screenwriting Award voor beste script won, is aanwezig om te vertellen over de samenwerking met Zimbardo bij het tot stand komen van deze verfilming. Naast de Nederlandse première van The Stanford Prison Experiment zijn er nog 8 andere premières. Op het festival zijn meer dan 50 films te zien, waaronder 15 speelfilms en 40 documentaires. InScience duurt tot en met zondag 8 november en vindt plaats in filmhuis LUX, Nijmegen.

The Stanford Prison Experiment
The Stanford Prison Experiment is een intense verfilming van het controversiële experiment dat Stanford professor Philip Zimbardo in 1972 met zijn studenten uitvoerde. De studenten werden onderverdeeld in gevangenen en bewakers. Het experiment dat twee weken had moeten duren, liep al snel uit de hand. De film, die op het Sundance filmfestival de prijs voor beste wetenschapsfilm won, heeft een indrukwekkende sterrencast, waaronder Billy Crudup als Zimbardo en Ezra Miller.

Regisseur Kyle Patrick Alvarez levert een beklemmende film af over de rol van macht waar je kippenvel van krijgt. Scriptschrijver Tim Talbott (South Park) is aanwezig tijdens het filmfestival om alles te vertellen over de samenwerking met Philip Zimbardo bij het tot stand komen van deze verfilming. Op vrijdag 6 november vertoont InScience de film nog een keer in aanwezigheid van Tim Talbott. Op zaterdag 7 november gaat wetenschapper Daniël Wigboldus dieper in op het Stanford Prison Experiment in zijn Big Ideas over sociaal psychologische experimenten.

NTR Talkshow
De NTR doet verslag van de dagelijkse Talkshow: aan tafel bij InScience, vanuit het café van LUX. Jeroen Dirks en Karin van den Boogaert wisselen elkaar af als gespreksleider en de talkshow wordt dagelijks uitgezonden op Radio 5. Iedere uitzending worden er aan tafel drie films besproken die op het festival te zien zijn door wetenschappers, filosofen en kunstenaars.

Cyborg Kevin Warwick
Naast het filmprogramma zijn er talloze wetenschappers en filmmakers die de spannendste ontwikkelingen in de wetenschap vertellen. Tijdens Big Ideas is Kevin Warwick te gast naast wetenschappers als Diederik Roest, Amade M'Charek en Daniël Wigboldus en kunstenaar Koert van Mensvoort. Warwick gebruikt zichzelf al jaren als proefpersoon om de relatie tussen computersystemen en het menselijk zenuwstelsel te onderzoeken. Zijn doel? Zichzelf veranderen in een cyborg. Via chips en electroden, die hij direct in zijn lichaam implanteert, stuurt hij robotarmen aan, bestuurt hij huishoudelijke apparaten en communiceert hij met zijn vrouw. Kevin Warwick is donderdagavond 5 november te gast.

Awards
De films maken kans op een award in drie categorieën: de NTR Audience Award t.w.v. Euro2500, Student Jury Award en Youth Jury Award t.w.v. Euro500. De awards worden uitgereikt op zondagavond 8 november.

InScience is een nieuw filmfestival dat zicht richt op het snijvlak tussen wetenschap, maatschappij en kunst. Het festival is een initiatief van de Radboud Universiteit en filmhuis LUX. Naast een uitgebreid filmprogramma met verdiepende elementen, is er een dagelijks talkshow, spreken grote wetenschappers over hun levenswerk tijdens Big Ideas, kun je zelf experimenten doen bij de DIY Labs, zijn er lezingen, expert meetings en is er een grote kunstexpositie. De eerste editie van het festival vindt van 4 tot en met 8 november plaats in LUX, Nijmegen.

Tickets
Tickets zijn te koop via www.insciencefestival.nl of aan de kassa van LUX. De reguliere prijs voor een ticket is 9 euro.

InScience

plaats:
Nijmegen

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234