Speciale Tax Justice actie voor LuxLeaks bij de Tweede Kamer

Oxfam Novib/Tax Justice Nederland Persuitnodiging

Speciale Tax Justice actie voor LuxLeaks bij de Tweede Kamer.

Op woensdag, 4 november, organiseert Tax Justice Nederland waaronder Oxfam Novib, een speciale actie op het Plein bij de 2de Kamer omdat LuxLeaks op 5 november 1 jaar bestaat. Vorig jaar november bracht een internationale groep van onderzoeksjournalisten van o.a. Trouw en de Guardian onder de naam LuxLeaks grootschalige belastingontwijking door multinationals aan het licht. De bedrijven maakten daarbij gebruik van tax rulings met de Luxemburgse belastingdienst.

Door LuxLeaks besloot de Europese Commissie verschillende rulings van EU-landen tegen het licht te houden. Eind vorige maand tikte de Europese Commissie Nederland voor tax rulings met Starbucks stevig op de vingers. Tax rulings worden vaak gebruikt om belasting te ontwijken.

Oxfam Novib belastingexpert Esmé Berkhout : "Ondanks het oordeel van de Europese Commissie lijkt de Nederlandse overheid de ernst van de situatie nog niet in te zien. Jaarlijks gaan er miljoenen en miljarden verloren door belastingontwijking. Dit treft ontwikkelingslanden én rijke landen als Nederland. Het is onbegrijpelijk dat de Nederlandse overheid zich nog steeds niet hard maakt voor échte transparentie. Met slechts uitwisseling van 'informatie uit' deze afspraken tussen belastingdiensten, zoals recent is toegezegd, schiet de gemiddelde burger niets op."

Tijdens de actie om 11.00, woensdag 4 november, bij de 2de Kamer wordt de Nederlandse overheid opgeroepen meer openheid over tax rulings te geven. Verschillende kamerleden zullen bij het protest aanwezig zijn.

Deze actie vindt tegelijkertijd plaats in verschillende Europese landen. Daarbij vragen wij de Nederlandse overheid:

- Verplicht internationale bedrijven openbaar te rapporteren over waar ze actief zijn (omzet, personeel, winst, etc.) en hoeveel belasting ze betalen (per land).
- Maak de afspraken tussen de Nederlandse belastingdienst en internationale bedrijven openbaar en zorg dat dit ook internationaal praktijk wordt.
- Zorg voor bescherming van klokkenluiders dankzij wie belastingontwijking op grote schaal aan het licht kwam.

Waar : Het Plein, Den Haag.
Wanneer : Woensdag 4 november.
Hoe laat : 11.00
Wat : Fluitconcert voor transparantie en steun aan klokkenluiders

Oxfam Novib belastingexpert Esmé Berkhout, Gijs Verbraak, senior beleidsadviseur Action Aid: 0641501673
Maaike van Diepen, coördinator Tax Justice Nederland: 06 41895861, zijn beschikbaar voor interviews.

mvrgr Jules van Os, persvoorlichter Oxfam Novib, 0651573683 / press officer Oxfam Novib, 0031651573683

Oxfam Novib

plaats:
Den Haag
website:
http://www.oxfamnovib.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234