Nauwere economische samenwerking tussen Ethiopië en Nederland

Nauwere economische samenwerking tussen Ethiopië en Nederland onderstreept op het Ethio-Netherlands Business Event door komst grootste Ethiopische delegatie en ruim honderd Nederlandse ondernemers

Rijswijk - De Netherlands-African Business Council organiseert samen met de Nederlandse Ambassade in Ethiopië en de Ethiopische Ambassade in Brussel op donderdag 5 november het Ethio-Netherlands Business Event in Rijswijk. De conferentie informeert het Nederlandse bedrijfsleven over de zakelijke mogelijkheden in Ethiopië en stimuleert hen om er actief te worden. Tijdens het evenement worden zeven recentelijk afgeronde studies gepresenteerd die meer inzicht geven in de kansen in verschillende sectoren in Ethiopië, zoals de landbouwsector en de bouwsector. De conferentie wordt tevens bijgewoond door de grootste Ethiopische publieke delegatie en afgevaardigden van de Nederlandse Ministeries die de reeds intense economische band tussen Ethiopië en Nederland bekrachtigen middels het tekenen van de Memorandum of Understanding waarin ontwikkelingssamenwerking én handel centraal staan.

Ethiopië, een land met een bevolking van ongeveer 95 miljoen, een economische groei met dubbele cijfers, aantrekkelijk en divers klimaat, is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bestemming voor investeringen. Het Nederlandse bedrijfsleven is al uitgebreid betrokken in Ethiopië (via tuinbouw en landbouw) en wordt in Ethiopië vergeleken met andere belangrijke economische partners als China, Turkije en het VK. Ondanks het toenemende aantal investeringen door Nederlandse bedrijven zijn de mogelijkheden in Ethiopië niet volledig benut. Daarom zijn beide landen overeengekomen om de Nederlandse investeringen van de private sector in Ethiopië en handelsmogelijkheden tussen Ethiopië en Nederland te stimuleren.

Tijdens het Ethio-Nederland Business Event zullen Ethiopische overheidsfunctionarissen en deskundigen uit het veld het Nederlandse bedrijfsleven informeren over de zakelijke mogelijkheden in Ethiopië. Specifieke nadruk zal liggen op het potentieel van investeringen in de volgende zeven sectoren: zaden, oliehoudende zaden, gevogelte, zuivel, specerijen, textiel en constructie. Het evenement is aanleiding voor twaalf Ethiopische overheidsfunctionarissen en ruim dertig vertegenwoordigers uit het Ethiopische bedrijfsleven om een bezoek aan Nederland te brengen. Voor deze delegatie wordt per sector een interessant programma met bedrijfsbezoeken opgesteld.

De Ethiopische overheidsdelegatie bestaat naast Staatsminister van Financiën en Economische Ontwikkeling, Ahmed Shide, uit hoge vertegenwoordigers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Ethiopische Investeringscommissie, de Ethiopische Spoorwegen, het Agrarische Transformatie Agentschap en uit de melkvee-en textiel industrie. Aan de Nederlandse kant zijn naast ambassadeur Remmelzwaal directeur Rebergen van departement International Samenwerking van het Ministerie van Buitenlandse zaken aanwezig op de conferentie.

Tijdens het evenement, waar ruim honderd Nederlandse bedrijven aanwezig zijn, is er tevens gelegenheid voor het leggen van nieuwe zakelijke contacten en het versterken van de al bestaande contacten.

Maryn Kleingeld

Geplaatst in:

Mededeling aan redacties (niet voor publicatie)
Voor media is er gelegenheid aanwezig te zijn bij diverse programma-onderdelen.

Programma (English only)
Day 1: Ethio-Netherlands Business Event (Nov 5)
Locatie:
de Broodfabriek
Volmerlaan 12, 2288 GD
Rijswijk
09.30 - 12.00 General plenary Session
The plenary session of the Ethio-Netherlands Business Event will start at 9.30 and end at 12.00. The speakers have a vast amount of knowledge on the latest insights, and opportunities in Ethiopia and those that have extensive practical experience with investing in Ethiopia. You will get the opportunity to truly dive into depth on the practicalities on the ground.
09.30-09.45 Opening by Christiaan Rebergen: Director-General International Cooperation, Ministry of Foreign Affairs
09.45-10.00 Speech by Mr. Ahmed Shide: State Minister of Ministry of Finance and Economic Cooperation
10.00-10.10 Signing Memorandum Of Understanding
10.10-10.20 Intermezzo - Heineken by Paul Stanger: Local Sourcing Director
10.55-10.15 Presentation Ethiopian Investment Commission - Fitsum Areha: Director
11.25-11.35 Intermezzo - Solgarow PLC by Jan van de Haar: Director
11.45-11.55 Intermezzo - Florensis by Ronald Vijverberg
12.05-12.10 Closing
12.00 - 13.00 Lunch
Lunch will be provided between 12.00 and 13.00.
13.00 - 15.30 Sectorial workshops
After the lunch break, seven separate thematic sessions on specific sectors are being organised by experts. The experts will present their findings in the specific business opportunities report.
There are seven sub-rooms where the workshops will be held from 13.00 until 15.30. During your online registration of the participants, you are requested to select one of the workshops of their interest. You can choose between one of the following workshops: oilseeds, vegetable seeds, dairy, poultry, spices, textiles and construction.
16.00 - 17.30 Matchmaking
The formal matchmaking is between 16.00- 17.30. Matchmaking will be possible for Dutch companies to meet Ethiopian and Dutch authorities and potential business partners.
18.00 - 20.00 Walking dinner
The Ethio-Netherlands Business Event ends with a walking dinner.

Day 2: Company visits (Nov 6)
The second day will consist of company visits by separate groups within the sevens sectors.
All studies and more information is available on our website.

************

Contactpersoon voor de pers van NABC is Maryn Kleingeld (maryn.kleingeld@nabc.nl / 06 - 4888 7773)
Interviewverzoeken voor ambassadeur Remmelzwaal kunnen ingediend worden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, Roel van der Meij (Roel-vander.Meij@minbuza.nl ,+31653104260 )

NABC

plaats:
Rijswijk
website:
http://www.nabc.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234