'Rutte moet veiligheid atheïstische Bengaalse bloggers aankaarten'

Afgelopen zaterdag zijn in Bangladesh opnieuw seculiere bloggers en uitgevers aangevallen, met één dode en drie zwaargewonden als gevolg. Het Humanistisch Verbond roept premier Rutte op er bij zijn Bengaalse collega premier Sheikh Hasina op aan te dringen vrijdenkers in haar land te beschermen. Het bezoek van Sheikh Hasina vanaf 3 november aan Nederland is daarvoor een uitgelezen gelegenheid.

Hasina bezoekt Nederland in gezelschap van een handelsdelegatie op uitnodiging van premier Rutte. Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond: "Seculiere schrijvers, bloggers, denkers en uitgevers zijn letterlijk vogelvrij in Bangladesh. Dit jaar zijn al vijf van hen letterlijk doodgehakt door extremistische moslims. De Bengaalse regering doet te weinig om dit te voorkomen. Onze premier moet het bezoek van de Bengaalse regering aangrijpen om deze schending van mensenrechten aan te kaarten."

Het Humanistisch Verbond heeft samen met de Internationale Humanistische organisaties veel contact met deze bedreigde groep.

Bij de twee aanvallen is uitgever Faysal Arefin Dipan vermoord. Tareq Rahim, een dichter, is zwaar gewond. Ook uitgever Ahmed Rashid Tutul en blogger Sudeep Kumar Roy Barman zijn er slecht aan toe. De moord op Dipan is de vijfde moord op atheïstische schrijvers en uitgevers in Bangladesh in minder dan een jaar. Dipan was eigenaar van Jagriti publishing house en publiceerde Avijit Roy's Philosophy of Disbelief. De slachtoffers staan bekend als atheïstisch. De aanslagen zijn opgeëist door Ansar Al Islam, ook bekend als Ansarullah Bangla Team (ABT), een extremistische islamitische organisatie, geïnspireerd door Al- Quaida. De groep eiste eerder de aanslagen op atheïstische bloggers Ahmed Rajib Haider, Asif Mohiuddin, Avijit Roy, Oyasiqur Rahman en Ananta Bijoy Das. Tientallen andere atheïstische bloggers staan op een dodenlijst en ontvangen regelmatig doodsbedreigingen.

Het Humanistisch Verbond komt op voor de vrijheid van levensovertuiging en expressie van humanisten, atheïsten, vrijdenkers en andere ongelovigen. Zie: www.onderongelovigen.nl.
Voor informatie neemt u contact op met Paulien Boogaard p.boogaard@humanistischverbond.nl 06 49808825

Het Humanistisch Verbond is de organisatie die humanisten verenigt, waaronder vrijzinnigen, atheïsten, agnosten en seculieren. Het Humanistisch Verbond zet zich in om het humanistische gedachtegoed te verspreiden en mensen te inspireren hun humanistische levensvisie actief te ontwikkelen om het leven als zinvol te ervaren en een humane samenleving te bevorderen.

Humanistisch Verbond

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.humanistischverbond.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234