ExxonMobil investeert in Rotterdamse raffinaderij

ExxonMobil-raffinaderij Rotterdam breidt hydrocracker-installatie uit voor productie van hoogwaardiger eindproducten

• Geavanceerde hydrocracker-installatie gaat EHC™ Group II basisolie en ultra-laagzwavelige diesel produceren
• Investering volgt op recente projecten in Baytown en Singapore die de wereldwijde beschikbaarheid van EHC™ Group II producten vergroten
• De uitbreiding onderstreept ExxonMobil’s gedisciplineerde investeringsaanpak voor strategische raffinaderijen


ROTTERDAM – ExxonMobil gaat de hydrocracker-installatie op zijn raffinaderij in Rotterdam uitbreiden. Deze zal zwaardere producten omzetten in schonere, hoogwaardiger eindproducten zoals EHC™ Group II basisolie en ultra-laagzwavelige diesel. Dit om aan de groeiende marktvraag tegemoet te komen.

De Rotterdamse raffinaderij van Esso Nederland BV, zal ExxonMobil‘s gepatenteerde geavanceerde hydrocracking technologie toepassen en is de eerste in Europa die EHC™ Group II basisolie gaat produceren. Basisolie is de grondstof voor smeeroliën en vetten. Groep II basisolie heeft een hogere zuiverheidsgraad die betere prestaties oplevert bij vele toepassingen van smeermiddelen en industriële olie.

“Deze investering toont ExxonMobil‘s langetermijnvisie en gedisciplineerde benadering van investeren,” zegt Jerry Wascom, president van ExxonMobil Refining & Supply Company. “Ondanks de moeilijke omstandigheden waar de raffinagesector mee kampt, houden we vast aan onze langetermijnstrategie om te investeren in projecten op strategische productielocaties waar we kunnen blijven groeien in concurrentiekracht en winstgevendheid.”

ExxonMobil‘s Rotterdamse raffinaderij, één van de meest energie-efficiënte raffinaderijen in Europa, speelt een belangrijke rol in de regio en in de markt als producent van laagzwavelige olieproducten en grondstoffen voor de chemische industrie. In het nieuwe hydrocracking-proces wordt gebruik gemaakt van gepatenteerde katalysatoren die worden toegepast in een aangepast raffinageproces, waardoor op een efficiënte manier zowel hoge kwaliteit base stocks als ultra- laagzwavelige diesel kan worden geproduceerd.

De nieuwe basisoliën die geproduceerd zullen worden, zijn ontwikkeld om producenten meer flexibiliteit te bieden in de samenstelling van smeermiddelen en om kwaliteitstesten wereldwijd te vereenvoudigen. Het EHC productaanbod maakt het voor klanten mogelijk om kosteneffectief een brede reeks van smeermiddelen te produceren die aan de veranderende kwaliteitseisen van de industrie voldoet.

“Deze investering onderstreept onze inzet om hoge kwaliteit basisoliën in Europa te leveren en volgt op eerder aangekondigde uitbreidingen afgelopen jaar van de ExxonMobil raffinaderijen in Baytown, Texas (VS) en Singapore,” zegt Loic Vivier, vice-president van Wholesale & Specialities voor ExxonMobil Fuels & Lubricants. “Gecombineerd met onze huidige productiecapaciteit stelt dit project ons in staat om een mondiaal EHC™ Group II base stocks productaanbod te bieden die aan de huidige en toekomstige vraag van klanten zal voldoen.”

De geavanceerde hydrocracker-installatie in Rotterdam zal de toonaangevende positie van de raffinaderij, gelegen in een geïntegreerde petrochemische cluster, binnen de Europese raffinagesector verder versterken.

De milieueffectrapportage is goedgekeurd en de verwachting is dat het vergunningstraject voor eind januari 2016 afgerond zal zijn. Afhankelijk van de ontvangst van de benodigde vergunningen zal de bouw daarna van start gaan en zal de installatie in 2018 in gebruik genomen worden.

###


Over ExxonMobil Refining & Supply
ExxonMobil Refining & Supply en zijn gelieerde maatschappijen exploiteren een wereldwijd netwerk van betrouwbare en efficiënte fabrieken, transportsystemen en distributiecentra die een scala van brandstoffen, smeermiddelen en andere hoogwaardige producten en grondstoffen leveren aan onze klanten over de hele wereld.

Over ExxonMobil Basestocks
Als een van 's werelds grootste leveranciers van basestocks en toonaangevende licentiegevers van base stock technologie produceert ExxonMobil groep I, groep II/II+ en synthetische basisoliën op strategisch gelegen raffinaderijen over de hele wereld. ExxonMobil base stocks worden vervaardigd voor verbeterde prestatiemogelijkheden in toepassingen variërend van motoroliën tot industriële smeermiddelen. ExxonMobil ‘s producten uit CORE Groep I en EHC groep II voorzien in meer dan 90 procent van de industriële vraag naar base stocks en bieden bredere mengmogelijkheden en de mogelijkheid om de supply chain complexiteit te verminderen, terwijl aan veranderende eisen van de industrie wordt voldaan. Kijk voor meer informatie op www.exxonmobil.com/basestocks

Over de ExxonMobil-raffinaderij in Rotterdam
De bouw van de ExxonMobil-raffinaderij eind van de jaren vijftig was destijds de grootste buitenlandse investering ooit. In de jaren tachtig was de investering in de Flexicoker destijds de grootste industriële investering in Nederland. ExxonMobil is op grote schaal blijven investeren om een van de modernste en energie-efficiëntste hoge-conversie-raffinaderijen in Europe te blijven. Deze zeer moderne raffinaderij met een gemiddelde capaciteit (190 duizend vaten per dag) is een van de drijvende krachten van economische uitbreiding en groei in de regio.

Over ExxonMobil in Nederland
De aanwezigheid van (voorgangers van) ExxonMobil in Nederland gaat terug tot 1891, waarmee het het oudste olie- en gasbedrijf in dit land is. ExxonMobil is ook het oudste Amerikaanse industriële bedrijf in Nederland. Tegenwoordig heeft ExxonMobil verschillende productielocaties in de regio Rotterdam, waaronder een raffinaderij, een smeeroliefabriek en vier petrochemische fabrieken. Onze brandstoffen worden onder de merknaam Esso verkocht en onze smeermiddelen onder merknaam Mobil of Mobil 1. Bezoek voor meer informatie www.exxonmobil.nl of volg ons op Twitter www.twitter.com/exxonmobil_nl.

CONTACT:
Bex*Communicatie 06 53 66 14 17
rwestbroek@bexcommunicatie.nl

ExxonMobil

plaats:
Rotterdam

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234