A'dam int water week: klimaatbestendige steden en circulaire economie

PERSBERICHT

Amsterdam International Water Week, 2-6 november 2015

Klimaatbestendige steden en circulaire economie vragen om integrale aanpak

In 2050 woont het merendeel van de wereldbevolking in deltasteden, die kwetsbaar zijn voor overstromingen. Binnen enkele decennia is er onvoldoende schoon water in de wereld. Als we niets doen. Meer dan 25.000 internationale waterprofessionals zijn van 2 tot 6 november op de Amsterdam International Water Week om deze urgente wereldwijde waterproblemen te bespreken en aan te pakken.

Met EU-commissaris Karmenu Vella, minister Schultz van Haegen, burgemeester Van der Laan, burgemeesters en vertegenwoordigers van 13 internationale steden, Heineken, Arcadis, Kimberly Clark, Mc Kinsey, de Wereldbank, de European Investment Bank en het World Resources Institute.

Water risk nr. 1
Het World Economic Forum noemde Water 'Risk nr. 1'. Twee miljard mensen worden bedreigd in hun bestaanszekerheid in 2050, en vier miljard in 2080 als we doorgaan op ons huidige pad. 90% Van alle natuurrampen is watergerelateerd. Daarom is een omslag naar een circulaire economie en klimaatbestendige steden noodzakelijk. Als wereldwaterleider in integrale oplossingen heeft Nederland de experts die nodig zijn voor deze omslag uitgenodigd in Amsterdam: van stedenbouwkundigen tot textielfabrikanten uit Bangladesh, van watertechnologen tot investeerders."

Highlights voor pers tijdens Amsterdam International Water Week:

Zondag 1 november:
Resilience is about people: publieksopening van de Amsterdam International Water Week met de 'Rainproof Rave and Ride' op de Dam.
14.00 uur - 15.30 uur op de Dam, Amsterdam.

Maandag 2 november:
Boottocht door Amsterdam, met uitleg over water en sanitatiesysteem Amsterdam door Waternet, en uitleg over trends en ontwikkelingen tijdens AIWW en in de sector.
9:00 - 13:00 uur, startpunt RAI Amsterdam.

Opening Amsterdam International Water Week
Met key notes minister Schultz van Haegen, EU Comissaris Karmenu Vella, Vertivel Dhagamudi (Kimberly Clark) Burgemeester van der Laan.
15.30 uur, RAI Amsterdam .

· Uitreiking Sarphati Sanitation Awards: wie heeft, net als doctor Sarphati, het afgelopen jaar baanbrekend werk verricht gebied van water en sanitatie?· Uitreiking Aquatech Innovation Awards: de meest veelbelovende en vernieuwende producten op het gebied van water

Dinsdag 3 november:

12.00:13.00 uur, Presentatie onderzoek grondwatervoorraden in de wereld
Deltares, World Resources Institute, Universiteit van Utrecht
in het Holland Business Pavilion op de Aquatech

Water oplossingen voor een duurzame textiel industrie
16.00 - 17.20 uur, RAI Amsterdam.
Hoe kunnen we duurzamer en met minder water textiel produceren? Dat is de grootste uitdaging van de textiel industrie in veel landen. Naar schatting verbruikt de textielsector zo'n 1500 miljard liter grondwater per jaar. De textiel industrie is momenteel de grootste vervuiler van oppervlaktewater in bijvoorbeeld Bangladesh. Vanwege de toenemende vraag naar textiel daalt het grondwater niveau in bv. Dhaka met twee meter per jaar. http://internationalwaterweek.com/programme/aiww-c...

Securing water for Food innovations - pitch and picture
10:05 - 11:25 uur, RAI Amsterdam.
Hoe kan innovatie in agritechnologie kleine agrariers helpen in opkomende landen? Het programma Securing Water for Food ondersteunt innovaties die internationaal kunnen helpen in duurzame en waterzuinige voedselproductie. Een workshop i.s.m. de US Agency for International Development (USAID).

Woensdag 4 november:

Resilient Cities Leaders forum: Onder leiding van Watergezant Henk Ovink, met vertegenwoordigers en burgemeesters van 13 internationale steden. Wat hebben zij nodig om in de toekomst de grote trek naar de stad het hoofd te kunnen bieden? Met een veranderend klimaat op komst, en toenemende waterschaarste?

Utility leaders forum: CEO's van stedelijke drink- en afvalwaterwatervoorzieningen wereldwijd stellen een 'roadmap' op naar een circulaire toekomst met hergebruik van water, grondstoffenwinning uit afvalwater.

Industry leaders forum: CEO's en investeerders over watergebruik en waterrisico's voor de industrie.

De leaders fora kunnen niet bijgewoond worden, wel mogelijkheid om op verzoek sprekers te interviewen.

Donderdag 5 november:

Buitenlandse delegaties gaan op excursie naar innovaties in Nederland - mogelijkheid voor pers om aan te sluiten met o.a.:
· De waterzuivering met de innovatieve 'Nereda' in Epe;
· Ceramische membraan drinkwaterzuivering in Andijk;
· Flood protection in Rotterdam en Amsterdam;
· The Amsterdam 'Dune Water Machine'.

2-6 november:
De Aquatech beurs: meer dan 800 leveranciers van oplossingen voor waterzuivering, watermanagement, opvallende technologie, gadgets, pijpfitting championships.

Geplaatst in:

Voor meer informatie: Christina Boomsma, woordvoerder AIWW
Netherlands Water Partnership
070 3043709 // 06 45761626

NWP - Stichting Netherlands Water Partnership

plaats:
Den Haag
website:
http://www.nwp.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234