Restaurantgids Lekker500 2016:Eerste plaats Jonnie Boer met De Librije

De Librije uit Zwolle aan de top
Jonnie Boer op eerste plaats in Lekker 2016

De jaarlijkse race om de eerste plaats in restaurantgids Lekker500 is gewonnen door Jonnie Boer van restaurant De Librije in Zwolle. Jannis Brevet van restaurant Manoir Inter Scaldes in Kruiningen, die de afgelopen twee jaar de nummer 1 was, zakt een fractie terug. Hetzelfde gebeurt met Jacob-Jan Boerma van restaurant De Leest in Vaassen: hij gaat met miniem verschil van de tweede naar de derde plaats in de Lekker500 van 2016. De Librije kwam van de derde plaats.

Voor het eerst in het 38-jarig bestaan van Nederlands oudste en grootste restaurantgids is er nauwelijks onderling verschil tussen de bovenste drie. Volgens hoofdredacteur Annelies Pijper was het rangschikken dan ook bijna ondoenlijk. "De topchefs van ons land zijn zo ontzettend goed en ze groeien zo zeer naar elkaar toe, dat er bijna geen onderscheid meer te maken valt. Je kunt het vergelijken met het moeten kiezen tussen Mozart, Bach en Beethoven. Dat lukt bijna niet."

De keuze voor De Librije werd, naast de onberispelijke kwaliteit van de keuken, uiteindelijk mede bepaald door de beleving van de nieuwe locatie in de flitsend verbouwde voormalige Zwolse vrouwengevangenis en het totaal van design, decorum en samenwerking van de brigades.

De redactie van de Lekker500 heeft verder stevig ingegrepen in haar Top-100. Hoewel er maar zes restaurants uit de lijst verdwenen en er evenveel nieuwe bij kwamen, wisselden nogal wat kandidaten van plaats. Zo stijgt Beluga Maastricht van Hans van Wolde vier plaatsen en betreedt daarmee de Top-10 op de 7de plaats. De Lindehof van Soenil Bahadour in Nuenen nadert de Top-10 door een stijging van 17 naar 14. Le Restaurant van Jan de Wit in Amsterdam stijgt zeven plaatsen (naar 45), terwijl Wolfslaar in Breda van 75 naar 69 is doorgeschoven (+6). Opvallend is de notering van Het Roode Koper in Ermelo: van 83 naar 72 (+11), en Bord'eau in Amsterdam zet zijn opmars voort door van 72 naar 57 te klimmen (+15). Net als vorig jaar is Librije's Zusje in Amsterdam de grootste stijger met een lift van 50 naar 30 (+20). Bij de dalers zijn de afstanden niet zo spectaculair, hoewel Dorset in Borne geconfronteerd wordt met een val van veertien plaatsen (naar 76). Er werden ook 64 nieuwe restaurants tot het jaarlijkse gezelschap van 500 toegelaten.

Naast de beroemde 500 recensies in deze editie van Lekker500+ExtraLekker:

-Backstage bij Beluga van Hans van Wolde, -Interview met Ron Blaauw + uitgebreid menu voor je eigen feesttafel, -Trends, -Janny van der Heijden met receptuur voor een schitterend buffet, -Wat vinden Sacha de Boer en Rick Nieman ervan? Culinaire bespiegelingen van kritische lekkerbekken, -Columns, -Na sluitingstijd met... Toine Hermsen, -Kookshops: de mooiste hebbedingen voor jou op een rij, -Keltisch zeezout onder de loep, -Op truffeljacht, -Tijd voor traditie, van plongeur tot patron, -Feestelijk leesvoer, -Wijnnotities van Harold Hamersma, -Culinair atechnisch? Geen probleem, ExtraLekker deelt enkele keukenkneepjes, -Bocuse d'Or, met SVH Meesterkoks als schitterend boegbeeld, -Holidays in New York City & Festive Season in London, -Oslo aan zee, wie gaat er mee?

Lekker500 2016, de 38ste jaargang van de oudste en bekendste restaurantgids van Nederland, is een uitgave van Pijper Media in Groningen. De 2016-versie is weer superdik (340 pagina's).

Intussen staan er alweer restaurants te trappelen om volgend jaar de gids, en zeker de Top-100, te bestormen. Lekker500 is daar klaar voor: 68 rapporteurs en inspecteurs gaan over enkele weken weer op pad. En de volgende editie van ExtraLekker is vanaf eind maart weer overal verkrijgbaar, vol met inspiratie uit de wereld van Lekker500.

Restaurantgids Lekker500 2016

plaats:
Groningen

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234