Libië: De oorsprong van de mislukte staat en de opkomst van ISIS

NEW YORK, October 25, 2015 /PRNewswire/ --In zijn nieuwe biografie over de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi, Silvio BERLUSCONI: (Het epische verhaal van de miljardair die Italië overnam, Hachette Books, 20 oktober 2015), geeft journalist Alan Friedman een gedetailleerde beschrijving van de oorspronkelijke cruciale fout van Hillary Clinton met betrekking tot Libië: het negeren van het advies van het Pentagon en de NSC en de beslissing om Nicolas Sarkozy te steunen in het bombarderen van Gaddafi en het zoeken van een machtswisseling.
Op een moment waarop Hillary Clinton vragen van Republikeinen op Capitol Hill weerlegt over Benghazi, bevat deze nieuwe biografie over Silvio Berlusconi nog een Benghazi-gerelateerd verhaal, dit keer met Hillary, Silvio Berlusconi en Sarkozy in de hoofdrol, tijdens een cruciale top in maart 2011.  
In het hoofdstuk over Libië zegt Berlusconi dat Hillary Clinton een fout maakte aan het begin van de Arabische Lente, toen zij tijdens een bijeenkomst met Berlusconi en anderen in het Elysée-paleis in Parijs waarschuwingen over jihadistische dreigingen negeerde en van gedachten veranderde over een machtswisseling in Libië. Hillary was daar aanwezig met Sarkozy, Merkel, Berlusconi en anderen. Ze vertegenwoordigde de VS (Obama was in Brazilië) en dit was de laatste crisisvergadering waarin besloten werd om de troepen van Gaddafi op de weg naar Benghazi te bombarderen. 
In haar memoires herinnert Hillary zich de "oproer" toen Sarkozy aan het begin van de top aankondigde dat de Franse jets al in de lucht waren.  Was het echt de bedoeling om een humanitaire ramp te voorkomen, of had Sarkozy een andere agenda in gedachten toen hij een squadron Franse Rafale-jets richting Libië stuurde, nog voordat de Parijse top begon? Berlusconi beweert dat Hillary een fout van historisch formaat maakte door binnen een paar uur van gedachten te veranderen, en met Sarkozy voor een machtswisseling in Libië te kiezen.  Hij zegt dat hij Hillary en de anderen op de top in Parijs waarschuwde dat door Gaddafi te verwijderen, Libië zou veranderen in een mislukte staat, wat de opkomst van het jihadisme en terrorisme in Libië tot gevolg zou hebben. Hij zegt dat de aanwezigheid van Isis en het gefragmenteerde Libië van vandaag het bewijs zijn van de realiteit van deze "grote fout."  The New York Times merkte in 2011 op dat Hillary Clinton het advies van de Secretary of Defense Robert Gates, Tom Donilon van de National Security Council en John O. Brennan, hoofd contraterrorisme had genegeerd. 
In het boek (dat nu in meer dan 30 landen wordt uitegegeven) legt Berlusconi uit wat er gebeurde op die bijeenkomst in Parijs, wat hij tegen Hillary zei, en hoe ze het aanvankelijk met hem eens was om Gaddafi niet te bombarderen en vervolgens van gedachten veranderde.
Alan Friedman is journalist, bestsellerauteur, televisiepersoonlijkheid, producer en documentairemaker, en heeft de afgelopen 30 jaar als gelauwerd correspondent en commentator gewerkt voor The Financial Times of London, The International Herald Tribune, The New York Times, The Wall Street Journal Europe en de Italiaanse televisie. Daarnaast is Friedman ook voormalig redacteur van Vanity Fair en The New Yorker. Hij schrijft momenteel een opiniekolom in de Italiaanse krant Corriere della Sera. Zijn laatste boek werd op grote schaal als de oorzaak van de ineenstorting van de laatste Italiaanse regering gezien, in februari 2014. Hij was de eerste Amerikaanse journalist die de Gouden Eremedaille ontving van het Italiaanse parlement.
Silvio BERLUSCONI
Het epische verhaal van de miljardair die Italië overnam
Door Alan Friedman
Hachette Books | 20 oktober 2015
$28.00 | Hardcover | 304 pagina's | ISBN: 9780316301992
Bron: Hachette Book Group
Voor meer informatie over BERLUSCONI of om een afspraak te maken met Alan Friedman voor een interview, kunt u contact opnemen met Michelle Aielli:Michelle.Aielli@hbgusa.comHachette Book Group


CONTACT: Tel: +1-212-364-1223

PR Newswire

Dit persbericht is via ANP Pers Support naar internationale (vak en online) media gestuurd. Heb je nieuws voor buitenlandse journalisten? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact met ons op.

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234