Rijksmuseum roept alle bezoekers op om te komen tekenen

Vanaf vandaag nodigt het Rijksmuseum al haar bezoekers uit om te komen tekenen in de museumzalen. Het museum wil iedereen stimuleren beter te leren kijken naar schoonheid die kunst en geschiedenis te bieden heeft. Niet door de lens van een camera of afgeleid door een trillend mobieltje, maar met een potlood en schetsboek al tekenend de geheimen van de kunstenaar ontdekken. Onderdeel van deze campagne #hierteekenen is het internationale tekenfestival 'The Big Draw' die vandaag van start ging in het Rijksmuseum. Vanaf nu is het elke zaterdag tekendag.'Verboden' te fotograferen
Ter ondersteuning van deze boodschap prijkt vandaag en morgen een groot banier op de gevel van het Rijksmuseum dat 'verbiedt' te fotograferen en oproept om te komen tekenen. Bezoekers zijn snel afgeleid door mobieltjes en camera's en ervaren in mindere mate schoonheid, magie en verwondering. Het Rijksmuseum wil bezoekers daarom kunst beter laten ontdekken en waarderen door het na te tekenen. Het gaat hierbij niet om het eindresultaat maar om het plezier en het beter kijken.

"We moeten weer leren kijken"
Wim Pijbes, hoofddirecteur Rijksmuseum: "Wij nodigen mensen van harte uit om te komen tekenen in het Rijksmuseum en te ontsnappen aan ons vluchtige bestaan. In het museum valt enorm veel te ontdekken, maar we vergeten somt echt goed te kijken. Het zou mooi zijn als we iets meer oog voor detail krijgen en dat moeten we misschien wel leren. Door rustig te gaan zitten met potlood en schetsblok ga je dingen zien die je nooit waren opgevallen zoals details en lijnen en dat het meisje op de nachtwacht niet links maar rechts staat . Tekenen brengt je dichterbij het geheim van de kunstenaar."

#TheBigDraw
Bezoekers kunnen tijdens The Big Draw dit weekend deelnemen aan verschillende tekenactiviteiten. Bij binnenkomst ontvangen zij een schetsblok en een potlood waarna zij aan de slag kunnen. Dit kan op eigen houtje of door opdrachten te volgen bij tekenplaatsen in het hele museum - van de Middeleeuwen tot en met de twintigste eeuw. Daarnaast zijn er in het weekend allerlei activiteiten voor jong en oud.

Grootschalige campagne #Hierteekenen
Ook na het weekend geldt: in het Rijksmuseum zijn mensen die willen tekenen altijd welkom. Zo is het elke zaterdag tekendag en kunnen bezoekers een schetsboekje halen bij de infobalie. Door het jaar heen komen er elk seizoen tekentours en openbare tekenlessen naast de reguliere programmering in de Teekenschool. De campagne wordt ondersteund door een nieuwe TV commercial die kijkers in 30 seconden uitnodigt te komen tekenen in het Rijksmuseum. De video is te zien op NPO, RTL en online.Kijk voor meer informatie over het Big Draw programma op https://www.rijksmuseum.nl/nl/hierteekenen

EINDE BERICHT

Noot voor de redactie, niet bestemd voor publicatie
Neem voor vragen of meer informatie contact op met:
Evelien Remmelts, Het PR Bureau
Evelien@hetprbureau.nl
020 670 22 32

Press Office Rijksmuseum
020 6747 000

Rijksmuseum

plaats:
Amsterdam

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234