Brighton Biotech, Inc. verwerft exclusieve wereldwijde licentie voor ontwikkeling en commercialisering van vaccins voor SARS en MERS

Het in Princeton gevestigde gespecialiseerde farmaceutische bedrijf gaat samenwerken met Baylor College of MedicinePRINCETON, New Jersey en WASHINGTON, 20 oktober 2015 /PRNewswire/ -- Brighton Biotech, Inc. (BBI) [http://brightonbiotech.com/], en de National School of Tropical Medicine op het Baylor College of Medicine maakten vandaag bekend dat BBI de exclusieve wereldwijde licentie heeft verworven voor de klinische ontwikkeling en commercialisering van vaccins tegen de dodelijke infectieziekten Middle East Respiratory Syndrome (MERS) en Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS). De vaccins zijn in ontwikkeling bij het Sabin Vaccine Institute en het Texas Children's Hospital Center for Vaccine Development - Product Development Partnership (Sabin PDP) en een consortium van academische partners.

Het in Princeton gevestigde BBI, een internationaal gespecialiseerd farmaceutische bedrijf, zal ook deelnemen aan Baylor's preklinische onderzoeks- en productontwikkelingsprogramma in het bevorderen van nieuwe benaderingen ten aanzien van vaccins met aangetoonde doeltreffendheid en zonder immuniteitsverhoging tegen MERS en SARS.

"We zijn enthousiast om te gaan samenwerken met Baylor en Sabin PDP aan de ontwikkeling en commercialisering van hun nieuwe benadering, die in vroege preklinische onderzoeken heeft bewezen doeltreffend te zijn in het voorkomen van SARS," aldus Dr. Jurij Petrin, Chief Operating Officer van Brighton Biotech.

"We kunnen niet wachten met het bestrijden van deze dodelijke ziekten tot het moment dat er een wereldwijde ramp plaatsvindt. MERS bijvoorbeeld heeft een bijzonder hoog sterftecijfer van 40 tot 50 procent," voegt Dr. Richard Sebastian Wanless, Chief Medical Officer van BBI, daaraan toe. "We zullen het klinische en het regelgevingsproces snel en efficiënt doorlopen zodat deze vaccins zo snel mogelijk beschikbaar zijn."

"We zijn erg blij dat BBI zich aansluit bij onze groep consortiumpartners om de ontwikkeling van deze belangrijke vaccins te versnellen. Met de toepassing van ons PDP-model zijn we klaar om deze producten snel voor het eerst op mensen te gaan testen," aldus Dr. Maria Elena Bottazzi, adjunct-directeur van Sabin PDP en co-decaan van de National School of Tropical Medicine op Baylor.

"Elke keer dat er een uitbraak plaatsvindt van een infectieziekte worstelt de hele wereld met de voorkoming van onnodig lijden en sterfte. Ons doel is om de vaccins door te pijplijn te krijgen vóór het volgende noodgeval, in plaats van tijdens een noodgeval," aldus Dr. Peter Hotez, decaan van de National School of Tropical Medicine op Baylor, president van Sabin, directeur van Sabin PDP en directeur van het Sabin Vaccine Institute Texas Children's Hospital Center for Vaccine Development. "We zijn verheugd om te gaan samenwerken met BBI om deze veelbelovende vaccins door te ontwikkelen op een betaalbare manier," aldus Hotez.

BBI heeft een zuinige en zakelijke benadering van de ontwikkeling en commercialisering van medicijnen, en een farmaceutisch kernteam met expertise in het op de markt brengen van producten, waaronder opkomende markten. Ze brengen wereldwijd medicijnen op de markt en werken door middel van langlopende relaties met klinische onderzoeksorganisaties en met de ondersteuning van uitbestede diensten ter minimalisering van de vaste kosten.

"We hebben grote farma-mogelijkheden zonder een grote farma-infrastructuur," aldus Petrin, een arts met 20 jaar ervaring op het gebied van medicijnontwikkeling en medische en juridische zaken in de farmaceutische en biotechnologische industrie. In plaats van een 'fysiek' bedrijf te zijn, werkt BBI met een interne klinische onderzoeksorganisatie en een netwerk van 25 kleinere externe onderzoeksinstellingen wereldwijd ter verwerving en ontwikkeling van farmaceutische en biotechnologische producten die zijn bestemd voor behandeling en/of voorkoming van urgente medische behoeften waar niet in wordt voorzien.

"Het is voor ons van cruciaal belang om de dreiging van deze infectieziekten te bestrijden zodat ze zich niet onbeheersbaar kunnen verspreiden en zo een rampzalige epidemie veroorzaken," aldus Hotez.

De gezamenlijke inspanning van Baylor en BBI is gericht op de ontwikkeling van een prototype subunitvaccins bestaande uit de SARS- en MERS-coronavirus spike-eiwitten, de minimale receptor-bindende domeinen die nodig zijn voor het binden aan de functionele virale receptoren in mensen, aldus Petrin. Hij merkte op dat de laatste proefdieronderzoeken met een geoptimaliseerd vaccin/hulpstof formulering een 100 procent doeltreffendheid hebben laten zien zonder detecteerbare immunopathologie van de longen, anders dan eerdere pogingen tot vaccins waarbij het risico op toxiciteit groter was dan de ziekte zelf.

Over Brighton Biotech, Inc.

BBI is een beursgenoteerd bedrijf, opgericht in 2010. Het is nauw verbonden met Pharmaceutical Regulatory Services, Inc. [https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CB8QFjAAahUKEwj4gtTzrJ_IAhWKNz4KHSMqBqo&url=http%3A%2F%2Fwww.pharmregservices.com%2F&usg=AFQjCNGPAev48G2cpMizic_0SX-F0f9C_w] en PRS Clinical, Inc. [http://www.prs-clinical.com/], twee particuliere adviesbureaus die BBI in staat stellen kosten- en tijdbesparend te werken door de verstrekking van best practices op het gebied van ontwikkeling die worden gehanteerd bij grote farmaceutische bedrijven zonder de kostbare overhead. De focus van het bedrijf ligt op het zo snel en zo efficiënt mogelijk ontwikkelen van haar producten, om zo tijd en middelen te besparen. Haar oprichters en managementteam vertegenwoordigen een unieke combinatie van kennis en ervaring in R&D, zowel binnen de wetenschap als het bedrijfsleven. Kijk voor meer informatie op www.brightonbiotech.com [http://www.brightonbiotech.com/].

Over Baylor College of Medicine

Baylor College of Medicine (www.bcm.edu [http://www.bcm.edu/]) in Houston wordt erkend als een toonaangevend academisch centrum voor gezondheidswetenschappen en staat bekend om excellentie in onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg. Het staat op nummer 21 in de ranglijst van medische scholen voor onderzoek en 12(e) op de ranglijst voor eerstelijnszorg, volgens U.S. News & World Report. Baylor staat 19( e) op de lijst van medische scholen voor National Institutes of Health funding in de VS en op nummer 1 in Texas. Baylor, gevestigd in het Texas Medical Centre, heeft banden met zeven academische ziekenhuizen en bezitten en exploiteren gezamenlijk Baylor St. Luke's Medical Center, onderdeel van CHI St. Luke's Health. Momenteel traint Baylor meer dan 3.000 medische, afgestudeerde, anesthesieverpleegkundige en podotherapeutische studenten en arts-assistenten, evenals bewoners en gepromoveerde bursalen. Volg Baylor College of Medicine op Facebook (http://www.facebook.com/BaylorCollegeOfMedicine [http://www.facebook.com/BaylorCollegeOfMedicine]) en Twitter (http://twitter.com/BCMHouston [http://twitter.com/BCMHouston]).

Over het Sabin Vaccine Institute en het Sabin Vaccine Institute Product Development Partnership

Het Sabin Vaccine Institute (Sabin) is een non-profit, 501(c)(3)-organisatie, toegewijd aan het terugdringen van onnodig menselijk lijden aan door vaccinatie voorkombare en verwaarloosde tropische ziekten (NTD's) wereldwijd. Sabin ontwikkelt nieuwe vaccins, pleit voor een intensiever gebruik van bestaande vaccins en promoot uitgebreidere toegang tot betaalbare medische behandelingen in samenwerking met overheden, academische instellingen, wetenschappers, medische professionals en non-profitorganisaties. Kijk voor meer informatie op www.sabin.org [http://www.sabin.org/].

Sabin's onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe vaccins wordt uitgevoerd door het Sabin Vaccine Institute Product Development Partnership (Sabin PDP), dat is gevestigd op het Sabin Vaccine Institute en het Texas Children's Hospital Center for Vaccine Development in samenwerking met het Baylor College of Medicine. Sabin PDP werkt met toonaangevende particuliere, academische en openbare instellingen wereldwijd aan het veilig ontwikkelingen en testen van effectieve en betaalbare vaccins die ten goede komen aan 's werelds armste gemeenschappen. Kijk voor een compleet overzicht van lopende projecten en partners op http://www.sabin.org/programs/vaccine-development [http://www.sabin.org/programs/vaccine-development].

Media contacten:Voor Baylor College of Medicine: Dipali Pathak, +1 (713) 798-6826 of pathak@bcm.edu [mailto:pathak@bcm.edu] Voor BBI: Becky Taylor, +1 (609) 240-6886 of becky@btaylorpa.com [mailto:becky@btaylorpa.com]


Brighton Biotech, Inc.


Web site: http://www.brightonbiotech.com/

PR Newswire

Dit persbericht is via ANP Pers Support naar internationale (vak en online) media gestuurd. Heb je nieuws voor buitenlandse journalisten? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact met ons op.

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234