Domstad luidt de klimaatklok

Domstad luidt de klimaatklok!

Landelijke Manifestatie Klimaatloop door Utrecht op 24 oktober

Weerman Reinier van den Berg, Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen en kerkelijke leiders als bisschop Gerard de Korte, PKN-voorzitter Karin van de Broeke, Aartsbisschop Joris Vercammen doen allemaal mee aan de landelijke manifestatie Klimaatloop in de Domstad in aanloop naar de grote klimaattop in Parijs eind dit jaar.

Katholiek tot protestant en alle kerken ertussen, roepen op om dit jaar tijdens de Klimaattop in Parijs nu eens echt werk te maken van de CO2 reductie. Al deze organisaties maken zich ernstig zorgen want de allerarmsten in deze wereld worden het hardst getroffen door klimaatveranderingen terwijl ze daar het minst aan hebben bijgedragen.

Er ligt een ontwerpverdrag voor de klimaattop in Parijs. Er zit wat schot in de zaak. Maar het is nog lang niet voldoende. Des te meer reden voor ons, de kerken, om te laten zien dat wij een echt rechtvaardig én effectief klimaatbeleid werkelijk van belang vinden en eraan bij willen dragen

De verschillende kerkverbanden en religieus geïnspireerde organisaties trekken dit najaar samen op voor een rechtvaardig klimaatbeleid. Door het hele land zijn er Klimaatlopen: 10 etappes, van Noord- naar Zuid-Nederland. Het hoogtepunt van de Klimaatloop is een landelijke manifestatie in Utrecht op 24 oktober. Ook in Utrecht wordt gelopen, van kerk naar kerk. Met straattheater en 5 bijeenkomsten met 15 boeiende sprekers.

Van 30 november tot en met 11 december 2015 vindt in Parijs de eenentwintigste klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaats. In Parijs moet een nieuw klimaatverdrag ondertekend worden als vervolg op de afspraken die in 1997 in Kyoto (Japan) zijn gemaakt. Om de urgentie van deze klimaattop te benadrukken lopen vanuit heel Europa mensen naar Parijs. Ook vanuit de Nederlandse kerken wordt gelopen, in tien etappes (10-20 km per etappe) én in vier mini-etappes (150-900 meter per etappe) tijdens de landelijke manifestatie op 24 oktober.

Straattheater, lezingen en 4 mini-etappes
Op 24 oktober zal een lange stroom mensen door Utrecht trekken, van kerk naar kerk. De route van de tocht is geïnspireerd op het historische kerkenkruis en gaat van Domkerk, via Pieterskerk en de Catharinakathedraal naar de Gertrudiskathedraal om te eindigen bij de Jacobikerk. Onderweg worden de wandelaars begeleid door reizend straattheater. In de kerken wisselen discussies, lezingen en officiële momenten elkaar af. Sprekers zijn onder meer Inge Leuverink, DRR expert van Cordaid, weerman Reinier van den Berg en Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen, maar natuurlijk ook kerkelijke leiders als bisschop Gerard de Korte, PKN-voorzitter Karin van de Broeke, Aartsbisschop Joris Vercammen (Oud-Katholieke Kerk) en Raad van Kerken-secretaris Klaas van der Kamp.

De Klimaatloop is een initiatief van Stichting Oikos, Kerk in Actie, Cordaid, ICCO, Tear, Micha Nederland, de KNR, Vastenactie, Oikomene, Fair Climate Fund, Missie Nederland en het Bisdom Rotterdam.
Voor meer informatie over de Klimaatloop kunt u contact opnemen met Rogier van der Weijden, Oikos (030-239 3942), Maurits van Stuijvenberg, Kerk in Actie (030-8801791) of Jos de Voogd, Cordaid (0612991279). Ds. Karin van den Broeke (PKN), Simone Fillipini (Cordaid) of Bisschop de Korte (via Will van de Ven, KNR (073- 6921313)) zijn beschikbaar voor interviews.
Meer info op: www.klimaatloop.nl. Beeldmateriaal, logo's e.d. op www.klimaatloop.nl/promotie.

Cordaid

plaats:
Utrecht
website:
http://www.cordaid.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234