NVVE symposium ‘Voltooid Leven: en nu doorpakken’ – 26 november 2015

De NVVE houdt op 26 november haar jaarlijkse symposium, met dit jaar als thema 'Voltooid Leven: en nu doorpakken'. Deze dag spreekt Paul Schnabel over de onderzoekservaringen van de Adviescommissie Voltooid Leven. Onderzoekster Els Van Wijngaarden en Sjef Boesten, arts van de Levenseindekliniek, vertellen over mensen met een voltooid leven en kijken hoe daar in de toekomst mee kan worden omgegaan. Ook Dominee Gremdaat geeft zijn mening. Tijdens het debat kan iedereen meepraten over hoe een oplossing voor de problematiek rond een voltooid leven eruit zou kunnen zien.

Bijna 25 jaar geleden publiceerde Huib Drion het spraakmakende essay waarin hij zijn ideaal beschreef: oudere mensen moeten van hun arts middelen kunnen krijgen waarmee ze een eind aan hun leven kunnen maken. Daarmee was de 'Pil van Drion' geboren en kwam de discussie op gang over het recht op zelfbeschikking en/of hulp bij zelfdoding.

Sindsdien is er veel bereikt: in 2001 kwam de euthanasiewet tot stand en 10 jaar later erkende de KNMG in een richtlijn dat een stapeling van ouderdomsklachten grond voor euthanasie kan zijn. Voor mensen met een voltooid leven, die existentieel lijden aan het leven, zijn er echter nog steeds geen legale wegen naar (hulp bij) een humane dood.

Door de toenemende vergrijzing wordt de urgentie van dit vraagstuk in Den Haag ook gevoeld. Op verzoek van de ministeries van Justitie en VWS buigt de Commissie van Wijzen zich, onder leiding van Paul Schnabel, op dit moment over de juridische mogelijkheden en maatschappelijke dilemma's met betrekking tot hulp bij zelfdoding aan mensen die hun leven voltooid achten. Het eindrapport wordt dit jaar verwacht. Misschien bieden de conclusies van de commissie zicht op een doorbraak.

Datum: Donderdag 26 november 2015
Locatie: De Fabrique
Westkanaaldijk 7
3542 DA Utrecht
Tijd: 09.30 - 17.00 uur

Kijk voor meer informatie op https://nvve.nl/symposium.

Voor vragen en/of aanmelding kunt u terecht bij Sebastiaan Hattink en Marian van der Poel, communicatiemedewerkers NVVE, e-mail: communicatie@nvve.nl, tel. 020-6232178

NVVE

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.nvve.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234