''Laat bedrijven kiezen bij WBSO: voordeel via loonheffing of VPB''

Vindsubsidies-directeur Henk Heerink plaatst vraagtekens bij kritiek en oplossing FBNet

Bedrijven die de innovatiesubsidie WBSO aanvragen, zouden de keuze moeten hebben of zij financieel voordeel willen behalen via een afdrachtvermindering op de loonheffing of de vennootschapsbelasting. Dit stelt subsidiedeskundige en directeur van Vindsubsidies Henk Heerink naar aanleiding van kritiek van FBNet en een aantal grote familiebedrijven op de samenvoeging van de RDA en WBSO vanaf 2016.

FBNet: familiebedrijven lopen miljoenen mis
De samenvoeging van de WBSO en RDA zou volgens FBNet en de bedrijven niet goed vallen bij Nederlandse familiebedrijven, zo bleek deze week uit een artikel in Het Financieele Dagblad. Wanneer de regelingen zijn geïntegreerd, kunnen innovatieve bedrijven vanaf volgend jaar alleen nog subsidie krijgen in de vorm van een lagere loonheffing, terwijl de subsidie nu nog wordt verrekend met de loonheffing (WBSO) en de verschuldigde vennootschapsbelasting (RDA).

Volgens FBNet en een aantal kapitaalintensieve familiebedrijven lopen Nederlandse familiebedrijven zo miljoenen mis, omdat er in verhouding te weinig loonheffing wordt afgedragen om alle R&D-investeringen op te kunnen verhalen. FBNet stelt als compensatie voor het percentage afdrachtvermindering van de tweede schijf te verhogen van 16% naar 18%.

,,95% van de bedrijven juist blij met de samenvoeging''
Vindsubsidies is een van de oudste en grootste adviesbureaus van Nederland. Directeur Heerink bemerkt hele andere geluiden in de markt. Hij beaamt dat bepaalde kapitaalintensieve bedrijven nadeel hebben bij de samenvoeging, maar zegt dat dit een kleine groep is. ,,Een minderheid. Wij horen als groot adviesbureau in de markt juist bijna alleen positieve geluiden. Ook van familiebedrijven. Meer bedrijven gaan beter profiteren van de regeling, waardoor er meer geld terecht komt in de Nederlandse economie. Zoals de bedrijven die in Nederland geen vennootschapsbelasting betalen. Ik schat het aantal bedrijven dat de integratie toejuicht op 95%.''

Betere oplossing
Heerink vindt dan ook niet dat EZ-minister Kamp de voorgenomen plannen voor de samenvoeging drastisch moet wijzigen. Het voorstel van FBNet om het percentage afdrachtvermindering van de tweede schijf van de vernieuwde WBSO met 2% te verhogen, is volgens Heerink geen oplossing voor de kapitaalintensieve bedrijven. ,,Dat gaat volgens mij geen substantieel voordeel opleveren.''
Hij heeft een beter voorstel: ,,Laat bedrijven, op het moment dat ze WBSO gaan aanvragen, kiezen waarover zij het financieel voordeel willen behalen. Willen zij de uitgaven in mindering brengen op de loonheffing of op de vennootschapsbelasting?'' Heerink begrijpt dat hier 'haken en ogen' aan zitten. ,,Maar wel iets voor de overheid om eens over na te denken.''

Voor vragen over of reacties op dit persbericht, kunt u contact opnemen met Henk Heerink, directeur van Vindsubsidies, via 088-2020400 of Laura van Zutphen (communicatie) via laura.vanzutphen@vindsubsidies.nl.

Vindsubsidies

plaats:
Goor

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234