Kaaiman uit trapkast gered

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft op dinsdag 13 oktober, in samenwerking met de politie Oost-Nederland en met toestemming van RVO.nl*, in Almelo een brilkaaiman in bewaring genomen. Het dier zat in een kuip met water in de trapkast waar het veel te koud was voor een dergelijk dier. In de woning werden meer exotische dieren aangetroffen die niet goed gehuisvest waren. De eigenaar heeft uiteindelijk van alle dieren afstand gedaan.

Bij een controle naar aanleiding van een melding bij meldpunt 144 troffen LID en politie een brilkaaiman van ongeveer 90 centimeter aan in de trapkast. De huisvesting van de kaaiman was ronduit slecht te noemen. In de kast was in de grond een kuip met koud water geplaatst. Daar omheen lag alleen maar zwarte landbouwfolie. Verder had het dier geen warmtelamp en was de omgevingstemperatuur slechts 12 graden. Voor deze diersoort moet dat 25 graden zijn. Een brilkaaiman kan ruim 2 meter lang worden en meer als 50 kilogram wegen.

Naast de kaaiman zaten er nog een rattenslang, een vogelspin, een baardagame en een geelwangschildpad in de woning. Ook deze dieren hadden te koude en slechte huisvesting. Bovendien was de baardagame uitgedroogd. RVO.nl gaf op basis van deze bevindingen opdracht om alle dieren in bewaring te nemen en over te brengen naar een specialistische opvangadres waar ze de juiste verzorging krijgen. De eigenaar tekende uiteindelijk voor afstand van de dieren, die gaan dus niet meer naar hem terug.

Kennis van zaken
De verzorging van dit soort exotische dieren vraagt om veel kennis van zaken die helaas vaak ontbreekt. Bovendien worden dit soort dieren op bijvoorbeeld internet te koop aangeboden, waardoor de noodzakelijke informatie bij de aanschaf ontbreekt. De Dierenbescherming roept eventuele belangstellenden dan ook op om zich van te voren goed te laten informeren om impulsaankopen te voorkomen. Informatie over de verzorging en huisvesting van dieren is onder andere te vinden op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG).*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt in iedere zaak of de betrokkene een strafbeschikking krijgt - vaak een boete - of dat de zaak voor de rechter zal worden gebracht.

Met vriendelijke groet,

Dik Nagtegaal
Persvoorlichter
T 088 811 32 68
M 06 26 14 68 56
dik.nagtegaal@dierenbescherming.nl

Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID)

plaats:
Almelo

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234