Consument levert te weinig klein e-waste in bij milieustraat

Inwoners gebruiken hun gemeentelijke milieustraat onvoldoende als inleverpunt voor kleine afgedankte elektrische apparaten en spaarlampen (e-waste). Uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Wecycle blijkt dat slechts 21 procent van de Nederlanders klein e-waste altijd inlevert bij een bezoek aan de milieustraat. Om die reden start Wecycle een grootschalige inlevercampagne met ruim 350 gemeenten. Wecycle organiseert in Nederland de inzameling en recycling van e-waste.

Het onderzoek wijst uit dat de helft van de bezoekers (53%) soms klein e-waste meeneemt naar de gemeentelijke milieustraat. "Bij veel mensen ontbreekt de routine om naast grote afgedankte spullen ook kleine elektrische apparaten zoals een föhn, mobieltje, scheerapparaat of boor en kapotte spaarlampen mee te nemen," zegt Jan Vlak, directeur Wecycle. "Jaarlijks verdwijnt er veel klein e-waste in de vuilnisbak en gaat hiermee verloren voor recycling. Samen met onze partnergemeenten willen we dit tegengaan. Dit past ook bij de doelen die gemeenten hebben in het kader van het landelijke programma VANG - Huishoudelijk afval."(*)

Sparen voor lokaal goed doel
Inwoners die afgedankte kleine elektrische apparaten of spaarlampen naar hun milieustraat brengen, scoren punten. De 25 gemeenten die op 1 januari 2016 én de 25 gemeenten die op 1 mei 2016 de meeste punten per inwoner hebben verzameld, ontvangen van Wecycle een sponsorcheque van Euro 1.000,- voor een lokaal goed doel.

Hergebruik grondstoffen en minder CO2
In totaal haalt Wecycle jaarlijks zo'n 70 miljoen kilo aan oude TV's, koelkasten, wasmachines, spaarlampen, computers, strijkijzers, koffiezetapparaten, geluidsboxen en vele andere apparaten op bij de gemeentelijke milieustraten in Nederland. Deze ingezamelde apparaten en lampen laat Wecycle voor 82 procent recyclen tot nieuwe grondstoffen. Ook wordt hiermee 254 miljoen kilo aan CO2-uitstoot vermeden, vergelijkbaar met 87.000 benzineauto's.

Over het onderzoek
TNS NIPO ondervroeg in een representatief onderzoek ruim 1.100 mensen van 18 jaar en ouder uit hun online panel.

Over Wecycle
Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) organiseert. Wecycle garandeert optimale recycling van alle e-waste. De stichting onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van 1.500 producenten en importeurs. www.wecycle.nl.

(*) Over VANG - Huishoudelijk afval
Het programma VANG - Huishoudelijk afval is onderdeel van het programma VANG: Van Afval Naar Grondstof en ontwikkeld om gemeenten te helpen stappen te zetten naar een circulaire economie. Doelen zijn onder meer minder restafval en meer afvalscheiding. Trekkers van het programma zijn het ministerie van IenM, de VNG, de NVRD en Rijkswaterstaat.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Ted van Hintum, telefoon: (079) 7600 641 of 06 54 25 39 83 of via ted.vanhintum@wecycle.nl.

Wecycle

plaats:
Zoetermeer
website:
http://www.wecycle.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234