Worth Internet Systems leert kinderen programmeren

Den Haag, 12 oktober 2015 - Voor het Haagse Worth Internet Systems is het al jaren moeilijk om aan goede programmeurs te komen. De kloof tussen onderwijs en ICT is te groot. Het bedrijf neemt daarom het heft in eigen hand.

Tijdens de European Code Week, die loopt tot en met 17 oktober, ontvangt het alweer de derde Haagse editie van Devoxx4Kids, een initiatief van de Stichting Devoxx4KidsNL. Kinderen van 10 tot 14 jaar leren tijdens een aantal workshops in de Caballero Fabriek spelenderwijs programmeren.

'Het onderwijs loopt achter op het bedrijfsleven', stelt Ernout van der Waard, directeur. 'Er wordt niet of nauwelijks aandacht besteed aan programmeren. Bovendien is de kennis van docenten niet toereikend. Programmeren zou onderdeel moeten zijn van het (basis)onderwijs. Op den duur zullen er dan meer leerlingen doorstromen naar relevante HBO- en universitaire opleidingen en uiteindelijk naar de arbeidsmarkt.'

Het zijn geen nieuwe inzichten. Voormalig eurocommissaris Neelie Kroes lanceerde onlangs al het CodePact. Dit samenwerkingsverband van publieke en private partijen wil Nederlandse kinderen de kans geven te leren programmeren om hen tot krachtige, zelfstandige denkers te maken. Volgens de voormalig eurocommissaris is er door alle technologische ontwikkelingen een nieuwe taal ontstaan. Door deze taal te leren kunnen kinderen nieuwe mogelijkheden niet alleen passief ondergaan, maar er ook actief mee aan de slag.

Van der Waard: 'Het kabinet laat zich dit najaar door Platform Onderwijs 2032 informeren over welke kennis en vaardigheden leerlingen op school zouden moeten leren om klaar te zijn voor de toekomst. Programmeren speelt hierin een belangrijke rol en dat is natuurlijk fantastisch, maar we moeten uitkijken dat we niet opnieuw het wiel gaan uitvinden. Neem een voorbeeld aan Engeland. Daar is programmeren al een onderdeel van het lesprogramma op scholen en het bedrijfsleven levert daar een belangrijke bijdrage aan. Er zijn in Nederland al veel initiatieven en samenwerkingsverbanden; Devoxx4Kids is er slechts een van. Laat het onderwijs daar actief bij aanhaken.'

Over Devoxx4Kids
Devoxx4Kids Den Haag is een initiatief van de Stichting Devoxx4KidsNL bestaat uit een serie workshops om kinderen in de leeftijd van 10-14 jaar spelenderwijs te laten kennismaken met programmeren, en ze bovendien te laten zien hoe leuk het is. Tijdens de editie van 2015 leren de kinderen met Scratch hun eigen game te maken; met Lego Mindstorms een robot programmeren en in Minecraft speluitbreidingen maken, waarbij ze het zo gek kunnen maken als ze zelf willen. De kinderen worden uiteraard begeleid door ervaren programmeurs. Derk de Geus, medeoprichter en directeur van game-ontwikkelaar Paladin Studios (www.paladinstudios.com), geeft daarnaast een kijkje in de keuken bij Paladin en vertelt over wat er allemaal bij komt kijken om 3D-games te maken.
Het evenement wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Eerdere edities vonden plaats in 2013 en 2014. Devoxx4Kids Den Haag 2015 wordt gehouden in de Caballero Fabriek in Den Haag op zaterdag 17 oktober. Deelname kost Euro10,- (uitverkocht). Meer informatie via www.devoxx4kids.nl


Over Worth Internet Systems
Worth Internet Systems bestaat uit multidisciplinaire teams met hoogopgeleide Java-ontwikkelaars, frontend-experts, ontwerpers, testers, scrum masters en product owners. Onze teams zijn ervaren in het leveren van maatwerkwebtoepassingen en portal-oplossingen op grote schaal (600.000+ gebruikers), op basis van responsive en user-focused design. Meer informatie op http://worth.systems/nl/.

Geplaatst in:

Worth Internet Systems

plaats:
Den Haag
website:
http://worth.systems

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234