Zo 11 okt. wereldpremière van 'Mariken in de tuin der lusten'

Op zondag 11 oktober gaat de opera Mariken in de tuin der lusten van OPERA2DAY in wereldpremière in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De voorstelling is een co-productie met het Nationale Toneel, Asko|Schönberg en Cappella Amsterdam.

Mariken in de tuin der lusten, een gloednieuwe opera, is gebaseerd op het verhaal van Mariken van Nieumeghen. Precies 500 jaar geleden verscheen in Antwerpen de eerste uitgave van dat 'mirakelspel'. Het verhaal heeft in alle eeuwen niets aan kracht verloren en behoort onomstotelijk tot de canon van de Nederlandse cultuur.

In deze opera vertelt OPERA2DAY het ontroerende en intense verhaal op een nieuwe en aangrijpende manier met muziek van Calliope Tsoupaki. The New York Times omschreef haar werk eens als 'dizzyingly beautiful' en ze werd in TM Magazine zelfs de 'Monteverdi van de 20e eeuw' genoemd.

Het meisje 'dat zeven jaar met de duivel leefde'
In deze opera volgen we de nieuwsgierige maar ook kwetsbare Mariken op een reis door een duistere wereld. Ze komt daarbij intrigerende karakters tegen, zoals een feeks van een tante, een verleidelijke duivel en een inquisitoire paus. Naar analogie met het drieluik De tuin der lusten van Jeroen Bosch (tijdgenoot van Mariken van Nieumeghen) komt ze vanuit 'De besloten hof' nabij Nijmegen terecht in 'De tuin der lusten' van het Antwerpse stadsleven, waarin ze zeven jaar lang met de duivel een uitbundig leven leidt. Uiteindelijk gaat ze op zoek naar 'Boetedoening' en eindigt vol berouw in het Wittevrouwenklooster in Maastricht. Daar leeft ze geketend en bidt om verlossing.

Mariken: een actrice tussen de zangers
De makers kozen een bijzondere vorm voor deze opera. De hoofdrol van Mariken wordt namelijk gespeeld door Gouden Kalf winnares Hannah Hoekstra van het Nationale Toneel, als actrice tussen de zangers. We volgen Mariken, een gesproken rol, op haar pad door een wereld die gevuld is met gezongen karakters. Naast Hannah Hoekstra worden de andere rollen ingevuld door Julian Podger (Moenen), Harry van der Kamp (oom), Jill Feldman (tante), Michael Chance (paus), Truus te Selle (oude Mariken), Lucie Chartin (ziel van Mariken) en acteur Joop Keesmaat (verteller).

Betoverende klankwerelden komen samen
Muzikaal komen in deze voorstelling bijzondere klankwerelden samen. De instrumentale muziek wordt namelijk uitgevoerd door Asko|Schönberg, toonaangevend ensemble voor nieuwe muziek, samen met het in middeleeuwse muziek gespecialiseerde Tetraktys Ensemble.
Daarnaast vertolken zangeressen van Cappella Amsterdam als een soort koor met solistische elementen de zielen van alle Mariken in de wereld. Allen staan onder muzikale leiding van dirigent Hernán Schvartzman, die zich zowel in oude als nieuwe muziek specialiseert.

Grote tournee door het land
Na de wereldpremière op zondag 11 oktober gaat de voorstelling op tournee door het land. In totaal worden er 20 voorstellingen gespeeld in 16 steden. Voor de volledige tournee: www.opera2day.nl

Van de makers van 'Opera van het jaar 2014'
Sinds 2007 maakt OPERA2DAY energiek en dynamisch muziektheater dat enthousiast wordt onthaald door pers en publiek. Zo nam NRC de productie Dolhuys Kermis op in een van de top vijf lijstjes van beste voorstellingen van het jaar, waardeerde het publiek Don Giovanni met een 8,6, en schreef het AD over Médée: 'Haagse Médée is een spektakel. In 2014 veroverde La troupe d'Orphée de eerste vijfsterrenrecensie en werd verkozen tot 'Opera van het jaar 2014'.

Uitgebreide informatie vindt u ook op www.opera2day.nl
Te zien in theaters van 7 oktober t/m 21 november 2015

Voor persinformatie, beeldmateriaal en interview-aanvragen kunt u contact opnemen met: Jackie van der Vlis via 06 - 17 406 222 of via e-mail: marketing@opera2day.nl

Het Nationale Toneel (NT)

plaats:
Den Haag
website:
http://www.nationaletoneel.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234