Wederopbouw van de Immanuel kerk in Keulen, Duitsland: Een houten constructie die indruk maakt

ESPOO, Finland, October 8, 2015 /PRNewswire/ --Conventionele solide constructie behoort tot het verleden - houten constructies vormen
een realistisch alternatief 
Houten constructies ondergaan een wedergeboorte als het gaat om openbare gebouwen. Volgens het jaarlijkse rapport van de vereniging van Duitse meestertimmermannen uit 2015 gebruiken steeds meer bouwers deze natuurlijke grondstof.[1] Zowel architectonisch als in termen van constructietijd en kosten kunnen houten gebouwen zich meten met welke vaste constructie dan ook. Deze constructies bestaan traditioneel voornamelijk uit beton of natuursteen. Voor de bouw van de Immanuel kerk in Keulen zijn houtproducten van Metsä Wood gebruikt. Het gebouw bewijst hoe innovatief, duurzaam en efficiënt houten gebouwen kunnen zijn.
     (Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20151007/274904LOGO )

De constructie van kerken staat vaak gelijk aan grandeur met pracht en praal. Met de Immanuel kerk toont de evangelische parochie van Keulen-Stammheim dat minder soms meer is. Pater Vorländer's voormalige parochie werd in 2004 samengevoegd met de naburige gemeenschap Flittard. In dit proces was de opzet van de nieuwe kapel een geweldige uitdaging: constructiekosten en -tijd moesten zo laag en kort mogelijk worden gehouden. Tegelijkertijd was het doel om een architectonisch verfijnd gebouw te bouwen. Tijdens de architectuurwedstrijd won het concept dat werd geleverd door de in Berlijn gevestigde architecten Sauerbruch Hutton uiteindelijk de opdracht.
Hout voldoet aan alle constructievereisten  
Als constructiemateriaal biedt hout vele voordelen. Naast zijn esthetische kwaliteiten en de duurzaamheid is hout ook een efficiënte oplossing. Het maakt indruk met zijn uitstekende thermische bescherming gedurende zowel zomer als winter. Het maakt ook lichte constructies mogelijk en zorgt voor een snel bouwproces. "Naast de architectonische vereisten, was het bijzonder belangrijk om het zeer beperkte budget van de Immanuel kerk in de gaten houden," merkt Maria Schmitt op, technisch verkoopcoördinator voor constructie en industrie & industry bij Metsä Wood Deutschland GmbH. "Om deze reden zijn alle houten onderdelen die gedurende dit project zijn gebruikt, ontworpen voor maximale kosteneffectiviteit."
Technisch innovatief en zeer efficiënt: Kerto(R) - de all-rounder  
Voor de Immanuel kerk zijn innovatieve houtproducten, zoals Kerto(R) gelamineerd fineerhout gebruikt, wat voor een efficiënte oplossing heeft gezorgd. Het is ongelooflijk sterk en dimensionaal stabiel. Kerto(R) is zo sterk door zijn homogene gebonden structuur. De precieze en zeer gedetailleerde productie van de houten elementen die tijdens het project zijn gebruikt maakten het mogelijk om de individuele onderdelen snel en probleemloos ter plekke te installeren. Als resultaat was de constructietijd relatief kort en werd de kerk in minder dan een jaar voltooid. Tegelijkertijd werden de constructiekosten verlaagd door het gebruik van hout: met een totaalbudget van EUR 3,7 milljoen, werd het project precies binnen het budget voltooid.
Een houten constructie met hoge architectonische normen  
Het resultaat spreekt voor zich: de nieuwe Immanuel kerk van Sauerbruch Hutton is een nieuwe interpretatie van de basiliek als gebouwtype. Het gebouw heeft een duidelijke structuur en het interieur van de kerk is licht, stil en warm. Dit ontwerp is het resultaat van een simpel lastdragend systeem dat direct zorgt voor ruimte en dat bestaat uit een ribbenconstructie die is gemaakt van balken van gelamineerd fineerhout. "De zichtbare houtconstructies springen in het oog. Het Kerto(R) gelamineerde fineerhout heeft geen extra bekleding nodig, wat betekent dat het voldoet aan de hoge architectonische vereisten die we wilden bereiken met betrekking tot het oppervlakgevoel, de esthetische vorm en het binnenklimaat," zegt Maria Schmitt.
De voorgefabriceerde houtfineerelementen zijn met witte was afgewerkt. Een sensueel tegenwicht wordt geboden door de voorwand van het kerkinterieur: het orgel is verbogen achter een wand van gekleurde houten lamellen. Het elf meter hoge schip kan indien nodig worden verlengd, door de vleugels te openen met de houten vouwwanden. Dit type constructie maakt het mogelijk om de ruimte op verschillende manieren te gebruiken. Er vinden hier elke dag verschillende activiteiten en bijeenkomsten plaats: lezingen, concerten en vieringen.
Toegankelijk voor iedereen  
Het kerkinterieur dankt zijn helderheid ten eerste aan het dakraam, een lichtkoepel boven het altaar, en ten tweede aan het paneel van matglas achter de oplopende galerij. Het kerkinterieur heeft een capaciteit van 160 mensen, en nog eens 60 bezoekers kunnen op de traptreden van de galerij zitten. De klokkentoren, die ook met hout is bekleed en 17 meter hoog is, tekent de kapel aan de voorzijde, op de straat. Op het voorplein staat een houten bidkapel die volledig open is. De bijzondere opstelling van de gebouwen, die in een halfronde cirkel rond een groen plein staan, opent de samenkomstplek voor de gemeenschap, om zo voor een waardevolle bijdrage te zorgen voor het levendige stadje.
Uitstekende prestaties   
De eenvoud van de Immanuel kerk toont aan hoe reusachtige eiken ontspringen uit piepkleine eikels. Het bewijst dat geavanceerde houtconstructietechnologie kan wedijveren met elke vaste constructie. Het gebouw is fascinerend voor zowel kerkgangers, plaatselijke inwoners als professioneel publiek. Het innovatieve en efficiënte houtontwerp ontving de Duitse prijs voor houtconstructie 2015 en de Noordrijn-Westfalen prijs voor houtconstructie in 2013. Architecten waren ook onder de indruk van de duurzame en oorspronkelijke constructiecultuur en beloonden Sauerbruch Hutton voor de kerk met de Duitse architectuurprijs 2015 en de Keulse architectuurprijs 2014. Ook internationaal was er erkenning: in 2015, stond de Immanuel kerk op de short-list voor de Mies van der Rohe prijs, een gerenommeerde Europese prijs voor moderne architectuur. Pater Vorländer is ervan overtuigd dat velen zo gefascineerd zijn door de speciale architectuur dat ze hun weg naar zijn kerk hebben gevonden. Na het ervaren van de dienst kwamen ze terug voor meer.
--------------------------------------------------
1. De vereniging van Duitse meestertimmermannen binnen de centrale vereniging van de Duitse constructiebranche is de professionele organisatie voor de Duitse timmer- en houtconstructiebranche.
Extra informatie over Metsä Wood is hier beschikbaar: http://www.metsawood.com
Met Plan B, demonstreerde Metsä Wood hoe de reconstructie van beroemde architectuurmodellen met hout zou kunnen werken: http://www.metsawood.com/planb/index.html
Foto's: http://databank.metsagroup.com/?cart=5212-aelddbkbag&l=FI
Onderschriften  
Metsä Wood afbeelding 1: Het innovatieve en efficiënte houtontwerp betekent dat de constructie verschillende prijzen heeft ontvangen, bijv. de Duitse prijs voor houtconstructie 2015 en de Duitse architectuurprijs 2015.
Metsä Wood afbeelding 2: Voor de Immanuel kerk zijn innovatieve houtproducten gebruikt, zoals Kerto(R) gelamineerd fineerhout, wat voor een efficiënte oplossing zorgt. De precieze en zeer gedetailleerde productie van de houten elementen die tijdens het project zijn gebruikt maakten het mogelijk om de individuele onderdelen snel en probleemloos ter plekke te installeren. Als resultaat was de constructietijd relatief kort en werd de kerk in minder dan een jaar voltooid.
Metsä Wood afbeelding 3: Het elf meter hoge schip kan indien nodig worden verlengd, door de vleugels te openen met de houten vouwwanden. Dit type constructie maakt het mogelijk om de ruimte op verschillende manieren te gebruiken.
Over Metsä Wood  
Metsä Wood is een Finse houtleverancier die hoogwaardige houtproducten biedt voor klanten in de constructie, industrie en distributie, waarbij ze zich richten op het ontsluiten van de schier oneindige mogelijkheden van hout. Het bedrijf is sterk vertegenwoordigd in Europa, met ambitieuze internationale groeidoelstellingen. Metsä Wood's primaire producten zijn Noors kwaliteitshout, multiplex en Kerto(R) LVL. Metsä Wood is onderdeel van de Metsä Group, die de volledige waardeketen van hout bestrijkt, van duurzaam gegroeide bossen tot verschillende houtproducten, zoals timmerhout, multiplex, pulp, karton en tissues en keukenpapier. 


Photo:
http://photos.prnewswire.com/prnh/20151007/274904LOGO


Metsä Wood


CONTACT: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Susanna Siira,marketing- en communicatiemanager Metsä Wood, Tel.: +35-84-00-60-60-82,E-mail: susanna.siira@metsagroup.com

PR Newswire

Dit persbericht is via ANP Pers Support naar internationale (vak en online) media gestuurd. Heb je nieuws voor buitenlandse journalisten? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact met ons op.

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234