Damesportret van Whistler ontdekt in depot van Singer Laren

De ontdekking van een damesportret van de hand van Whistler
Eén van de hoogtepunten bij de opening van Singer Laren in 1956 was het schilderij Symhony in white. The Girl in the muslin Dress van James Abbott McNeill Whistler (1834 - 1903). Ruim twintig jaar geleden werd de authenticiteit van het schilderij betwijfeld. Sindsdien is het niet meer te zien geweest. Singer Laren heeft het schilderij laten onderzoeken en dit kunsthistorisch en materiaal-technisch onderzoek toont aan dat het doek wel degelijk van de hand van Whistler is. In de tentoonstelling De hand van Whistler, te zien van 14 oktober t/m 17 januari 2016, wordt het proces van authenticatie en restauratie in beeld gebracht en zijn prachtige werken van deze grote Amerikaanse meester te zien.
De ontdekking
"Kort na mijn aantreden als museumdirecteur trof ik dit schilderij min of meer anoniem aan in het depot van Singer Laren. Reden was dat er twijfels waren geuit over de authenticiteit van het doek.Toen ik het zwaar vervuilde portret voor de eerste kreeg zag, kreeg ik een schok. Ik voelde dat dit het werk van de hand van een bijzondere kunstenaar moest zijn. Kort daarna bleek dat de lijst om het doek een origineel ontwerp van Whistler was. Met Edgar Degas was hij de eerste schilder die zijn eigen lijsten ontwierp. Voor mij aanleiding om de authenticiteit van het schilderij voor eens en voor altijd vast te stellen." Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur Singer Laren.

Het onderzoek
Technieken afkomstig uit de medische wetenschap zijn toegepast om het schilderij te onderzoeken. Door middel van infrarood, röntgen en röntgenfluorescentie scanning techniek zijn de verflagen van het schilderij apart in beeld gebracht. Het onderzoek is, in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, verricht door prof. dr. Arie Wallert, oud-conservator natuurwetenschappelijk onderzoek in het Rijksmuseum en hoogleraar Atelierpraktijken en materieel-technisch kunsthistorisch onderzoek aan de Faculteit Geesteswetenschap van de Universiteit van Amsterdam.

James Abbot McNeill Whistler
De kosmopoliet James Abbott McNeill Whistler (1834-1903) was een beroemd en berucht Amerikaans schilder, etser en lithograaf. Zijn werkende leven bracht hij door in Londen, afgewisseld met perioden in Parijs. Als een van de eerste kunstenaars stelde hij vorm boven onderwerp: 'Art for Art's Sake', een vooruitstrevend uitgangspunt in het Victoriaanse Londen. Whistler streefde in zijn doeken vooral naar een uitgebalanceerde weergave van kleur. Dit wordt benadrukt door op muziek geïnspireerde titels die hij zijn werken vanaf 1860 meegaf.

Documentaire
Paul Beek van 'De Haaien' heeft een documentaire gemaakt over de zoektocht naar 'De hand van Whistler'. Deze documentaire wordt op 11 oktober om 17.40 uur uitgezonden in Kunstuur (AVROTROS) op NPO2.

Symphony in white. The Girl in the muslin Dress is opnieuw tot leven gewekt en de collectie in Nederland is verrijkt met een prachtig schilderij van Whistler.

De hand van Whistler is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van Stichting Gifted Art, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gravin van Bylandt Stichting en Fonds 21 en is te zien van 14 oktober t/m 17 januari 2016.

Persbijeenkomst
Singer Laren nodigt de pers van harte uit voor de persbijeenkomst op woensdag 14 oktober van 9.30 tot 10.30 uur. Jan Rudolph de Lorm zal tijdens deze bijeenkomst een toelichting geven op het onderzoeksproces en de restauratie van het schilderij.
Voor meer informatie en/of persfoto's kunt contact opnemen met: Esther Driessen
+31 (0)35 539 39 50, publiciteit@singerlaren.nl

Singer Laren

plaats:
Laren

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234