Tekort aan bouwtekeningen op bouwplaats opgelost

Snelle groei in online bestellingen groot formaat prints

Den Haag, 8 oktober 2015 - Doordat veel reprobedrijven tijdens de crisis over de kop zijn gegaan, is er nu de bouw aantrekt ineens een tekort aan bedrijven die groot formaat bouwtekeningen kunnen printen. Die tekeningen zijn nog steeds onmisbaar op de bouwplaats. Om dit gat in de markt te vullen is Repro- Van de Kamp gestart met Repro-Plotservice.nl, een online 24-uurs bestelservice.

Dankzij een wetswijziging mogen bouwtekeningen, bijvoorbeeld voor vergunningaanvragen en dergelijke, voortaan ook digitaal aangeleverd worden. Dat scheelt bij architectenbureaus, projectontwikkelaars, aannemers, installateurs en overheden stapels papier. Samen met de crisis in de bouw heeft dat echter geleid tot een kaalslag onder reprobedrijven.
Branchevereniging Repro Nederland telde tien jaar geleden meer dan honderd leden, nu nog een kleine dertig. Bedrijven die enkel groot formaat bouwtekeningen afdrukten zijn verdwenen, bedrijven die er andere repro-activiteiten naast gingen doen wisten te overleven.

Dit veroorzaakt een nieuw probleem in het hele bouwproces. In de bouwbranche is het steeds moeilijker om aan groot formaat geprinte bouwtekeningen komen. De bedrijven waar klanten die traditiegetrouw lieten printen zijn er niet meer.
Die geprinte tekeningen zijn echter van groot belang op de bouwplaats. ,,Ze bieden aannemers, uitvoerders en installateurs een beter overzicht en voorkomen fouten," stelt Victor de Vries van Repro-plotservice. ,,Vakmensen op een bouwplaats willen papier hebben. Dat werkt beter dan op je iPad kijken. Je kunt de tekening aan de muur hangen, details markeren, er aantekeningen op maken, laten zien hoe het werk is verdeeld, enzovoort."

Om dit probleem op te lossen is het meer dan honderd jaar oude Repro- Van de Kamp uit Den Haag de webshop Repro-Plotservice.nl gestart. Hier kunnen vakmensen uit Nederland en België snel online bouwtekeningen bestellen en laten printen. In tegenstelling tot de werkwijze van traditionele plotservice-bedrijven, hoeven klanten geen account aan te maken en kunnen ze zelfs achteraf betalen. Tekeningen kunnen binnen een dag geleverd worden. De webshop kan ook kleurentekeningen leveren. Die zijn duidelijker dan zwart-wit en dragen er ook toe bij dat er minder fouten gemaakt worden op de bouwplaats.

Dat het concept aanslaat blijkt uit de snelle groei van de plotservice. ,,De markt verschuift duidelijk naar het online bestellen van tekeningen," zegt De Vries. ,,Veel ondernemers zijn na de crisis hun netwerk kwijt en zijn naarstig op zoek naar een dergelijke dienst. Wie doelmatig wil investeren en sluipende kosten in de hand wil houden, ziet ook dat uitbesteden vaak voordeliger is dan zelf doen. Je ziet bijvoorbeeld dat veel architecten nog maar een enkele tekening op hun eigen plotter printen en de grotere oplages uitbesteden."

Zie ook: www.repro-plotservice.nl

Repro- van de Kamp B.V.

plaats:
Den Haag

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234