25 Jaar borstkankerscreening Daling van sterfte aan borstkanker

Dit jaar bestaat het bevolkingsonderzoek borstkanker in Nederland 25 jaar. Het vooruitzicht voor vrouwen met borstkanker is in die tijd sterk verbeterd. Er overlijden elk jaar ongeveer 775 vrouwen minder aan deze ziekte.

Betere behandeling en daling van sterfte
Er zijn in de afgelopen 25 jaar meer dan 17 miljoen onderzoeken uitgevoerd bij bijna 3,5 miljoen vrouwen. Er is bij bijna 100.000 vrouwen borstkanker gevonden. Het doel van deze onderzoeken is om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen. Dan is behandeling beter mogelijk en kan sterfte teruggedrongen worden. De sterfte in de doelgroep, vrouwen tussen de 50 en 75 jaar, is 37% lager dan vóór de invoering van het bevolkingsonderzoek. Deze daling komt deels door de vroege opsporing, maar heeft natuurlijk ook te maken met betere behandelmogelijkheden.

Enorme vooruitgang
We hebben een enorme vooruitgang geboekt in de afgelopen 25 jaar. De Gezondheidsraad heeft dat na uitgebreid onderzoek pas nog bevestigd. Het bevolkingsonderzoek is voortdurend in ontwikkeling. Experts op het gebied van borstkankerscreening zoeken steeds naar de best mogelijke wijze om het onderzoek uit te voeren. Een grote verandering bij het bevolkingsonderzoek was de overgang van analoge naar digitale foto's in 2010. Deze digitalisering maakt ons nog beter in het opsporen van kanker. We volgen de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van borstkankerscreening op de voet.

Bevolkingsonderzoek Zuid
Bevolkingsonderzoek Zuid is één van de vijf screeningsorganisaties in Nederland die de bevolkingsonderzoeken naar kanker uitvoert. Het betreft de bevolkingsonderzoeken naar borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker. Het werkgebied van Bevolkingsonderzoek Zuid is Noord-Brabant en Limburg. De bevolkingsonderzoeken worden uitgevoerd in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het RIVM. Dit instituut valt rechtstreeks onder het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De vijf screeningsorganisaties hebben als enigen een vergunning van de overheid om de bevolkingsonderzoeken naar kanker uit te voeren.

www.bevolkingsonderzoekzuid.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Petra Mevissen, communicatieadviseur,
Telefoon: 088 00 01 362
e-mail: communicatie@bevolkingsonderzoekzuid.nl

Bevolkingsonderzoek Zuid

plaats:
Eindhoven

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234