Aanmelding mogelijk voor 10de verjaardag Greenchoice Warmetruiendag

Arnhem, 7 oktober 2015 - Elk jaar nemen weer vele honderdduizenden Nederlanders actief deel aan Warmetruiendag onder het motto: de groenste energie is de energie die je niet gebruikt. Op deze nationale dag van de energiebesparing zetten mensen de thermostaat massaal minimaal één graad lager en besparen zo, per graad, 6% energie. De trui staat op deze dag symbool voor wat iedereen zelf kan doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Op de Dag van de Duurzaamheid, dit jaar op 9 oktober, zetten de organisatoren van de dag, Klimaatverbond Nederland en Greenchoice, de tellers weer op nul en kunnen mensen zich aanmelden voor de tiende verjaardag van de Warmetruiendag die dit jaar gevierd wordt op vrijdag 5 februari 2016.

CO2
Sinds 2012 zijn alle deelnemers geteld en namen er maar liefst 703.409 Nederlanders deel aan de Greenchoice Warmetruiendag. Vele sympatisanten deden in die afgelopen tien jaar een warme trui aan; van Donald Duck tot Prinses Laurentien, samen met vele basisscholen, gemeenten, provincies en bedrijven. Dit is ook hard nodig, want Nederland bungelt onderaan de Europese lijstjes op het gebied van duurzame energie en besteedt bovendien zo'n kwart van de totale energie aan het verwarmen en koelen van gebouwen. De dag staat dan ook symbool voor 'het zelf doen', en "samen" energie besparen om daarmee de CO2 uitstoot te beperken. Dat dit ook werkt, blijkt uit de cijfers: als heel Nederland op deze ene dag de verwarming een standje lager zet, bespaart dit het jaarverbruik van Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog samen. Doet Nederland dit elke dag in het stookseizoen dan kan de hoofdstad een jaar lang van energie worden voorzien.

Met mode het klimaatprobleem te lijf
Ook dit jaar is er speciaal voor de Warmetruiendag een trui ontworpen die -om het zelf doen van de actie te onderstrepen- iedereen zelf kan breien. Het patroon is vanaf 9 oktober gratis beschikbaar op de website. Kunstenaars, mode- en productontwerpers en wetenschappers zijn op zoek gegaan naar diverse manieren van persoonlijke thermoregulatie om zo de uitstoot van broeikasgassen flink terug te kunnen dringen. Dit jaar is de Trui Van ontworpen door Carolien Evers. Zij gebruikte twee volumineuze soorten bijensteken waardoor iedereen in deze trui behaaglijk warm blijft. Het ontwerp wordt onthuld tijdens het openingsevent van de Dutch Sustainable Fashion Week op donderdag 8 oktober om 20 uur in The College Hotel in Amsterdam. Op vrijdag en zaterdag 9 en 10 oktober staat De Trui in de schijnwerpers op het Strawberry Earth Festival, ook in Amsterdam. De ontwerpster geeft hier samen met ontwikkelaars van nieuwe wol van oude truien (Wool2) een 'Makerslab'. 


Internationale waardering voor de Greenchoice warmetruiendag
De Greenchoice Warmetruiendag is dit jaar voor de tweede maal in de internationale prijzen gevallen. Vorig jaar eindigde de actie al op de tweede plaats bij de Sustainable Energy Europe Awards. Dit jaar is daar de prestigieuze National Energy Globe Award van de Energy Globe Foundation bij gekomen.

Energiebesparing: de groenste energie is de energie die niet gebruikt wordt
Energiebesparing krijgt in het huidige landelijke energiebeleid nauwelijks de aandacht die het verdient. Een gemiste kans wat de organisatoren van de Warmetruiendag betreft. Wereldwijd kan 70% van de energie bespaard worden met de kennis die er nu is. Klimaatverbond Nederland, een netwerk van lokale overheden, organiseert de Warmetruiendag dan ook sinds 2007. De actie is begonnen om aandacht te vragen voor het Kyoto protocol, het internationale verdrag dat de uitstoot van broeikasgassen reguleert. Duurzame energieleverancier Greenchoice ondersteunt de Warmetruiendag sinds 2013. Greenchoice heeft als doel een schonere wereld te creëren door zuinig en slim met energie om te gaan en door alleen energie te gebruiken die we samen opwekken uit zon, wind en andere natuurlijke bronnen.

www.warmetruiendag.nl
http://www.facebook.com/warmetruiendag
https://twitter.com/warmetruiendag

Geplaatst in:

Noot voor de redactie:

Voor meer info over de Greenchoice Warmetruiendag neemt u contact op met Nathalie van Loon, projectleider: 0627123811.

Voor meer info over 'De Trui Van 2016', of voor het bijwonen van het persevent neemt u contact op met Anne-Marie Pronk: 0640101664

Website
www.warmetruiendag.nl

Facebook
http://www.facebook.com/warmetruiendag

Twitter
https://twitter.com/warmetruiendag

Workshop Strawberry Earth Festival Amsterdam 9 en 10 oktober '15
Brei De Trui Van 2016: masterclass door de ontwerper van de Warmetruiendagtrui Carolien Evers in samenwerking met Wool2 (Creative City Lab), nieuwe wol van oude truien: http://www.strawberryearth.com/fair2015/fair15_mak...

De foto's zijn rechtenvrij te gebruiken ovv van de credits:
Foto: Eva Broekema
Model: Tina @EVD Agency
Make-up artist: Niels Jansen
Ontwerp trui: Carolien Evers, Bedtime for Bonzo
Wol: Erika Knight
Rok: Marcha Hüskes via Coming Soon Arnhem
Productie: Klimaatzuster
In opdracht van Greenchoice Warme Truiendag

Schrijfwijze van Warmetruiendag gewijzigd.
Jarenlang heette de dag de "Warme Truiendag". Dit jaar wordt deze voor het eerst geschreven als "Warmetruiendag". Klimaatverbond introduceerde de dag in 2007 mét spatie om een extra accent te leggen op het warmer worden van de dagen zelf. Nu meer Nederlanders zich bewust zijn van de urgentie van het klimaatprobleem wordt deze knipoog weggelaten en wordt de naam geschreven zoals deze taalkundig juist is: zonder spatie.

Klimaatverbond Nederland

plaats:
Arnhem

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234