CERAMIX Keramiek in de kunst van Rodin tot Schütte

CERAMIX
Keramiek in de kunst van Rodin tot Schütte
Van 16 oktober tot en met 31 januari schittert in het Bonnefanten de tentoonstelling CERAMIX. In samenwerking met Cité de la céramique (Sèvres - F), la Maison Rouge (Parijs - F) presenteert het Bonnefanten een selectie van meer dan 250 topstukken keramische kunst uit internationale museum- en particuliere collecties (o.a. Victoria & Albert Museum in Londen, Museo Internazionale della ceramica in Faenza, Petit Palais in Parijs, Marck Larock-Granoff, Isabelle Maeght, Alain Tarica, Luciano Benetton). In het voorjaar 2016 reist de tentoonstelling naar Parijs en Sèvres. CERAMIX is de eerste tentoonstelling waarin aandacht wordt besteed aan de relatie tussen kunst en keramiek vanaf de vroege 20e eeuw tot heden. De tentoonstelling is samengesteld door gastconservatoren Camille Morineau en Lucia Pesapane, zij werkten eerder al samen aan tentoonstellingen over Gerhard Richter, Roy Lichtenstein, Niki de Saint Phalle en elles@centrepompidou.

CERAMIX
De toepassing van keramiek in de beeldhouwkunst nam in de 21e eeuw een ware vlucht en heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de kunstwereld. Hoe verklaren we deze opleving? Waar en wanneer kreeg keramiek invloed op het werk van schilders en beeldhouwers? Welke stijlen, stromingen, landen en productiecentra stonden aan de wieg van deze kunstvorm? Deze vragen vormen de basis van CERAMIX. De opstelling van de tentoonstelling is zowel chronologisch als thematisch. Zo biedt een van de zalen een chronologisch overzicht van het gebruik van keramiek in de kunstgeschiedenis in Europa, de Verenigde Staten en Japan. In andere zalen ligt de focus op verschillende thema's zoals het ontstaan van de keramische sculptuur met werk van kunstenaars zoals Rodin en Gauguin. Er is een zaal met werk van de Otis-groep uit Californië met kunstenaars als Ken Price, John Mason. Ook is er een zaal met het thema 'Vallende vazen, brekende borden', waar werk van Picasso, Ai Weiwei, Anne Wenzel en Edmund de Waal wordt tentoongesteld. Tot slot zijn er een aantal monografische zalen die in nauwe samenwerking met de kunstenaars tot stand kwamen: Katinka Bock, Johan Creten, Eduardo Chillida & Antoni Tàpies, Leiko Ikemura, Klara Kristalova, Luigi Ontani, Elsa Sahal, Thomas Schütte.

Maastricht
Twintig jaar geleden werd op het fabrieksterrein van Société Céramique het Bonnefantengebouw, ontworpen door Aldo Rossi, gebouwd. Vanaf 14 november wordt er in het Bonnefanten speciale aandacht gegeven aan de producten van deze fabriek. Met een presentatie van kunstwerken van kunstenaar-ontwerpers als Edmond Bellefroid, Charles Vos, Johan Lint, Henri Breetvelt en Henri Verstijnen. In samenwerking met de Vereniging Maastrichts Aardewerk start het museum een studieproject, de inventarisatie van de duizenden stukken aardewerk uit de collectie Polling. Deze collectie is geschonken aan het museum door echtpaar Aak en Arie Polling uit Voorschoten in 1993. Vanaf 14 november kunnen bezoekers dit inventarisatie-project 'live' volgen in een van de museumzalen.

Catalogus
De tentoonstellingscatalogus CERAMIX Van Rodin tot Schütte verschijnt bij Uitgeverij Snoeck, 280 pagina's, ISBN 978 94 61612 51 9, 39 euro en is zowel online als in de Museum Shop verkrijgbaar.
Gedurende de tentoonstelling wordt de entreeprijs voor het museum met 2,50 euro verhoogd.

CERAMIX wordt financieel gesteund door Provincie Limburg, DSM, Fonds 21, VSBFonds, het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Nieske Fonds, het P.M. de Klerk Keramiek Fonds en het Mecenaat aan de Maas.

Uitnodiging perspreview
Leden van de pers, graag nodigen we u uit voor de perspreview van CERAMIX op donderdag 15 oktober van 11.30 - 13.00 uur. Als u aanwezig zult zijn bij deze preview, laat het ons dan weten via pressoffice@bonnefanten.nl.

Geplaatst in:

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Lieke Heijmans, 043-3290109, heijmans@bonnefanten.nl.

Bonnefantenmuseum

plaats:
Maastricht

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234