Parlement viert op 16 oktober 200 jaar eerste en tweede kamer

De singer-songwriter Douwe Bob, de zangeres Karsu en de harpist Remy van Kesteren treden op vrijdag 16 oktober op in een Bijzondere Verenigde Vergadering van de Eerste en Tweede Kamer in de Ridderzaal. De fietskunstenaar Dez Maarssen treedt op met zijn BMX. In de vergadering herdenken beide Kamers, in aanwezigheid van Zijne Majesteit de Koning, dat op 16 oktober 1815 - dan exact 200 jaar geleden - de eerste Verenigde Vergadering in het jonge Koninkrijk in Den Haag plaatsvond. De vergadering is onderdeel van de viering van 200 jaar Eerste Kamer en Tweede Kamer, oftewel ons tweekamerstelsel.

Terugkijken en vooruitblikken
De Bijzondere Verenigde Vergadering staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Drie korte films belichten de geschiedenis van het hedendaagse parlement aan de hand van thema's: constitutionele ontwikkelingen, communicatie tussen burgers en politici en veranderingen in de rol van de overheid. In drie speeches wordt vooruitgekeken. Hierbij voeren het woord: De Voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, de Voorzitter van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg en vicepremier Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De Bijzondere Verenigde Vergadering zal, naast de 225 parlementariërs, de Koning, leden van het kabinet en vertegenwoordigers van Caraïbisch Nederland ook worden bijgewoond door hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland. In het bijzonder België en Luxemburg, waarmee Nederland 200 jaar geleden een Koninkrijk vormde, zullen aanwezig zijn. Daarnaast hebben de Commissarissen van de Koning op verzoek van het parlement burgers voorgedragen die zich in hun provincie verdienstelijk hebben gemaakt.

Viering met artistieke inbreng
De Staten-Generaal hebben voor de artistieke inbreng in de Verenigde Vergadering vooral gekozen voor jonge mensen, omdat beide Kamers in hun viering vooral de toekomst centraal willen stellen. De Nederlandse muzikante Karsu (1990) heeft vele binnen- en buitenlandse optredens op haar naam staan. Zij is niet alleen zangeres en pianiste, maar ook componiste, arrangeur en tekstschrijver. Zij treedt op met de zowel nationaal als internationaal vermaarde harpist Remy van Kesteren (1989) die ook solo zal spelen. Douwe Bob (1992) is een succesvolle jonge singer-songwriter. Hij won in 2012 het programma Beste singer-songwriter van Nederland. Hij wordt begeleid door het Ragazze Quartet, een strijkkwartet met energieke performances.

Dez Maarssen (1988) is een fietskunstenaar en voormalig wereldkampioen BMX. Hij staat al jaren aan de top in Nederland in deze sport. In de Bijzondere Verenigde Vergadering laat hij 'breakdance op de fiets' zien.

De Bijzondere Verenigde Vergadering wordt afgesloten met een speciaal voor het parlement gecomponeerd muziekstuk van de Nederlandse componist, dirigent en trombonist Johan de Meij (1953): 'Hymne voor de Staten-Generaal'. Het unieke muziekstuk wordt uitgevoerd door ensemble van het Residentie Orkest.

Speechen jongeren
Voorafgaand aan de Bijzondere Verenigde Vergadering is er een lunch van Kamerleden en kabinetsleden in de Grote Kerk in Den Haag. Drie scholieren zullen, op verzoek van de Staten-Generaal en met hulp van de Stichting Nederlands Debatinstituut, hier speechen over een boodschap die zij aan parlement en kabinet willen meegeven. De jongeren hebben zichzelf via een oproep op Facebook kunnen kandideren, de selectie is gedaan met het Nederlands Debatinstituut. De drie jongeren zijn vrijdag 16 oktober de gehele dag de gast van de Staten-Generaal.

Receptie
Na afloop van de Bijzondere Verenigde Vergadering is er vanaf circa 16.15 uur in de Statenpassage van de Tweede Kamer een receptie ter gelegenheid van de viering van 200 jaar Eerste Kamer en Tweede Kamer.

Tv-uitzending
De Bijzondere Verenigde Vergadering wordt vrijdagmiddag 16 oktober 2015 live door de NOS uitgezonden.

Open Huis 9 en 10 oktober
Op vrijdag 9 oktober en zaterdag 10 oktober houden de Eerste en de Tweede Kamer Open Huis, zowel met activiteiten op Het Plein, tijdelijk omgedoopt tot Statenplein, als met rondleidingen door de gebouwen van het parlement en de Ridderzaal.

Meer informatie over de viering van 200 jaar Staten-Generaal is te vinden op de gratis te downloaden webapp over de viering en op de website www.200jaarstaten-generaal.nl

Geplaatst in:

Eerste Kamer der Staten-Generaal

plaats:
Den Haag
website:
http://www.eerstekamer.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234