Museon opent tentoonstelling 'Babydieren, jong geleerd oud gedaan'

Museon opent tentoonstelling 'Babydieren, jong geleerd oud gedaan' tijdens 'Weekend van de Wetenschap'

Op zondag 4 oktober, tijdens het Weekend van de Wetenschap, organiseert het Museon diverse activiteiten, workshops en lezingen van pop-up wetenschappers in de nieuwe tentoonstelling Babydieren, jong geleerd oud gedaan. De expositie gaat over de verbazingwekkende variatie van diersoorten op onze planeet, wat babydieren van hun ouders leren en hoe zij hun kennis uiteindelijk als volwassenen doorgeven aan de volgende generatie: jong geleerd is oud gedaan. De tentoonstelling is te zien tot en met 28 maart 2016.

Thematische opbouw
De kleurrijk vormgegeven tentoonstelling is rond een aantal thema's opgebouwd. De bezoeker krijgt op een laagdrempelige manier informatie aangeboden over de geboorte, bedreiging & bescherming, leren overleven, de ontwikkeling van de zintuigen, de groei & ontwikkeling en de zelfstandigheid van dieren. Aanpassen is overleven! De natuur is keihard. Babydieren worden door van alles bedreigd; ziektes, roofdieren of het extreme klimaat waarin ze leven. Om te kunnen voortbestaan moeten ze zich kunnen aanpassen. Sommige dieren worden geholpen door hun instinct waarbij ervaring of leren geen rol spelen, anderen leren hun belangrijke levenslessen door hun ouders goed te imiteren.
In de expositie is te zien hoe dit in zijn werk gaat. Voor veel beesten is het van belang dat ze goed gecamoufleerd en beschermd zijn met bijvoorbeeld een pantser, veren of vacht. De expositie toont ook hoe kieskeurig dieren met de maaltijden kunnen zijn waarbij hun zintuigen vaak een grote rol spelen. Veel dieren kunnen verbazingwekkend goed zien, horen of ruiken. De weg naar zelfstandigheid is ook verschillend. De ene soort kan zich al snel voortplanten, de andere doet daar langer over.

Veel te zien en te doen
De tentoonstelling is samengesteld rond 225 'levensechte' dieren (zoogdieren, vissen, vogels en insecten) uit de collectie van gerenommeerde natuurhistorische musea en uit de collectie van het Museon, gecombineerd met stripverhalen, animaties, filmpjes en interactieve opstellingen. Deze dieren zijn allemaal op een natuurlijke manier gestorven voordat ze werden opgezet. Bij de tentoonstelling worden veel extra activiteiten georganiseerd, kijk voor het actuele programma op www.museon.nl.

Samenwerking
De expositie is een coproductie van het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel, het Musee d'Histoire Naturelle in Toulouse en het Museon in Den Haag, en is te zien vanaf 4 oktober 2015 t/m 28 maart 2016.

Weekend van de Wetenschap
Tijdens het Weekend van de Wetenschap, op 3 & 4 oktober, is het mogelijk door heel Nederland op ontdekkingsreis te gaan in de wereld van wetenschap & technologie. Alleen in dat weekend mag het publiek backstage bij bedrijven, instituten, universiteiten, (onderzoeks-)instellingen en musea. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Kijk voor het programma op www.hetweekendvandewetenschap.nl.

Museon
Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie. Via educatieve en attractieve tentoonstellingen wil het museum met een zo'n breed mogelijk publiek communiceren. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rob de Winter van het Museon, tel. 070-3381421 / email rdwinter@museon.nl.

Voorzieningen
Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. Rondom het Museon bestaat de mogelijkheid om te parkeren - gedeeltelijk is dit gratis, ook voor bussen. Mochten er geen parkeerplaatsen meer vrij zijn in de straten rondom het Museon, dan kunt u voor Euro 5,- per dag parkeren in de nabijgelegen parkeergarage van het World Forum op het Churchillplein 10 te Den Haag. Uitrijkaarten zijn verkrijgbaar bij de kassa.

Openingstijden: 
dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, gesloten op maandag (behalve in de schoolvakanties - alle regio's, volgens de landelijke richtlijnen).

Museon
Stadhouderslaan 37
2517HV Den Haag
t. 070-3381338
i. www.museon.nl

Museon

plaats:
Den Haag
website:
http://www.museon.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234