Doodzieke hond niet meer te redden

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de dierenpolitie hebben op maandag 28 september in Enschede twee honden, met toestemming van RVO.nl*, in bewaring moeten nemen. Een van de honden was zwaar vermagerd en bleek zo ziek te zijn dat er na controle door een dierenarts geen andere optie overbleef dan het dier uit haar lijden te verlossen. Een tweede hond was in redelijke conditie, maar werd meegenomen om te voorkomen dat ook deze verder verwaarloosd zou worden. Eind mei werden van hetzelfde adres ook al zeven pups weggehaald wegens slechte verzorging. De eigenaar van de honden is door de politie aangehouden.

De ernstige verwaarlozing kwam aan het licht toen de politie het adres bezocht in verband met de afhandeling van de eerdere overtreding. Bij de ontdekking van de zeer vermagerde hond, een Turkse herder, werden direct de LID een dierenarts erbij geroepen. De dierenarts stelde vast dat de hond met spoed naar de praktijk moest voor verder onderzoek. Een tweede Turkse herder liep achter de woning tussen de uitwerpselen en had geen drinkwater tot zijn beschikking.

De bevindingen zijn gedeeld met RVO.nl waarna deze opdracht gaf om beide honden in bewaring te nemen. De zieke hond is per dierenambulance afgevoerd naar een dierenkliniek en de andere hond is naar een opvangadres gebracht waar hij goed verzorgd wordt.

Niet meer te redden
Uit nader onderzoek van de magere herder bleek dat ze doodziek was en vol met tumoren zat. Helaas was er niets meer voor de hond te doen en als er niet zou worden ingegrepen zou ze binnen een paar dagen vanzelf sterven. Om het arme dier langer lijden te besparen heeft de dierenarts de hond in moeten laten slapen.

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt in iedere zaak of de betrokkene een strafbeschikking krijgt - vaak een boete - of dat de zaak voor de rechter zal worden gebracht.

Woordvoering Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming
Dik Nagtegaal
T 088 811 32 68
M 06 26 14 68 56
dik.nagtegaal@dierenbescherming.nl

Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID)

plaats:
Enschede

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234