Overheden maken nog te weinig gebruik van privaat geld

Nieuwe financieringsvorm om bezuinigingen overheid op te vangen

Eindhoven, 1 oktober 2015 - Maatschappelijk investeerder Start Foundation nodigt journalisten uit om 8 oktober aanwezig te zijn op het eerste nationale congres over social impact bonds (SIB's) in Eindhoven. Een SIB is een financieringsconstructie waarbij private partijen investeren in de aanpak van een maatschappelijk probleem dat de overheid veel geld kost. Bij het behalen van het vooraf afgesproken maatschappelijk resultaat betaalt de overheid de investeerders terug met het geld dat zij hierdoor bespaart, inclusief een eventueel rendement. Ofschoon de eerste SIB's gestart zijn, staan overheden nog niet bepaald in de rij om deel te nemen. Het congres wil daar wat aan doen.

Er zijn in Nederland twee experimenten op dit gebied. Als eerste sloot Start Foundation samen met collega-investeerder ABN AMRO een contract met de gemeente Rotterdam om 160 werkloze jongeren via opdrachtnemer de Buzinezzclub aan werk te helpen. Geen subsidie om inspanningen te verrichten, maar een gerichte investering om een prestatie te bereiken. Opdrachtnemers worden zich meer bewust van hetgeen ze doen en welke impact ze daadwerkelijk realiseren met hun interventie.

Het risico voor de overheid is beperkt. Als het maatschappelijk probleem wordt opgelost, dan kost het de belastingbetaler geen cent. De overheid hoeft bij tegenvallende resultaten namelijk niet te betalen. Hier staat echter tegenover dat ook de overheid op de vingers getikt kan worden. Als er bijvoorbeeld een bepaald plan is om de jeugdwerkloosheid te bestrijden, dan zal zij voldoende jongeren moeten leveren die passen binnen het profiel. Levert de overheid die jongeren niet, dan volgt er een mogelijke boete. De samenwerking met private investeerders leidt er op deze manier toe dat er efficiënter en effectiever wordt gewerkt.

Het congres op 8 oktober is uitverkocht voor deelnemers. Vele gemeenten, overheden, investeerders en uitvoerders zijn vertegenwoordigd. Voor journalisten is er echter nog plek, en zij zijn dan ook van harte welkom vanaf 11.30 uur in het NatLab in Eindhoven.

Keynote-spreker is de Engelse onderzoekster Emilie Goodall. Wereldwijd een veelgevraagd spreker. Haar positie is dan ook uniek, want zij deed onderzoek naar de eerste 26 SIB's die de wereld kent. Het congres wordt gepresenteerd door Rens de Jong (debatleider en presentator), en er zijn kennissessies met Mirjam Sterk (voormalig ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid), Sadik Harchaoui (directeur van Society Impact) en Harry Hummels (professor Ethiek, Organisaties en Samenleving).

In Nederland staat deze nieuwe vorm van publiek-private samenwerking nog in de kinderschoenen. Terwijl die positieve effecten oplevert: er wordt zorgvuldiger gekeken naar de beste interventie voor het voorliggende probleem. Maar de constructie is complex en er liggen allerlei valkuilen op de loer. Hier wordt tijdens het congres verder op ingegaan.

'Early adopters' uit overheidsland zijn ook aanwezig: Staf Depla, wethouder te Eindhoven: "Het nationaal congres Social Impact Bonds is een must voor alle gemeentebestuurders die op zoek zijn naar innovatieve manieren om (kosten)effectiever maatschappelijke problemen aan te pakken." René Groen, directeur, gemeente Utrecht: "De gemeente Utrecht wil zo veel mogelijk mensen aan de slag hebben. Maar wij kunnen en willen dit niet alleen doen. Gelukkig zijn er voldoende organisaties die net als wij erop gebrand zijn dat o.a. jongeren een baan vinden. In april hebben wij onze eerste SIB gelanceerd. De samenwerking staat op scherp, omdat we samen verantwoordelijk zijn voor het resultaat."

Start Foundation

plaats:
Eindhoven
website:
http://www.startfoundation.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234